08.12.2015 15:11

Kas mūs spēj sakaitināt uz ceļa?

Autors  Marta Ūdre
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Psiholoģiskos pētījumos par lamāšanos konstatēts, ka pieaugušajiem kāds stiprāks vārds visbiežāk pasprūk pie auto stūres. Iespējams, tas tāpēc, ka esam vieni un neviens mūs nedzird. Taču jāatzīst, ka reizēm citi satiksmes dalībnieki mūs patiešām spēj izsist no līdzsvara.

Aptaujāju autovadītājus, lai noskaidrotu, kādas ir kaitinošākās situācijas uz ceļa, ko nācies piedzīvot. Izlasi uzmanīgi, varbūt kādā lomā atpazīsi sevi.


Kaspars (33 g.v.).: "Lai gan pats ārpus pilsētas mēdzu braukt ar 100–110 km/h, mani kaitina situācijas, kad es pa kreiso joslu kādu apdzenu, bet mani no aizmugures "presē" kāds, kurš nesas uz 130, lai es ātrāk pavācos malā. Tādās reizēs tā vien gribas uzdot pa bremzēm, lai nekauņa dabū trūkties!"

Jana (29): "Uz ceļa cenšos būt pieklājīga, tāpēc man nepatīk, kad kādu laipni palaižu sev priekšā, bet šoferis neuzskata par vajadzīgu pateikt paldies. Tad vienmēr nodomāju – nepateicīgais! Pati vienmēr izsaku pateicību, uz brīdi ieslēdzot avārijas signālus."

Ernests (60): "Visu mūžu esmu nostrādājis par šoferi. Mani visvairāk aizskar, kad paši policisti pārkāpj noteikumus, piemēram, atstājot auto neatļautā vietā, lai paēstu pusdienas tuvējā kafejnīcā."

Laine (40): "Diezgan bieži gadās, kad kāds lēnām izbrauc priekšā no mazākas nozīmes ceļa un man nākas strauji bremzēt. Tas tiešām ir kaitinoši! Taču 90% gadījumu, kad apdzenu šo auto, redzu, ka braucēji ir cilvēki gados, bieži vien vīrietis un sieviete sirmām galvām. Tad man dusmas pāriet, jo ej nu zini, kā es pati pratīšu braukt tādā vecumā."

Reinis (36): "Iedomājieties situāciju – tuvojos krustojumam, priekšā brauc viena mašīna, iedegas dzeltenais signāls. Ja mēs turpinātu braukt, mierīgi paspētu pārbraukt krustojumu. Bet priekšā braucošais strauji nobremzē un apstājas! Vai vēl "labāk" – bremzē, bremzē, bet tad pēdējā brīdī pārdomā un strauji aiznesas. Rezultātā es, protams, palieku gaidot nākamo zaļo."

Kārlis (55): "Viena no muļķīgākajām situācijām ir sastrēgumu laikos, kad kāda mašīna iebrauc krustojuma vidū un tur paliek, tādējādi nobloķējot citas joslas. Vai tad tiešām nevar izvērtēt situāciju, kas ir pašā degungalā? Nav taču nekāda augstākā matemātika!"

Linda (31): "Mani kaitina nepārtrauktā joslu mainīšana. Tie, kas tā dara, laikam domā, ka blakus joslā vienmēr brauc ātrāk."

Jānis (44): "Man krīt uz nerviem daudzas nejēdzības: gan pārāk ātra, gan pārāk lēna braukšana, strauji manevri, pagrieziena signālu nerādīšana, gājēju nepalaišana uz pārejas vai apšļakstīšana, ātri izbraucot caur peļķēm. Cik dažādi esam sadzīvē, tik dažādi kā satiksmes dalībnieki. Tāpēc uz ceļa var redzēt visādus brīnumus."