10.11.2014 13:49

Kā pasargāt bērnus interneta vidē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kā pasargāt bērnus interneta vidē Publicitātes

Interneta vidē, tāpat kā reālajā dzīvē, ir savi noteikumi un robežas, kuras nevajadzētu pārkāpt. Vecāka pienākums ir par to informēt arī savu atvasi. Portāls "Apriņķis.lv" skaidro, kādā veidā vecāki var pasargāt savu bērnu no nelabvēļiem tiešsaistē.

1. padoms. Bērnam interneta vide ir jāapgūst kopā ar vecākiem.

Nav noslēpums, ka interneta vide ikvienam mūsdienās kļūst gan par izziņas avotu, gan laika kavēkli. Tāpēc ir svarīgi jau no mazotnes ar bērnu pārrunāt draudus, ar kādiem saskaras interneta lietotāji. Kā norāda eksperti, ir svarīgi, lai bērns savus pirmos soļus internetā sper kopā ar saviem vecākiem, jo tikai ar dzīves piemēriem vecāki spēs paskaidrot, kā jārīkojas noteiktā situācijā.

2. padoms. Iemāci, kas ir pilnīgi slepena informācija.

Lai veiktu noziegumus reālajā dzīvē, bieži vien laupītāji izmanto informāciju, ko paši upuri ir publicējuši virtuālajā vidē. Tāpēc jau no bērnības bērnam ir jāiemāca, kādu informāciju drīkst publicēt internetā, bet kādu nedrīkst. Brīdiniet bērnus, ka viņi nedrīkst izpaust dzīvesvietas adresi, telefona numuru vai citu personisku informāciju, kas citiem dod iespēju apdraudēt bērnus un citus ģimenes locekļus, tostarp vecākus.

3. padoms. Informē, ka internetā ar svešiniekiem sarunāties nedrīkst.

Bērniem ir svarīgi skaidrot, ka cilvēki virtuālajā vidē mēdz slēpt savu patieso personību, tāpēc nedrīkst akli uzticēties visam, kas atrodams un rakstīts internetā. Iemāciet bērnam nesūtīt svešiem cilvēkiem personisko informāciju un neklikšķināt uz nepazīstamu personu atsūtītām saitēm. Tāpat ir būtiski mudināt bērnu dalīties ar jums savā interneta pieredzē. Svarīgi ir izrādīt patiesu interesi par to, ko atvase par sevi raksta un kas ir viņu virtuālās vides draugi.

4. padoms. Uzraugi bērna darbību un saziņu internetā.

Lai kaut cik pasargātu bērnu no interneta draudiem, var izmantot dažādas datorprogrammas, kas ierobežo bērna internetā pavadīto laiku un bloķē nevēlamu saturu. Viens no risinājumiem, lai uzmanītu darbības internetā, ir datora novietošana ģimenes koplietošanas telpās, nevis bērnu istabā.

5. padoms. Veidojiet drošas paroles kopā.

Droša parole ir papildu garantija drošībai internetā, lai pasargātu savu identitāti no kibernoziedzniekiem. Informējiet savas atvases, ka parolei ir jābūt neuzminamai, to nedrīkst nekur pierakstīt un tai ir jāsastāv no vismaz deviņiem simboliem. Tāpat jāliek aiz auss tas, ka vienu un to pašu paroli nedrīkst izmantot dažādiem kontiem.

6. padoms. Aiciniet bērnus ziņot par nepatīkamiem starpgadījumiem internetā.

Aiciniet bērnus par nepatīkamām situācijām nekavējoties stāstīt pieaugušajiem. Un portāla administrācijai ziņojiet par katru, kurš sūta nepatīkamas vēstules, materiālus, draud vai aizvaino jūsu atvasi. Tāpat iemāciet bērnu neatbildēt pāridarītājam un nekavējoties bloķēt savu profilu tam lietotājam, kas pazemo, aizvaino, draud vai sūta visādus citādus dīvainus materiālus.

7. padoms. Iemāciet, ka atbildība par savu rīcību ir arī virtuālajā vidē.

Paskaidrojiet bērnam, ka internetā ir jāievēro tie paši labas uzvedības noteikumi, kādi pastāv reālajā dzīvē. Bērnam ir jāsaprot atbildība par saviem vārdiem un rīcību tiešsaistē.

Materiāls tapis, izmantojot informācijas drošības nozares uzņēmuma "Kaspersky Lab" un Latvijas Drošāka interneta centra ieteikumus.