06.05.2012 12:35

Pašatbalsta grupā Salaspilī cīnīsies ar apātiju, skumjām un bezmiegu

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pašatbalsta grupas nodarbību idejas autore rakstniece un literatūras kritiķe Ieva Plūme: "Pirms vairākiem gadiem es pati pārdzīvoju depresijas un nomāktu emociju periodu. Kad izkļuvu no tā, sapratu, ka šādā noskaņojumā cilvēks nedrīkst palikt viens un vajag tikties ar citiem, kas izjūt ko līdzīgu." Pašatbalsta grupas nodarbību idejas autore rakstniece un literatūras kritiķe Ieva Plūme: "Pirms vairākiem gadiem es pati pārdzīvoju depresijas un nomāktu emociju periodu. Kad izkļuvu no tā, sapratu, ka šādā noskaņojumā cilvēks nedrīkst palikt viens un vajag tikties ar citiem, kas izjūt ko līdzīgu." www.kasjauns.lv

Salaspilī pulcēsies cilvēki, kuri jūt, ka dzīvē neiet, kā gribētos – traucē nemiers, radusies trauksmes sajūta, ir bezmiegs, apātija un nomāc bezcerība.

 

Par pašatbalsta grupas nodarbībām vairāk stāsta tās idejas autore rakstniece un literatūras kritiķe Ieva Plūme: "Tēmas, kas saistītas ar garīgo veselību un mūsu pašsajūtu, ir ļoti sensitīvas un par to bieži vien ir grūti runāt ar tuviniekiem vai draugiem, jo īpaši tādēļ, ka tas tiešā mērā ietekmē personīgās attiecības. Tāpēc man radās doma izveidot pašatbalsta grupu, balstoties uz Eiropas un ASV pieredzi.

Izziņas materiālus meklēju internetā, pētīju anonīmo alkoholiķu 12 soļu programmu, aptaujāju psihoterapijas speciālistus un psihologus, un galarezultātā izveidoju Rīgā pirmo pašatbalsta grupu cilvēkiem, kuri izjūt psiholoģisku un emocionālu diskomfortu, kas ne vien pašu dara nelaimīgu, bet traucē arī attiecībās ar ģimenes locekļiem, darbā, mācībās un var novest pat pie nopietnām veselības problēmām.

Šīs grupas ietvaros strādājām deviņus mēnešus, un man ir liels prieks par to, ka lielākā daļa grupas dalībnieku guva iedvesmu un jaunus spēkus – kāds saņēmās un atrada jaunu darbu, kāds atsāka novārtā pamestās studijas, vēl kāds saprata, ka esošā nodarbošanās nav piemērota, un līdzsvaroja savu dzīvi ar interešu pulciņiem. Kopā mēs veidojām lomu spēles, neierastā veidā skatījāmies uz kopīgām problēmām, diskutējām, strīdējāmies līdz baltkvēlei, smējāmies līdz asarām, skatījāmies intriģējošas kinofilmas un guvām jaunas ierosmes."

Uz pašatbalsta grupas nodarbībām gaidīti pieaugušie – nomāktas māmiņas, bezdarbnieki, seniori, audžuvecāki, jaunieši. Aicināts ikviens, kurš izjūt nomāktu garastāvokli – gan tie, kuriem ir konstatēta depresija, gan tie, kuri nesaprot, kas notiek ar viņu emocionālo līdzsvaru, norāda I. Plūme.

"Garīgās veselības pētnieki ir pierādījuši, ka pašatbalsta grupas spēj sniegt sociālo un emocionālo atbalstu, veicina jaunus, daudz efektīvākus uzvedības modeļus, līdzsvaro paškontroli un attīsta pozitīvo domāšanu, samazina vainas un baiļu izjūtu, palīdz novērst stresu un darbojas kā efektīvs pašapziņas veicinātājs," viņa skaidro.

11. maijā pulksten 11 Sociālajā centrā notiks pirmā pašatbalsta grupas nodarbība, uz kuru aicināti dzīves salauztie. Par nodarbībām nebūs jāmaksā. Tās notiks katra mēneša otrajā un pēdējā piektdienā. Pirmajās četrās reizēs grupa būs atvērta jauniem dalībniekiem. Optimālais dalībnieku skaits grupā ir no 10 līdz 12 cilvēkiem.