15.04.2016 15:56

Nedēļu pirms Lielās talkas Allažos: atkritumi vairo atkritumus

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sandris Upītis no Allažu pagasta kopā ar savu un kaimiņu ģimeni Lielajā talkā tradicionāli uzkops pašvaldības ceļa malu un tuvējo mežu. Viņš jau noskatījis, ka tur uzradušies jauni atkritumi – būšot nepieciešami vairāki maisi, kur tos salikt. Sandris Upītis no Allažu pagasta kopā ar savu un kaimiņu ģimeni Lielajā talkā tradicionāli uzkops pašvaldības ceļa malu un tuvējo mežu. Viņš jau noskatījis, ka tur uzradušies jauni atkritumi – būšot nepieciešami vairāki maisi, kur tos salikt. Ieva Karlsberga

Līdz Lielajai talkai, kuras sauklis šogad ir "Latvijai būt zaļai!", atlikusi tikai nedēļa. Jau tradicionāli Lielās talkas mājaslapā www.talkas.lv pirms lielās talkošanas ir atvērta karte, kurā ikviens var atzīmēt vietu, kur šogad plāno rīkot oficiālu talku, un uzņēmumi, izglītības iestādes, organizācijas, kā arī brīvprātīgie entuziasti jau sākuši pieteikt organizētās talkas vietas.

Arī Sandris Upītis no Allažu pagasta "Upīšiem" talku kartē ir pieteicis ceļmalas un meža sakopšanu. Viņa reģistrētā talkas vieta ir viena no sešām, kas līdz ceturtdienai bija pieteiktas Siguldas novadā.

"Līdz šim kopā ar kaimiņu ģimeni esam paši šo ceļmalu uzkopuši, bet šogad pirmo reizi nolēmu reģistrēt to kā oficiālu talkas vietu, un priecāsimies, ja mums pievienosies arī citi entuziasti vai kaimiņi," portālam "Apriņķis.lv" teic "Upīšu" saimnieks.

Uz "Upīšiem" un "Ziediņiem" ved šaurs zemes ceļš, kura sākumā uzstādītā ceļa zīme liecina par to, ka pa to caurbraukt atļauts tikai ar pašvaldības atļauju, un tālāk ir vairākas vēl "stingrākas" ceļa zīmes – "Iebraukt aizliegts" jeb tā sauktais ķieģelis. Šis apmēram trīs kilometrus garais ceļš no Siguldas–Allažu ceļa ved arī uz vairākām citām privātmājām.

Gan pašvaldības ceļa malā, gan pie meža uzstādītas vairākas aizliedzošās zīmes, taču tās respektē vien tie, kuri savus atkritumus izmet pirms tām. Pārējie drosmīgie tos ieved dziļāk mežā.Gan pašvaldības ceļa malā, gan pie meža uzstādītas vairākas aizliedzošās zīmes, taču tās respektē vien tie, kuri savus atkritumus izmet pirms tām. Pārējie drosmīgie tos ieved dziļāk mežā.

Tā kā pa to var nonākt atpakaļ uz Allažu ceļa Stīveros, nevienam citam kā tikai šo māju iedzīvotājiem pa to nebūtu iemesla braukt, tomēr mežmalas gar to regulāri ir piedrazotas. Sandris Upītis stāsta, ka kopā ar kaimiņu – "Ziediņu" saimnieku Māri Tauriņu – viņi ceļa malas un mežu līdz "Ziediņu" mājām sakopj regulāri.

"Ja, mājup braucot, redzam, ka ceļmalā vai mežā izmesti atkritumi, vienmēr tos savācam. Bieži vien kāds ir nolicis atkritumu maisu, bet vēl biežāk vietās, kur var nobraukt no ceļa dziļāk mežā, atrodam gan "Hesburger" tukšos iepakojumus, gan skārdenes, gan pudeles," stāsta "Upīšu" saimnieks.

Lai parādītu darba lauku, ko Lielajā talkā kaimiņi – Upīši un Tauriņi – apņēmušies sakopt, Sandris izved "Apriņķi.lv" mazā ekskursijā pa tuvējo mežu un ceļu, kas gar "Upīšiem" ved uz Siguldas–Allažu ceļu. Tās laikā pārliecināmies, ka atkritumu sortiments ir dažādojies, proti, Sandris atklāj, ka mežā ir uzradusies neliela būvgružu kaudze, vairākas tukšas plastmasas pudeles, pamanām arī kādu atplēstu prezervatīva paciņu un piķa jumta atliekas.

"Atliek vien noliekties, lai paceltu kādu papīriņu, kā acu skatienam paveras arvien vairāk papīru, plēves gabalu, pudeles, skārdenes," saka Sandris un piebilst, ka, ja nepaceltu katru papīriņu, atkritumi krātos vēl un vēl. "Atkritumi vairo atkritumus," savu aktīvo rīcību pamato Sandris. Jāpiebilst, ka mežs, ko viņi ar kaimiņu Māri regulāri attīra no atkritumiem, nepieder viņiem: vienā ceļa malā tas ir privātīpašums, otrā – "Latvijas Valsts mežu" īpašums.

Sandris stāsta, ka Lielajā talkā viņi ar kaimiņiem uzkops ne tikai mežu un ceļu savas mājas tuvumā, bet arī Siguldas–Allažu ceļa malas apmēram 200 metru uz abām pusēm no krustojuma ar ceļu, kas ved uz viņa mājām. Jautāts, kāpēc tā, Sandris teic, ka, ja to neizdarīs, atkritumi grāvjos strauji vairosies.

Sandra attieksme un rīcība ir saprotama, jo, izrādās, uz kluso mežmalu Allažu pagastā viņš ar ģimeni pirms četriem gadiem pārcēlies no Rīgas. "Man nepatika Rīgas netīrība un troksnis. Bet te ir tik skaisti un klusi!" saka Sandris. Ik pa laikam viņš uz vairākiem mēnešiem dodas jūrā, jo pēc profesijas ir matrozis, bet šobrīd studē, lai kļūtu par virsnieku. Sandris ir stingri nolēmis iestāties Zemessardzē un cer jau tuvākajā laikā to izdarīt.

Jautāts, vai ir centies noskaidrot, kurš atstāj un pat speciāli ved uz mežu atkritumus, Sandris atzīst, ka nav mēģinājis atrast kādus pierādījumus, bet pieļauj, ka tie varētu būt gan sēņotāji un ogotāji, gan tādi, kas speciāli atved atkritumu maisus un būvgružus, gan tādi, kas piestāj iztukšot stiprākus dzērienus.

Pašlaik visā Latvijā jau pieteikts vairāk nekā 400 talkošanas vietu, kurās paredzēts ne vien vākt atkritumus, bet arī labiekārtot apkārtni. Mājaslapā www.talkas.lv ikviens var atrast sev tuvāko novadu vai pilsētu, izvēlēties kādu no tur reģistrētajiem talkas punktiem un 23. aprīlī pievienoties kādai no oficiāli pieteiktajām talkām.

Katrā talkas vietā būs savs atbildīgais – kartē atrodams viņa tālruņa numurs, lai nepieciešamības gadījumā ar organizatoru varētu sazināties. Pie šī cilvēka būs iespējams saņemt arī bezmaksas atkritumu maisus, kā arī norādes par to, kur pēc talkas jāatstāj piepildītie maisi.