24.08.2014 12:35

FOTO: Baltijas ceļa 25. gadadienai veltītais velobrauciens pulcē simtiem dalībnieku

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Baltijas ceļa 25. gadadienai veltītais velobrauciens pulcē simtiem dalībnieku Ieva Karlsberga, Einārs Binders

Sestdien, 23. augustā, veiksmīgi noritēja Baltijas ceļa 25. gadadienai veltītais velobrauciens, kurā kopumā piedalījās vairāk nekā 1000 dalībnieku, tostarp vairāki simti pierīdznieku.

Kā pārliecinājās Apriņķis.lv, sestdien no Igaunijas puses Pierīgas pirmajā – Siguldas – novadā kopā ar velobraucējiem no citiem Vidzemes novadiem ieradās ap 50 velobraucēju, kuriem uz Siguldas novada robežas pievienojās ap 40 velobraucēju, bet Siguldā – vēl 20.

Kā pastāstīja Nacionālo bruņoto spēku pārstāvis, kapteinis Guntars Belkovskis, velobraucienu no Latvijā pie Igaunijas robežas bija uzsākuši 50 dalībnieki, kuru skaits pēc Valmieras saruka, bet būtiski pieauga posmā, kas vijās cauri Cēsīm. Tobrīd braucēju bijis ap 200. Kapteinis Belkovskis arī pastāstīja, ka līdz Siguldai nekādi negadījumi nebija notikuši, vien kāds nenozīmīgs kritiens, un neatliekamā palīdzība bijusi nepieciešama vien skrambas dezinfekcijai.

Kā novēroja Apriņķis.lv, pie Siguldas robežas stafeti tālākiem braucējiem nodeva arī Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins. Jāpiezīmē, ka braucēji Siguldas robežu šķērsoja 20 minūtes ātrāk nekā bija paredzēts grafikā, un tas viņiem deva iespēju nedaudz atpūsties un ieturēt maltīti "Lukoil" degvielas uzpildes stacijā, kur tos jau sagaidīja nākamie velobraucēji.

Viņu vidū bija arī septiņu siguldiešu ģimene trīs paaudzēs – vecāki Kušķi un meitas Ilzes Paškovas ģimene ar jaunāko dalībnieku piecgadīgo Kristapu, kurš, gaidot iespēju pievienoties velobraucienam, bija pozitīvi un azartiski noskaņots. Jaunā Paškovu ģimene bija atbraukusi no Smiltenes, lai kopā ar Ilzes vecākiem veiktu vienu velobrauciena posmu. Kā vēlāk pēc Siguldas – "Sēnītes" posma veikšanas atzina Kristapa tēvs Andrejs Paškovs, Kristaps bija mērķtiecīgi minies un ticis līdzi velobraucēju kolonnai, kopā nobraucot 28 kilometrus.

Savukārt no Lietuvas puses velobrauciens tā galamērķim – Rīgai tuvojās cauri Olaines, Baldones un Ķekavas novadiem. Kā novēroja Apriņķis.lv, uz A7 šosejas pie Baldones pagrieziena velobraucienam pievienojās vairāki desmiti braucēju, tostarp vairāki jaunieši un vecāki ar maziem bērniem, bet Ķekavā garām Kalnakrogam brauca ap simts velobraucēju.

Abām no Igaunijas un Latvijas braucošajām kolonnām pa priekšu brauca automašīnas ar visu trīs Baltijas valstu karogiem. Pasākumā kā brauciena dalībnieki iesaistījās karavīri, zemessargi un jaunsargi, kā arī policisti, robežsargi, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki un pašvaldību pārstāvji. Pēdējos posmos pie Rīgas braucienā piedalījās arī aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube. Vakarā pirms plkst. 20 pie Kongresu nama dalībniekus sagaidīja NBS orķestris un notika simboliska abu kolonnu satikšanās.

Velobraucienā kopumā tika nobraukti 260 kilometri, tostarp cauri Siguldas, Inčukalna, Garkalnes, Olaines, Baldones un Ķekavas novadiem. Ceļš tika sadalīts 17 starpposmos, katra posma vidējais attālums bija desmit kilometri, bet vidējais braukšanas ātrums – 18 kilometri stundā.