20.05.2012 00:03

Carnikavā Muzeju naktī uzdarbojas pirāti

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Gatavojoties Novadpētniecības centra spāru svētkiem, Carnikavā Muzeju nakts noritēja sirsnīgā un draudzīgā gaisotnē, pie ugunskura cepot reņģes, kā arī baudot kokles un dūdu mūziku.

 

Muzeju nakts gaitas novadā aizsākās plkst. 19.00 Carnikavas parkā pie vecā muižas kapiteļa. Tālāk iedzīvotāji devās kopīgā ekspedīcijā uz vietu Gaujas krastā, kur jau augustā durvis vērs jaunais Novadpētniecības centrs.

Lai ekspedīcijas dalībniekiem nebūtu garlaicīgi, ikviena vēsturiskās zināšanas pārbaudīja pirāti Sāra un Gotfrīds, kuri bija sagatavojuši āķīgus jautājumus. "Uz jautājumiem varēja atbildēt visi. Palēnām pieradinām cilvēkus apgūt savu vēsturi, Carnikavas senos nosaukumus, piemēram, Koivemunde. Mūsu vēsture Carnikavā ir dzīva. Pat mazi bērni jau to ir apguvuši," ar lepnumu teic labsirdīgie pirāti, no kuriem gan neviens neesot nobijies.

Savukārt novada izpilddirektors Imants Pastors pastāstīja, ka topošā Novadpētniecības centra vieta pie Gaujas izvēlēta, jo Carnikava ir un paliek nēģu galvaspilsēta. "Un kur gan citur nēģi dzīvo, ja ne Gaujā?" Šajā vietā jau senatnē dzīvojuši un darbojušies zivsaimnieki.

Pirmie eksponāti - zvejnieku laivas - novadpētniecības centram jau sarūpēti. "Lielās talkas laikā, 21.aprīlī, mums bija tikai pamati. Viss notiek ļoti straujā tempā," norādot uz ēku teic I. Pastors.

Baudot saulaino vakaru Gaujas krastā, sildoties pie ugunskura un mielojoties ar pašu ceptām reņģēm, ikviens varēja tikties un uzzināt varen senus notikumus, aprunājoties ar Carnikavas bijušās muižas īpašnieku grāfu fon Mengdenu un viņa kundzi.