20.06.2014 16:45

Latvijas novados meklē labākos siera tortes cepējus

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Izcept gardu torti un skaisti to noformēt – tā ir māksla. Tā ir daļa no mūsu tautas galda kultūras, kas, tuvojoties izlaidumu un kāzu sezonai, atkal kļūst aktuāla.

Svētku galdā neiztikt bez gardas kūkas, kas cepta tieši šai svētku reizei. "Katrā novadā ir kāda izslavēta kūku cepēja vai cepējs, kam tortes padodas tik gardas, ka svētki sen jau pagājuši, bet tas, cik gards bija katrs kūkas gabaliņš, joprojām vēl prātā," stāsta biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

"Lai izceptu īsti labu torti, jābūt dabas dotam talantam, izsmalcinātai garšas izjūtai un lieliski apgūtām konditora iemaņām. Katrā pagastā ir šādi cilvēki. Par viņu ceptajām tortēm jūsmo daudzi, bet pašus gardo kūku autorus zina vien retais. Lai celtu godā kūku cepšanas meistarus un ar viņiem iepazīstinātu plašāku sabiedrību, pirmo reizi Latvijā rīkojam novadu konkursu "Siera saldā torte"."

Konkursa mērķis ir apzināt labākos toršu cepējus, popularizēt viņus un apkopot šo meistaru pieredzi, kā arī vēlme rosināt konditorus izstrādāt jaunas receptes, kurās viena no sastāvdaļām būtu Latvijā ražotie sieri.

Konkursā aicināts piedalīties ikviens meistars, kurš nodarbojas ar toršu cepšanu. Tā kā toršu cepēji bieži vien ir diezgan kautrīgi, konkursam šos cilvēkus var pieteikt arī viņu produkcijas cienītāji, kaimiņi, radi, draugi. Konkurss notiks 21. jūnijā Vidzemē, Smiltenē. Lai tajā piedalītos, dalībniekam jāierodas uz konkursa norises vietu ar mājās gatavotu saldu siera torti, kuras svars ir četri kilogrami un sastāvā izmantots kāds no Latvijā ražotajiem sieriem, kas norādīti konkursa nolikumā. Sieru var pievienot gan pamata (biskvīta) mīklai, gan pildījumā (krēmam) vai citā veidā.

Ar konkursa nolikumu var iepazīties mājaslapā www.sieraklubs.lv.

Konkursa 1.–3. vietas ieguvēji katrā novadā saņems diplomu un dāvanu karti 70–150 eiro vērtībā, un skatītāju atzītākās tortes autors saņems Simpātiju pārsteiguma balvu.