27.04.2014 08:22

Laulība stiprina mīlestību

Autors  Ieva Karlsberga
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
Normunds un Agnija Lauski savu ģimenes dzīvi plāno veidot Siguldā. Arī savas skaistākās dienas mirkļus viņi iemūžināja tieši Siguldā. Normunds un Agnija Lauski savu ģimenes dzīvi plāno veidot Siguldā. Arī savas skaistākās dienas mirkļus viņi iemūžināja tieši Siguldā. no Lausku ģimenes personīgā arhīva

Vai divu cilvēku laulība ir tikai zīmogs pasē, kā to bravūrīgi pauž tie, kuri nav precējušies? Vai laulība joprojām ir ģimenes pamatā? Kāpēc mūsdienās tomēr ir tik daudz jauniešu, kas laulību neuzskata par vecmodīgu tradīciju un nolemj saistīt savas dzīves ar laulības saitēm?

Turpinot rubriku "Ģimene", uz sarunu par dzīves lielo lēmumu un laulības nozīmi aicinājām siguldiešus Normundu un Agniju Lauskus, kuri šā gada jūlijā svinēs savas ģimenes pirmo jubileju jeb Papīra kāzas.

Vienots lēmums
Jautāti, kā un kāpēc nolēmuši veidot ģimeni, Normunds un Agnija apliecina, ka lēmums par attiecību nostiprināšanu laulību saitēm bijis vienots un briedis jau no brīža, kopš abi sākuši tikties.

"Saderinājāmies aptuveni pēc gadu ilgas kopā būšanas, vēl pēc nepilna gada apprecējāmies. Lēmumu par laulībām pieņēmām nešauboties, jo bijām pārliecināti par savām attiecībām un bijām gatavi savu statusu apliecināt arī oficiāli. Abi uzskatām, ka kopā pavadītais laiks nav izšķirošais faktors, lai pieņemtu šo nozīmīgo lēmumu, – svarīgākais ir paļauties uz sirdi, kas ļauj izdarīt pareizo izvēli vispiemērotākajā laikā," saka Normunds un Agnija.

Jaunā ģimene laulājās Turaidas evaņģēliski luteriskajā baznīcā, jo laulību ceremonijā nelielā baznīcā vēlējās būt kopā ar tuvākajiem cilvēkiem. "Turaidas baznīca mums iepatikās ar draudzes sirsnību un laipno uzņemšanu jau kopš pirmā dievkalpojuma, ko apmeklējām. Jau pēc pirmā baznīcas apmeklējuma sapratām, ka laulību vēlamies slēgt tieši šajā baznīcā. Tagad abi esam Turaidas baznīcas draudzes locekļi," stāsta Lausku ģimene.

Jautāti, kāpēc par laulības reģistrācijas vietu nav izvēlējušies dzimtsarakstu nodaļu, Normunds un Agnija atzīst: plānojot kāzas, abiem bijis skaidrs, ka laulību ceremoniju notiks baznīcā, jo abi ir kristīti un vēlējušies Dieva svētību saņemt arī savā laulību dienā.

Laulība – loģisks solis attiecībās
Normunds un Agnija kopā sāka dzīvot aptuveni pusgadu pirms kāzām, taču vēl pirms tam bija kopā pavadītas nedēļas nogales un atvaļinājumi. "Dzīvošana kopā ļauj labāk iepazīt un izprast cilvēku, viņa ieradumus ikdienā un pielāgoties kopīgam dzīves stilam. Mūsu attiecībās dzīvošana kopā pirms kāzām vēl vairāk deva pārliecību, ka viens otram esam īstie cilvēki," saka Agnija.

"Iesakām arī citiem padzīvot kopā pirms kāzām, jo tikai tā ir iespējams redzēt un sajust cilvēku dažādos brīžos un pieslīpēties savstarpējās attiecības. Tomēr uzskatām, ka ilgs kopā dzīvošanas laiks nav nepieciešams, jo laulība ir loģisks solis attiecību nostiprināšanā. Kāpēc gan kavēties, ja ir sajūta, ka esi atradis savu otro pusīti? Ir taču skaisti atzīmēt desmito, divdesmito, trīsdesmito... kāzu gadadienu," saka Normunds, kura vecāki pirms pāris gadiem svinēja jau četrdesmito kāzu gadadienu.

Tradīcijas stiprina
Lausku ģimenei jau ir izveidojušās savas tradīcijas. "Mums ir svarīgi turpināt vecāku iesāktās tradīcijas – kopīgu svētku svinēšanu, kas ļauj stiprināt ģimenes saites un sajust stipru un vienotu ģimeni. Mēs cenšamies sadalīt savu brīvo laiku starp vecākiem, tuviniekiem, draugiem, bet primāri – atrast laiku viens otram un kopīgām aktivitātēm, piemēram, sportam, dabas baudīšanai un kultūras pasākumu apmeklēšanai. Uzskatām, ka nedrīkst ļaut attiecībām aiziet pašplūsmā, par tām ir jārūpējas, tās ir jākopj visu mūžu, un kopīgas tradīcijas ir lielisks instruments ģimenes saišu stiprināšanā," ģimenes viedokli pauž Agnija.

Ģimenes dzīvei piemērota vieta
Lausku ģimene plāno dzīvot Siguldā. Lai gan Agnija kopš studiju gadiem ir dzīvojusi Rīgā, kopīgi nolemuši, ka piemērotākā vieta ģimenes veidošanai ir Sigulda. "Šī ir skaista un zaļa mazpilsēta ar sakoptu vidi, labi izveidotu un attīstītu infrastruktūru, daudzveidīgām sporta un citām brīvā laika pavadīšanas iespējām, plašu kultūras programmas klāstu, tā ir ideāla vieta bērnu audzināšanai," saka Agnija.

Lai gan Agnija strādā galvaspilsēta, gandrīz pusotra gada laikā šāds darba dienu ritms jau kļuvis par pašsaprotamu ikdienu un nešķiet grūts. Normunds ir siguldietis kopš dzimšanas un, kā pats atzīst, ir savas pilsētas patriots: "Sigulda ir mana pilsēta un vieta, kur es vienmēr vēlos atgriezties. Sigulda pēdējo gadu laikā ir būtiski mainījusies, pateicoties novada pašvaldībai, kas domā par saviem iedzīvotājiem, lai pilsēta, kurā mēs uzturamies, nebūtu tikai "guļamrajons", bet arī vieta, kur aktīvi sportot, baudīt kultūru un ikdienā izmantot uzņēmēju sniegtos pakalpojumus, kas veido īpašo Siguldas auru."

"Esmu dzimusi un augusi skaistā Kurzemes mazpilsētā – Talsos – un pēdējos gadus dzīvojusi Rīgā, tomēr, jo ilgāk dzīvoju Siguldā, jo ar lielāku pārliecību varu teikt, ka esmu izdarījusi pareizo izvēli, savu dzīvi veidojot tieši šeit, kas ir ģimenei ļoti draudzīga pilsēta," pārliecināta ir Agnija.

Tiem, kuri vēl šaubās vai uzskata, ka laulība ir tikai formalitāte, Lausku pāris apliecina, ka laulība stiprina mīlestību, sniedz drošības un stabilitātes sajūtu ikdienā. Vienlaikus laulība rada arī patīkamu atbildību un rūpes vienam par otru, paļaušanos vienam uz otru, jo divi cilvēki kļūst par vienu veselu – par ģimeni. "Mēs uzskatām, ka, lai kļūtu par īstu ģimeni, ir svarīgi oficiāli noformēt šo statusu, un tas ir pašsaprotams solis attiecību attīstībā."