24.06.2012 08:28

Padomi dzīvei: Jāņu laika darbi dārzā

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Svētku un brīvdienu laikā nedrīkst aizmirst arī par savu dārzu, kas mums vasarā dod tik daudzas dabas veltes. Kas dobēs darāms Jāņu laikā, iesaka Ķekavas garšaugu audzētāja Anna Šmite.

Lai baziliks sakuplotu, tā dzinumiem apgriežu galiņus. Vairāk apgriežu ārstniecisko salviju, timiānu, piparmētras un raudeni, jo šiem garšaugiem ātri vien ataugs jaunie dzinumi, kas būs maigi un aromātiski. Nogrieztos augus izžāvēju. Kaltētu raudeni saberžu pulverī un izmantoju gaļas ēdieniem, picām.

Sēju burkānus, kolrābjus, rutkus un kāļus, lai to saknes būtu ar maigām šķiedrām, sulīgas un labāk uzglabājamas ziemai.

Ķiplokiem izkniebju ziedkātus, atstāju to tikai vienam ķiplokam dobē. Pēc šī ķiploka zieda nosaku, kad tie jārok. Īstais laiks ir tad, kad pārplīst ap ķiploka ziedu esošā plēvīte. Ja ķiplokus noņem šajā brīdī, tie labi uzglabājas un nesadalās. Izkniebtos ķiploku ziedkātus samaļu gaļas mašīnā, pieberu mazliet sāli, pieleju olīveļļu un samaisu. Iegūto mērcīti uzglabāju ledusskapī burciņā. Jāņu vakarā pārleju uz oglēm ceptai gaļai vai desiņām.

Pilnībā nogriežu dilles, koriandru, spinātus, salātus un sēju no jauna, lai visu laiku dārzā ir svaigi zaļumi. Spinātu un salātu lapas noskaloju un no tām gatavoju tīstokļus ar Līgo vakara uzkodām. Pildījumam izmantoju biezpienu ar sakapātiem zaļumiem un kūpinātas cūkas krūtiņas šķēles ar mazsālīta gurķa strēmelēm. Katru tīstoklīti apņemu ar sīpolloku un sasienu. Sējuma vietā iespraužu ziediņu. Lai mums visiem priecīgi Līgo svētki!