02.03.2014 08:39

Pļāpas par "legālajām narkotikām" neko nemainīs

Autors  Ģirts Kondrāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Problēma ir tā, ka likumdevējs vienkārši neko nevēlas darīt šīs problēmas risināšanā. Visas pļāpas ministrijās un Saeimā lielākoties ir darbības imitācija. LĀB funkcija nav likumdošana, gluži tāpat kā mūsu funkcija nav "aizklapēt ciet" nelegālās tirgotavas," teic Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis. "Problēma ir tā, ka likumdevējs vienkārši neko nevēlas darīt šīs problēmas risināšanā. Visas pļāpas ministrijās un Saeimā lielākoties ir darbības imitācija. LĀB funkcija nav likumdošana, gluži tāpat kā mūsu funkcija nav "aizklapēt ciet" nelegālās tirgotavas," teic Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis. www.foto.delfi.lv/F64

Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) diskusijā eksperti secinājuši, ka jauno psihoaktīvo vielu izplatīšana Latvijā ir jāaizliedz.

Jautājums būtu jārisina kompleksi, sadarbojoties Saeimai, Veselības, Izglītības un zinātnes, Iekšlietu un Zemkopības ministrijām. Jautājām LĀB prezidentam Pēterim Apinim, kādēļ aicinājums sākt kaut ko darīt izskan tikai tagad, lai gan ar šo problēmu sabiedrība saskārusies jau labu laiku un paši ārsti atzinuši, ka ik dienu slimnīcā nonāk līdz pat desmit bērnu, kas tā vai citādi saskārušies ar "legālajām narkotikām".

Pēteris Apinis: "Katru gadu pasaulē tiek pētīts vairāk nekā desmit tūkstoši vielu, kas izstrādātas farmācijas vai ķīmijas rūpniecībā, lai noskaidrotu to iedarbi uz cilvēka vai dzīvnieka organismu. Tiek atrasti vairāki simti ķīmisku produktu, kas iedarbojas halucinogēni, psihostimulējoši, nomierinoši utt. Lielākā daļa šo vielu nav medikamenti, bet gluži kā no pudeles izlaisti džini nonāk nelegālā apritē.
Arī liela daļa uztura bagātinātāju, kas reģistrēti Zemkopības ministrijas Pārtikas un veterinārajā departamentā, ir vairāk vai mazāk nekaitīgi, bet, lielākās devās un ievadīti vēnā, smadzenēm galēji toksiskas vielas.

Bērni un jaunieši aktīvo psihotropo vielu lietošanas dēļ slimnīcās nonāk nevis ar saindēšanos vai atkarības sindromu, bet ar traumu. Liela daļa noziegumu, ko bērni pastrādā (viens draugs iedur otram), notiek šādu psihotropisku līdzekļu iespaidā.

Problēma ir tā, ka likumdevējs vienkārši neko nevēlas darīt šīs problēmas risināšanā. Visas pļāpas ministrijās un Saeimā lielākoties ir darbības imitācija. LĀB funkcija nav likumdošana, gluži tāpat kā mūsu funkcija nav "aizklapēt ciet" nelegālās tirgotavas. Tomēr, redzot, ka citas struktūras nemāk vai nevēlas neko darīt situācijas uzlabošanai, LĀB strādās, lai tie, kuri izplata psihotropās vielas, tiktu sodīti kā kriminālnoziedznieki un tos no tālākām aktivitātēm atdalītu cietuma žogs."

Savukārt Latvijas Tirgotāju asociācijas priekšsēdētājs Henrihs Danusēvičs, jautāts, vai ar sabiedrības negatīvo attieksmi pret "legālo narkotiku" tirgošanu nepietiek, lai tās aizliegtu, atbildēja: "Vai nu valsts atļauj tā saukto legālo narkotiku tirgošanu, vai to aizliedz. Vidusceļa nav. Ja tiks pieņemts lēmums, ka konkrētas vielas ir kaitīgas veselībai, tās ir jāaizliedz tirgot, un tas tiks ņemts vērā.

Pretējā gadījumā tā ir tikai politiska spēlēšanās un dekoratīvi lēmumi bez tiesiska pamatojuma, kas patiesībā neierobežo to cilvēku tiesības, kas šādas vielas grib nopirkt, tāpat kā to, kas grib tās pārdod."

Iepriekš:
Latvijas Ārstu biedrība: Narkotikas nevar būt legālas