27.12.2015 09:02

Piparkūku skandāls arī Norvēģijā

Autors  Marta Ūdre
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Piparkūku skandāls arī Norvēģijā no Norvēģijas Instagram konta @regjeringen

Izrādās, piparkūku cepšana nemaz nav tik nekaitīga nodarbe, ja runa ir par piparkūku formu izvēli. Reizēm piparkūkās attēlotie simboli var ne pa jokam satracināt ļaudis.

Latvijā šajā ziņā visvairāk izcēlies Jānis Iesalnieks, kura ugunskrustiem rotātā eglīte bieži gozējās ziņu virsrakstos. Taču neba nu viņš tāds vienīgais visā Eiropā. Arī norvēģi dabūjuši trūkties par savām piparkūkām.


Nesen Norvēģija izveidojusi oficiālu valsts "Instagram" kontu, kur tiek publicētas gan oficiālas ziņas, gan fotogrāfijas no dažādām ikdienas situācijām. Tā nu kāds ierēdnis nolēmis padalīties ar savām piparkūkām, kas pēc formas atgādina kaujas lidmašīnas F-35. Iespējams, šo piparkūku cepējs tādējādi gribēja izrādīt prieku, ka Norvēģija nesen iegādājusies divas šādas lidmašīnas, tādējādi stiprinot valsts gaisa aizsardzību.

Taču daudzi "Instagram" sekotāji nebija sajūsmā par šo attēlu. Sekoja tādi komentāri kā "Ziemassvētkiem ir maz sakara ar ieročiem", "Ziemassvētkos jādomā par mieru" un tamlīdzīgi.

Var saprast, ka cilvēkiem vienmēr ir dažādi viedokļi, un tāpēc jau tā ir demokrātija. Taču grūtāk saprotama šķiet Norvēģijas "Instagram" konta uzturētāju rīcība. Viņi atvainojās par savām "nepareizajām piparkūkām" un publicēja attēlu ar klasisku piparkūku sirdi. Un drošības pēc atvainojās vēlreiz. Daudzi "Instagram" sekotāji gan norādīja, ka, viņuprāt, attēlotajās piparkūkās nav nekas tik aizskarošs, par ko būtu jāatvainojas.

Šis ir tikai sīkums, kas norāda Norvēģijā valdošo tendenci izpatikt jebkādām minoritātēm. Tāpat kā gadījumā ar parakstu vākšanu par atļauju bērniem piedalīties pasākumā pie Ziemassvētku eglītes. Ka tik kāda jūtas netiek aizskartas! Rodas jautājums – cik tālu var iet pārspīlētā tolerancē?