14.03.2014 13:09

Raidījums: Pierīgas meži ir pilni ar "nāves ieročiem"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lamatu lietošana Eiropas savienībā ir aizliegta. Vienīgās atļautās ir tādas, kuras nogalināja suni Reju, – rāmju lamatas. Ar tādām, kā nu noskaidrojies, esot pilni Pierīgas meži. Lamatu lietošana Eiropas savienībā ir aizliegta. Vienīgās atļautās ir tādas, kuras nogalināja suni Reju, – rāmju lamatas. Ar tādām, kā nu noskaidrojies, esot pilni Pierīgas meži. ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Panorāma"

"Es nezināju, ka Pierīgas mežos izvietoti nāves ieroči!" Tā, apglabājot savu vilku sugas suni, saka saimniece Sandra Zaiceva.

Viņas dzīvnieka mugurkaulu salauza mednieka liktas lamatas. Ja ir saņemta atļauja, likums šādas lamatas ļauj izvietot jebkur, kur mednieks plāno ķert bebrus, jenotus vai lapsas, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Taču nu izrādījies, ka lamatās var iekļūt arī citi dzīvnieki, un nav nekādas garantijas, ka nākamreiz tas nebūs kāds sēņotājs, ogotājs vai mazs bērns.

Marta vidū sunim Rejam būtu pieci gadi. Viņš mira savas saimnieces acu priekšā, kad dzīvnieka muguru pārlauza mednieku izliktas lamatas. S. Zaiceva nodarbojas ar zirgkopību un bieži dodas izjādēs pa mežu. Rejs vienmēr bija uzticams līdzskrējējs. Pa šo meža ceļu zirgi sen nebija jājuši, un Sandra nezināja, ka tur ierīkots slēpnis ar dzelzs lamatām un kaulu kā ēsmu vidū.

"Mēs dzirdējām troksni, zirgi ļoti sabijās. Kad izdevās zirgus nomierināt, suņa vairs nebija... ar lamatām kaklā gulēja grāvī. Es mēģināju raut vaļā, bet es nevarēju ar savu roku spēku atraut vaļā, un viņš jau bija beigts. Man, protam, šausmīgāk likās, ja viņš būtu dzīvs, un es nevarētu tās atdabūt vaļā," piedzīvoto atceras saimniece.

Lamatu saimnieks – kāds Dmitrijs – atbraucis uz staļļiem, lai runātu ar Sandru par notikušo. Savu vainu viņš nesaskata, viss esot likumīgi, medības ar lamatām – saskaņotas: "Tās pārdod jebkurā mednieku veikalā. Bez dokumentiem. Man ir visas atļaujas. Man ir atļaujas šīs lamatas izlikt."

Biedrības "Medniekiem.lv" valdes priekšsēdētājs, mednieks ar divdesmit gadu pieredzi Andris Zariņš pauda, ka tā esot traģiska nejaušība. "Es pirmo reizi redzu, kas šādās lamatās iekšā trāpījis suns. Tas, protams, ir ārkārtīgi nepatīkami," sacīja Zariņš, kuram pašam esot divi medību suņi.

Lamatu lietošana Eiropas savienībā ir aizliegta. Vienīgās atļautās ir tādas, kuras nogalināja Reju, – rāmju lamatas. Ar tādām Latvijas meži esot pilni, jo tajās ķerot gan lapsas, gan bebrus. Mednieki šīs lamatas mēdzot izvietot arī grāvjos, kam cauri brien, piemēram, sēņotāji un ogotāji.

Lamatu īpašnieks Dmitrijs uzskata, ka jebkurš suns tajās var ielīst. "Nevar uztaisīt lamatas, kurās kāda konkrēta suga nelīstu iekšā," uzskata Dmitrijs.

Savukārt bojāgājušā suņa saimniece pauda neizpratni, kāpēc mežos "var izsvaidīt šādus nāves ieročus". "Es saprotu, ka ir jāmedī, es to tiešām saprotu. Bet ir taču citi veidi. Man, piemēram, tagad ir bail iet mežā," atzina S. Zaiceva.

Rejs ir apglabāts, bet saimniece cer, ka notikušais liks aizdomāties ikvienam, kurš dodas mežā, lai skrietu vai dotos pastaigā ar suni. Izrādās, Pierīgas mežos, kur atļautas medības, var sastapt arī lamatas. Un sastapšanās ar tām dzīvniekam ir liktenīga.

Video sižets: