13.04.2016 13:47

ASV uzņem apgriezienus diskusijas par dzimumu atšķirībām

Autors  Marta Ūdre
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
ASV uzņem apgriezienus diskusijas par dzimumu atšķirībām Shutterstock

Regulāri lasot amerikāņu medijus, ir redzams, ka sabiedrībā aktīvi tiek apspriestas tēmas, kas attiecas uz dzimumu izpratni un to atšķirībām. Viens no šādiem jautājumiem ir ierastās vīriešu un sieviešu tualetes.

Šobrīd daudzās iestādēs ir aktuāla tendence veidot tā saucamās "unisex" tualetes, kuras vīrieši un sievietes apmeklē kopā. Piemēram, sociālajos tīklos plašu uzmanību piesaistīja Ziemeļkarolīnas štata picērija "Pure Pizza", kura izveidoja "unisex" tualeti un uz durvīm pievienoja rakstisku paskaidrojumu, kurā minēti iemesli par labu šādam labierīcību veidam. Proti, tualešu dalījums pēc dzimuma varot nostādīt neveiklā situācijā šādas apmeklētāju grupas: vecākus ar pretējā dzimuma bērniem; invalīdus ar pretējā dzimuma asistentiem un transpersonas.


Arī Amerikas Socioloģijas Asociācijas ikgadējā sanāksmē Čikāgā apmeklētājiem tika piedāvātas "unisex" tualetes. Taču kāda vērīga konferences dalībniece pēcāk www.psychologytoday.com/blog target="_blank">aprakstīja savus novērojumus, kas liecināja – šādas labierīcības apmeklēja lielākoties sievietes. Aptaujājot vīriešus, izrādījās, ka viņiem rodas diskomforts, apmeklējot tualetes kopā ar sievietēm, sevišķi raizējoties par to, ka sievietes var uztvert viņus kā lūriķus. Tad nu nākas secināt, ka diez vai "unisex" tualetes drīzumā kļūs par normu, lai arī cik jūsmīgi šī ideja netiktu pasniegta.

Ne tikai labierīcību dalījums pa dzimumiem tiek pasniegts kā netolerants, stereotipos bāzēts arhaisms, bet arī puišu un meiteņu rotaļlietu dalījums. Viena no ASV lielākajām tirdzniecības ķēdēm "Target" paziņojusi, ka turpmāk veikalos vairs nebūs puišu rotaļlietu plaukti un meiteņu rotaļlietu plaukti, lai nekultivētu dzimumu stereotipus.

Baltā nama Sieviešu un meiteņu padome (White House Council of Women and Girls) pagājušajā nedēļā rīkoja konferenci ar mērķi mainīt veidu, kā mediji un rotaļlietu ražotāji veido sieviešu un vīriešu tēlu sabiedrībā. Padome uzskata, ka bērniem jādod iespēja izmēģināt dažādas lomas un prasmes, kas nav dzimuma noteiktas.

Padomes izpilddirektore norādīja, ka "šis jautājums būs izšķirošs mums kā nācijai, jo tikai tā spēsim visefektīvāk izmantot mūsu darbaspēka spējas un talantus". Nākamajā rotaļlietu industrijas sanāksmē PlayCon arī tiks organizēta diskusija par to, kā lauzt dzimumu stereotipus.

Arī transpersonas sākušas aktīvāk darboties savu interešu aizstāvībai. Nesen nodibināta organizācija "Trans United Fund", kas ne tikai palīdzēs aktualizēt homoseksuāļiem svarīgus jautājumus, bet izcels tieši transpersonu problēmas, piemēram, pazemošanu, bezdarbu, nabadzību un pret viņiem vērsto vardarbību. Organizācija plāno priekšplānā izvirzīt transpersonas ar smagām problēmām - bijušos noziedzniekus un prostitūtas, HIV pozitīvus cilvēkus, bezdarbniekus, un gaidīt politisku šo problēmu risinājumu.

"Trans United Fund" plāno vērsties ar jautājumiem pie katra no prezidenta kandidātiem. Klintone un Sanderss jau neoficiāli esot sazinājušies ar organizāciju, savukārt republikāņi ne.

Amerikā daudzi likumi tiek uztverti kā vērsti pret transpersonām, un daudzi no Amerikas ietekmīgākajiem cilvēkiem ir pauduši savu nosodījumu šiem likumiem, piemēram, viens no Apple vadītājiem Tims Kuks. "Trans United Fund" publiski ir vērsušies pie transpersonu atbalstītājiem ar lūgumu atbalstīt viņus ne tikai tviterierakstos, bet arī atverot savu maku.

Tuvojoties prezidenta vēlēšanām, paredzams, ka visi iepriekšminētie jautājumi tiks aizvien vairāk aktualizēti.