01.02.2015 13:23

FOTO: Plāns ziemas brīvdienām. Purva vellus un labu garastāvokli meklējot

Autors  Kristīne Šterna
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Plāns ziemas brīvdienām. Purva vellus un labu garastāvokli meklējot Kristīne Šterna un arhīvs

Latvijas ziemas ne vienmēr lutina ar izmeklētiem laikapstākļiem, un tad tā vien gribas doties uz zemēm, kur saule vairāk silda, vai kalniem, kur garākas slēpošanas trases.

Tomēr ne visi to varam atļauties, tāpēc, lai pelēcīgās debesis šķistu mazāk drūmas, vērts piecelties no vienmuļīgi sprakšķošā kamīna priekšas, atrast atbilstošu apģērbu, uzvārīt siltu dzērienu līdzņemšanai un ieskatīties tuvējās apkārtnes kartē. Tepat Pierīgā ir daudz vietu, kas var lieliski dažādot nedēļas nogali. Šoreiz piedāvājam tikai pāris ideju, jo, kolīdz atver acis, neparasto var atrast ik uz soļa. Daļa no ieteiktā daudziem, iespējams, nebūs nekas jauns, vien labi aizmirsts vecais, ko vērts apmeklēt atkal, lai saskatītu jau pilnīgi ko citu.

Var satikt purva vellu

Latvija, Pierīga tajā skaitā, ir bagāta purviem. Jau pāris gadu desmitus dažādās purvu takās var iepazīties ar savdabīgo un neticami atšķirīgo purvu dzīvi – katru reizi purvs sagaidīs citās krāsās, ar jauniem pārsteigumiem. Diemžēl laipas ir jutīgas gan pret laikapstākļiem, gan cilvēku nesaudzīgu izturēšanos, tāpēc purvos jābūt uzmanīgiem un jāiet tikai pa ierīkotajām laipām. Tas tāpēc, ka pēdošana tām līdzās ne tikai noplicina dabu, bet staignākā vietā var arī pārsteigt ar purva vella cienīgu tvērienu.

Vēl kāds padoms: pirms dodies kādu aplūkot, vērts uzzināt, vai laipa nav slēgta (skatīt www.rigasmezi.lv un www.kemerunacionalaisparks.lv).

Ledus ērģeles

Brīnumu meklētāji vienmēr atradīs ko jaunu zinātkāres apmierināšanai. Saldais ēdiens daudziem ir leduskritumi, kas ar trauslumu un netveramo vienreizību liek aizrauties elpai. Katru gadu no jauna ūdenskritumu vietās un uz dažu krauju sienām ziemas spalgākajā salā uzaug ledus ērģeles, stabi un citu formu veidojumi. Iesācējs tos var sākt uzmeklēt, izpētot ūdenskritumu atrašanās vietas, bet, kad "āķis lūpā", rast aizvien jaunus pārsteigumus upju ieleju atsegumos. Lai saudzētu šos dabas brīnumus, precīzas atrašanās vietas nenorādīsim, – interesents atradīs iespēju uzzināt. Tikai jācer uz aukstāku laiku.

Pa ceļam – muižas

Pilis, muižas, dažādas drupas piesaista ne tikai novadpētniecības "gardēžus", bet krietni plašāku publiku. Ziemā var nesteidzīgi iepazīt to, kam vasaras nevaļā varbūt pabraucam garām. Dažā no atjaunotajām muižām iespējams arī ieturēt pusdienas un pārnakšņot, padarot mazo ceļojumu ilgāku un romantiskāku. Pierīgā – Mālpilī, Siguldā, Baldonē, Ķekavā, Mārupē un arī citur – šādu muižu ir daudz (skatīt www.pilis.lv).

Līča piekrastes dažādība

Kur vēl pieticīgāku ideju – Rīgas līča piekraste! Tomēr tā nekad neapnīk. Katrs tās posms, katra vētra vai laikapstākļu maiņas var nest arvien jaunus brīnumus. Piekrastes dinamiskā vide ir pārsteigumu pilna ik brīdi, un arī piekļuve tai ērta gan ar privāto, gan sabiedrisko transportu.