26.05.2012 08:33

Ceļu būvnieki Ķekavā uzrokas karavīru apbedījumu vietai (pievienota fotogalerija)

Autors  Imants Liepa, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Šonedēļ viens no meklētāju vienības "Brālība" dibinātājiem Jānis Prūsis saņēma zvanu no Ķekavas novada policijas pārstāvjiem par potenciālām kritušo karavīru atliekām Ķekavas novada "Čagu" rajonā.

Karavīru kaulus 22. maija pēcpusdienā uzgāja ceļu būvfirmas "Ceļu pārvalde" darbinieki, paplašinot ceļa platību un veidojot novadgrāvjus.

Meklētāju vienības "Brālība" puiši, kuri nebija aizņemti ar ikdienas maizes pelnīšanas darbiem, kārtējo reizi pieklājīgi atvadās no savām ģimenēm, lai veiktu misiju, ko labprātīgi uzņēmušies.

Arī Edgars Urbāns, kurš, ierodoties ceļa remontdarbu veikšanas vietā, atzina, ka atrastas vācu karavīru mirstīgās atliekas, ko apliecina gan identifikācijas žetoni, gan arī personīgās lietas – tintes pildspalva, šķiltavas, trauksmes svilpe, dažas zīmotnes, kā arī liels daudzums mundiera pogu. Atbrīvojušies no ikdienas darbiem, līdz plkst. 21.00 atklātajā ceļmalas apbedījuma vietā jau sarodas turpat visi vienības vīri.

Uzzinot par notiekošo, meklētājus apciemoja kaimiņmāju Bogdanovu ģimene ar lielu termosu kafijas. Šīs ģimenes vēstures stāsts ir ne mazāk traģisks. Sāka jau krēslot, taču meklētāju kolēģis no Afgāņu karavīru biedrības saka: "Vīri – kas jādara, tas jādara, laižam pēc ģeneratora un lampām!"

Drīz izpētes vieta bija starmešu apgaismota un pie eglītēm dūca strāvas ģenerators. Nemanot pienāca plkst. 1.00 naktī, bet darbs tika pārtraukts vien uz dažām stundām. Nākamajā rītā pieņemts lēmums vienoties ar "Ceļu pārvaldes" darbiniekiem par būvdarbu darba atlikšanu līdz mirstīgo atlieku pilnīgai atrakšanai.

23. maijā jau plkst. 7.30. no rīta meklētāji ķērās pie lāpstām, un spožajā rīta gaismā varēja pārbaudīt, vai nekas tumsā nav palaists garām. Veicot kontrolrakumus, konstatēti vēl divi apbedījumi, kā arī divi citi, kas gan jau pārvesti no ceļinieku izraktā novadgrāvja uz zemes izgāztuvi.

Kopā atrasti 14 karavīri, no kuriem lielāko daļu, pateicoties žetoniem, izdosies identificēt.