23.06.2014 14:32

Gardi: Pašmāju sieri Līgo nakts galdam

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

"Mūsu senči dzīvoja saskaņā ar dabu. Tā kā vasaras saulgriežu laikā jaunās labības, kartupeļu un citu dārzeņu vēl nebija, Jāņu vakara mielastā goda vietā bija siers.

Salīdzinot ar vecmāmiņām, kuras Jāņu sieru sēja katra pēc savas receptes, mūsdienu saimniecēm vietējo sieru izvēle ir tik plaša, ka tos varam izmanto gan saldos, gan sāļos ēdienos," stāsta "Siera kluba" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

Siera plate no jaunajiem sieriem

"Visi Latvijas siera ražotāji Līgo svētku laikam gatavo Jāņu sieru, lai katra saimniece var izvēlēties pēc savas garšas un patikas. Un daudzi ražotāji tieši uz Jāņiem piedāvā jaunus sierus. "Mālpils piensaimniekam" šogad to ir visvairāk – veseli četri," saka V. Davidanova.

"Ar tiem pietiek, lai pagatavotu garšas ziņā daudzveidīgu un ļoti dekoratīvu siera plati. Šveices sieru sagriež gabaliņos, "Suluguni" – šķēlēs, "Dillīti" un "Pipariņu" – kubiņos. Dekorē ar zemenēm, jo "Suluguni" un Šveices sieriem ir maiga, mazliet saldena garša, un olīvām, kas labi sader ar pikanto "Dillīti" un "Pipariņu"."


Uz oglēm cepta rūgušpienā marinēta cūkgaļa

"Latvieši Līgo svētkos uz oglēm ir cepuši arī gaļu, ko lieliski var iemarinēt saraudzētā pienā vai kefīrā," savā pieredzē dalās Skrundas profesionālās vidusskolas skolotāja Gunta Stepanova. "Ņemu cūkas kakla karbonādes gabalu, kas ir mīksts un mazliet ar treknumiņu klāt. Ja cepšu uz iesma, gaļu sagriežu kubos, ja uz grila – šķēlēs.


Pārkaisu ar maltiem melnajiem pipariem, pielieku pavisam nedaudz sīki sasmalcinātas čili pāksts un sakapātas dilles. Sāli nelieku, jo tas izvelk no gaļas sulu un dara to sausāku. Visu pārleju ar raudzētu pienu, labi samaisu un uz nakti lieku ledusskapī. Pirms cepšanas no gaļas gabaliņiem ar roku nobrauku rūgušpienu. Izcepto gaļu kārtoju uz šķīvja ar grilētām tomātu pusītēm un kabaču šķēlēm."

"Vasaras salāti" ar "Jāņu sieru"

"Sātīgus salātus var pagatavot no Kazdangas "Jāņu siera", rupjmaizes, gurķiem, paprikas un tomātiem. Visus produktus sagriež gabaliņos, pieliek sakapātus zaļumus un pārslaka ar eļļas mērcīti, kam pievieno maltus melnos piparus, mazliet sāls, cukura un citrona sulas," ar gardākajām Līgo svētku receptēm turpina iepazīstināt V. Davidanova.


Salinātas rudzu karstmaizes ar sieru "Maazdamer"

"Salināta – tas nozīmē padarīt saldu, piemēram, plaucējot miltus ar karstu ūdeni. Vēl šai rudzu maizei pievieno cukuru, lai iegūtu patīkamo saldi skābeno garšu," paskaidro Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka. "Salināto, pēc mūsu sentēvu receptēm cepto rudzu maizi Eiropas Komisija šā gada sākumā ir iekļāvusi aizsargāto kvalitatīvo produktu sarakstā, lai pasargātu to no pakaļdarinājumiem un viltojumiem. Līgo vakaram salinātas rudzu maizes šķēles varam pārziest ar plānu sviesta kārtiņu, uzlikt labi kūstošu cietā siera šķēli un cepeškrāsnī pagatavot ekskluzīvas karstmaizes."


Kazas piena pankūkas ar rīvētu "Muižas sieru"

"Ne tikai raušiem, bet arī pankūkām ir apaļa forma, kas tik ļoti piestāv saulgriežu svētku galdam. Govs piena vietā pankūku mīklai varam pievienot kazas pienu. Šīs pankūkas varam pasniegt ar pikantu piedevu, ko gatavojam, rīvētu Degoles "Muižas sieru" samaisot ar nelielu krējuma un bagātīgu sakapātu zaļumu piedevu.


Saldajā variantā tās dievīgi garšo ar ļoti ekskluzīvo kazas piena saldējumu, ko ražo tikai vienā vietā Latvijā – Kristīnes Pilienas zemnieku saimniecībā "Bērzi". Mums tuvākā valsts, kur vēl gatavo šādu saldējumu, ir Šveice," ar lepnumu saka V. Davidanova.

Saldā siera torte ar krēmsieru "Rasa"

"Pagatavo biskvīta mīklu un izcep tortes plāksnes. Saldajam krēmsieram "Rasa" ar avenēm pievieno nedaudz saldā krējuma, lai iegūtu vieglāk ziežamu konsistenci. Kārtām liek biskvīta mīklas plāksnes, pamīšus tās pārklājot ar aveņu ievārījumu un saldā siera krēma kārtu. Tortes virsu un sānus pārziež ar saldo siera krēmu un rotā ar zemenēm," kārdinoši stāsta "Siera kluba" vadītāja.