17.03.2014 14:41

Pie Brīvības pieminekļa godinās 189 patriotus, kuri okupācijas laikā iestājās par Latvijas valstiskuma ideju

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pie Brīvības pieminekļa godinās 189 patriotus, kuri okupācijas laikā iestājās par Latvijas valstiskuma ideju Krišjānis Grantiņš

17. martā pulksten 18 pie Brīvības pieminekļa notiks piemiņas pasākums "Latvijas Centrālās padomes memorandam – 70".

Pirms 70 gadiem šajā memorandā tika izteikta prasība atjaunot neatkarīgu Latvijas valsti, Konstantīns Čakste sacīja: "Es gan esmu pilnīgi pārliecināts, ka Latvija atkal būs..."

Kā pastāstīja pasākuma idejas autors Jurģis Klotiņš, 1944. gada 17. martā 189 Latvijas patrioti parakstīja Čakstes vadītās nacionālās pretošanās organizācijas "Latvijas Centrālās padome" memorandu: "Toreiz nacistiskās Vācijas un draudošās PSRS okupācijas apstākļos memorandā tika izteikta prasība atjaunot neatkarīgu Latviju."

"17. martā pulksten 18 ikviens labas gribas cilvēks aicināts atnākt pie Brīvības pieminekļa un piedalīties memoranda parakstītājiem veltītā piemiņas pasākumā. Sanākušie ļaudis Brīvības pieminekļa pakājē atcerēsies Latvijas Centrālās padomes memoranda parakstīšanas faktu un iedegs 189 sveces, kas katra būs veltīta viena memoranda parakstītāja piemiņai," skaidroja idejas autors.

Pasākuma mērķis ir atcerēties un godināt memoranda parakstītāju drosmīgo patriotisko rīcību. Kā akcentēja Klotiņš, pasākums būs neliels, bet sirsnīgs notikums, kas aicinās latviešus un Latvijas mazākumtautības vienoti vārdos un darbos sekmēt to, ka Latvija ir droša valsts, kurā latviešu nācija, tās valoda un kultūra var pastāvēt un "uzplaukt cauri gadsimtiem un kurā ir nodrošināta ikviena cilvēka un visas tautas atbildīga brīvība un labklājība".

Memorandu parakstīja dažādu nozaru pārstāvji – Latvijas Universitātes un Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesori, juristi, ārsti, lauksaimnieki, bijušie Saeimas deputāti, kultūras darbinieki, kristīgo konfesiju vadītāji, neatkarīgās Latvijas armijas virsnieki un citu nozaru darbinieki. Viņu vidū bija tādas personības kā komponists Jāzeps Vītols, valodnieks Jānis Endzelīns, arhitekts Eižens Laube un daudzi citi.

Pasākums ir pilsoniska iniciatīva, un tā idejas autors ir Klotiņš, bet pasākuma īstenotāji ir neatkarīga patriotiski domājošu domubiedru grupa.

Piebilstams, ka šodien Dobeles novadā notika atjaunotā Īles bunkura iesvētīšanas un piemiņas pasākums, kurā tika godināti latviešu un lietuviešu nacionālie partizāni, kas 1949. gada 17. martā Īles mežos krita cīņā ar čekistiem par savu valstu brīvību. Pasākumā piedalījās arī Nacionālās apvienības valdes loceklis un nule atstādinātais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis, kura demisija tika pieprasīta tikai tādēļ, ka ministrs pretēji citiem valdības pārstāvjiem nolēma apmeklēt 16. marta jeb leģionāru atceres dienas pasākumus.