13.03.2014 07:34

Gaujas ciemā kultūras vietā nu baudāms "šopings"

Autors  Sollija Lipore
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Gaujas kultūras nams kādreiz piederēja zvēraudzētavai "Gauja", un te notika pilnīgi visi kultūras pasākumi: balles, koncerti, teātra izrādes... Vietējiem iedzīvotājiem balles bija par velti un vēl ar klātiem galdiem. Kultūras dzīve šeit sita augstu vilni," atceras Gaujas ciemā satiktie ilggadējie iedzīvotāji. "Gaujas kultūras nams kādreiz piederēja zvēraudzētavai "Gauja", un te notika pilnīgi visi kultūras pasākumi: balles, koncerti, teātra izrādes... Vietējiem iedzīvotājiem balles bija par velti un vēl ar klātiem galdiem. Kultūras dzīve šeit sita augstu vilni," atceras Gaujas ciemā satiktie ilggadējie iedzīvotāji. Krišjānis Grantiņš

Inčukalna novada Gaujas ciems pēckara gados veidojās kā zvērsaimniecībā "Gauja" strādājošo ciemats. Veidojoties ciematam, padomju gados netika aizmirstas arī iedzīvotāju vajadzības pēc kultūras, tādēļ Gaujas ciemata centrā tika uzbūvēts milzīgs kultūras nams.

Tas lieluma un pasākumu ziņā, iespējams, konkurēja ar vienu otru galvaspilsētas "klubu".

Kopumā Gaujas ciematā – gan daudzdzīvokļu, gan privātmājās – dzīvo aptuveni tūkstoš iedzīvotāju. No novada centra Inčukalna gaujēniešus šķir vien nieka 4,5 kilometri, bet no galvaspilsētas – 41 km. Gaujā darbojas pasts, dienas centrs "Gauja", bērnudārza filiāle "Lapsiņas" un sociālās aprūpes māja "Gauja". Bet ne tik vecajā, tomēr pamazām brūkošajā kultūras namā pašā ciemata vidū šobrīd darbojas veikals.

Pagājušā gadsimta 90. gadu sākumā šī celtne beidza pastāvēt kā kultūras centrs un tur sāka darboties vairumtirdzniecības bāze, vēlāk – mazumtirdzniecības veikals. Gaujas kultūras nams kādreiz piederēja zvēraudzētavai "Gauja", un te notika pilnīgi visi kultūras pasākumi: balles, koncerti, teātra izrādes... 1991. gadā zvērsaimniecība tika likvidēta. Kad uz tās bāzes izveidojās SIA "Gauja AB", par kultūras nama saimnieku kļuva jaunais uzņēmums.

"Arī pašlaik kultūras nams pieder uzņēmumam SIA "Gauja AB". Viņi noteikti varēs atbildēt par kultūras nama stāvokli un turpmāko tā likteni," paskaidroja Inčukalna novada sabiedrisko attiecību speciāliste Anete Nolberga.

"Jā, diemžēl šī milzīgā ēka ir mūsu īpašums, un katru gadu tas mūsu uzņēmumam rada aptuveni 7000 eiro zaudējumus. Šī ēka palikusi mums mantojumā no valsts saimniecības laikiem, kad visu padomju saimniecības "Gauja" ciematu pārņēma pašvaldība, bet kultūras nams palika mums. Jau tolaik šī ēka netika pietiekami noslogota, bija nerentabla, ieguldījumi tās uzturēšanā un apkurē bija nesamērīgi, kā arī kultūras nama lielums bija galīgi nepiemērots ciemata iedzīvotāju skaitam," stāsta SIA "Gauja AB" valdes priekšsēdētājs Arnis Veckaktiņš.

Uzņēmuma pamatdarbība ir kažokzvēru audzēšana, kažokādu vairumtirdzniecība, kā arī kažokādu izstrādājumu šūšana un realizācija. Vairāk nekā 90 % saražotās produkcijas SIA "Gauja AB" eksportē. Uzņēmumā nodarbināti aptuveni 100 strādājošo, kas pārsvarā ir Gaujas ciemata iedzīvotāji. "Ciematā esam vienīgais privātais darba devējs," uzsver A. Veckaktiņš.

Jau vairākus gadus uzņēmums neveiksmīgi cenšas šo ēku kopā ar zemi pārdot, bet pēdējos gados SIA "Gauja AB" plāni mainījušies, tādēļ pieņemts lēmums ēku nojaukt. Taču arī tas nav lēti, proti, ēkas nojaukšanas aptuvenās izmaksas esot ne mazāk kā 50 tūkstoši eiro.

"Diemžēl šobrīd visi uzņēmuma līdzekļi tiek novirzīti fermas modernizācijai – līdz 2016. gada decembrim saskaņā ar ES regulām mums ir jānomaina kažok­zvēru būri, lai tie atbilstu jaunajām prasībām. Viens no pirmajiem darbiem pēc fermas modernizācijas pabeigšanas būs kultūras nama nojaukšana," skaidro uzņēmuma vadītājs.

Šobrīd daļa kultūras nama telpu tiek iznomāta SIA "Feldmanis" pārtikas veikala telpām. "Nekādu peļņu tas mūsu uzņēmumam nenes, bet darbiniekiem un ciemata iedzīvotājiem tomēr ir iespēja iegādāties pašas nepieciešamākās ikdienas preces. Pašlaik iespēju robežās cenšamies kultūras nama ēku uzturēt relatīvā kārtībā. Vizuālais izskats, protams, nav skatu iepriecinošs, bet cilvēku drošību šī ēka neapdraud," teic A. Veckaktiņš. "Sasāpējušo kultūras nama jautājumu esam pārrunājuši arī ar Inčukalna novada iepriekšējo un tagadējo vadību. Gaujas ciemata iedzīvotāju kopējā vēlme būtu, lai šajā vietā atrastos plašāka sortimenta pārtikas veikals, jo tas ir ciemata centrs, turklāt mūsu ciematā normāla pārtikas veikala pašlaik nav. Arī novada vadība ir šo ideju atbalstījusi, nav tikai īstenotāju."

Iespējams, ka pēc pāris gadiem Gaujas ciema centrā sliesies jauns moderns lielveikals, kur iegriezīsies ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet piestās arī garāmbraucēji no blakus novadiem. Taču kultūras dzīvi vietējiem iedzīvotājiem gan nāksies baudīt kaut kur citur.