13.03.2014 15:09

Skumji: kārtējais stāsts, kā no valsts grib izvest mūsu pilsoņu bērnus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Zanda Alksne ir divu 6 un 9 gadus vecu bērnu, Latvijas pilsoņu māmiņa. Zanda Alksne ir divu 6 un 9 gadus vecu bērnu, Latvijas pilsoņu māmiņa. ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Panorāma"

"Kādēļ mūsu valsts neaizstāv savus pilsoņus?" ar asarām acīs vaicā Zanda Alksne. Tiesa lēmusi, ka abiem viņas nepilngadīgajiem bērniem jāatgriežas Gruzijā – zemē, kur dzīvo viņu tēvs, Gruzijas pilsonis.

Zanda Alksne ir divu 6 un 9 gadus vecu bērnu, Latvijas pilsoņu māmiņa. Ar bērniem dzīvojusi Latvijā, bet viņas bijušais vīrs Gruzijā, vēsta LTV raidījums "Panorāma". Kādā no bērnu apciemojumu reizēm tēva dzimtenē bijušais vīrs paziņojis, ka bērniem jāpaliek pie viņa. Abi vecāki parakstījuši notariāli apstiprinātu vienošanos, ka bērni dzīvos Tbilisi, taču vēlāk izrādījies, ka iedzīvoties ir grūti un, kā atzīst pati Zanda, viņa pārkāpusi vienošanos un pērn bērnus atvedusi atpakaļ uz Latviju.

"Labi apzinājos, ka pārkāpju vienošanos, un tā sākās strīds par bērnu prettiesisku aizturēšanu," tagad saka Zanda.

Zandas stāsts atgādina Hāgas konvencijas par starptautisko bērna nolaupīšanu būtību: bērns, kuru viens no vecākiem bez otra vecāka ziņas aizvedis jeb konvencijas izpratnē – nolaupījis –, netiek atdots otram vecākam, bet gan atgādāts atpakaļ valstī, kas ir bērna pastāvīgā dzīvesvieta, lai tur vecāki savā starpā izšķirtu strīdu par bērnu; arī to, kur bērns dzīvos.

Pirms mēneša saskaņā ar apgabaltiesas spriedumu bērniem nācies doties atpakaļ pie tēva uz Gruziju, taču lidostā sākusies histērija, pieaicināta apsardze. Brālis ar māsu atteikušies lidot un palikuši Latvijā.

"[Man] ir liels aizvainojums, ka tiesvedība tik vienkārši izlemj bērnu likteni. Vissāpīgāk ir arī tas, ka bijušais vīrs vēlas panākt pārsvaru, apliecināt sevi, ne rūpes par bērniem," Zanda raud.

Zandas bijušā vīra advokāte, kura līdz šim pārstāvējusi viņa intereses, ar īsziņas palīdzību LTV informēja, ka šobrīd vairs neesot Zuraba Canavas advokāte. Savukārt pats bērnu tēvs uz LTV telefona zvaniem neatbildēja.

Video sižets: