05.07.2012 15:34

Sējas parkā 68 gadus staigā pār apraktiem karavīriem

Autors  Pēteris Korsaks
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Karavīra mirstīgās atliekas, redzama identifikācijas zīme. Karavīra mirstīgās atliekas, redzama identifikācijas zīme. Pēteris Korsaks

Gadiem ilgi Sējas novadā runāja par to, ka parkā apbedīti vācu karavīri, jo muižā esot bijis hospitālis.

Nupat mirstīgās atliekas izdevies atrast. Jau pagājušajā gadā novadā izrakti vairāki desmiti karavīru. Meklēšanas vienības "Leģenda" vadītāja Tāļa Ešmita grupas cilvēki mēģināja zondēt apbedījumu, bet nesekmīgi. Šogad T. Ešmits solīja sūtīt meklētājus vēlreiz.


Atbrauca saulkrastieši Arnis Damnieks un Andris Grapčiks, sākās zondēšana un rakšana, bet – nekā. Ilga Eglīte, kas ilgi kopusi parku, tāpat seniori Jānis Miķelsons un Ruta Mālupe atceras, ka parkā bijusi krustu rinda. Padomju ideoloģija nepieļāva fašistu kapu kopiņas – krustus novāca, lauku uzara, un pār visu pārauga aizmirstības zāle.

Kā atceras ļaudis, aprakti it kā 13 cilvēki, viņu vidū medmāsa no Brantu dzimtas Sējā. Pēc četru piecu stundu meklējumiem gribas mest mieru, bet Andra lāpsta pēkšņi pret kaut ko atduras, un zinātājs var pateikt pēc skaņas, pret ko. Nākamajā dienā ieradās Tālis Ešmits ar palīgiem Tomu un Agri, un tika izraktas astoņu cilvēku mirstīgās atliekas. Vēl pēc dienas vienpadsmit atstāja zemi, kur bija nogulējuši 68 gadus, bet daudzi vietējie dzīvoja līdzās un par kapiem pat nenojauta.

Vienības dalībnieki izsaka pateicību Sējas veikala pārdevējai Katei, kura sagatavoja pusdienu maizītes, kā arī Jurģim Grapčikam, kurš sponsorēja degvielu.