23.02.2014 08:37

Pirts – vieta, kur cilvēks atgūst laimes sajūtu

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
Latviešu pirts no citām atšķiras ar augu bagātību un daudzveidību, ko pirtnieki izmanto procedūrās, stāsta pirts meistars Nauris Zutis. Latviešu pirts no citām atšķiras ar augu bagātību un daudzveidību, ko pirtnieki izmanto procedūrās, stāsta pirts meistars Nauris Zutis. Krišjānis Grantiņš

"Pirts ir vieta, kur iespējams atbrīvoties no liekā, vieta, kur atdzimst mīlestība, laime un prieks, rodas jauni mērķi un spēks uz tiem doties.

Vieta, kur ceļas kājās tas, kurš nav spējis iet, un iegūst spārnus tas, kurš gatavs lidot," – tā saka "Pirts Skolas" direktors Vilnis Lejnieks.

Uz pirti katrs nāk ar savu vēlmi

"Mūsu senči sestdienā gāja pirtī, bet svētdienā – baznīcā. Pirtī tīrīja miesu, baznīcā – garu," sarunu sākot, stāsta viens no "Pirts Skolas" dibinātājiem un pirts meistars Nauris Zutis.

"Iešana dušā vai vannā ir tikai mazgāšanās," savukārt turpina V. Lejnieks. "Iznākot no pirts, cilvēks ir mainījies ne tikai fiziski, bet arī garīgi. Procesi, kas notiek pirts procedūru laikā, nav ne izmērāmi, ne aprakstāmi, tos var tikai sajust, turklāt ļoti individuāli.

Katrs cilvēks nāk uz pirti ar kādu konkrētu mērķi, un pirtnieka uzdevums ir palīdzēt viņam šo mērķi piepildīt. Viens vēlas atgūt spēkus pēc smagas darba nedēļas un justies možs un sparīgs jau tajā pašā vakarā. Otrs atnāk ļoti nervozs, uztraukts un vēlas atbrīvoties no stresa, nomierināties un atpūsties, lai naktī var mierīgi gulēt un nākamajā nedēļā turpināt strādāt. Pirts procedūru mērķi ir dažādi, un pēdējā laikā tie arvien biežāk ir ne tik daudz fiziski, cik psiholoģiski, proti, noņemt bailes, depresiju, negatīvus pārdzīvojumus. No visa, kas lieks un traucē, pirtī var atbrīvoties.

Pateicoties pirts procedūrām, attīrās ne tikai miesa, bet paplašinās cilvēka apziņa. Viņš sāk elpot dziļāk, redzēt tālāk un saprast reālo situāciju. Ir cilvēki, kuri, sākot iet pirtī, maina dzīvesveidu, jo tas, kā viņi ir dzīvojuši, viņiem nav paticis. Cilvēki maina darbavietu, sāk darīt to, kas viņiem patīk, un saņem atbilstošu atalgojumu. Cilvēks atnāk noguris, bet aiziet priecīgs un laimīgs."

Pirts atbrīvo no tā, kas cilvēkam lieks

"Pirts procesa sākumā notiek fiziskā un garīgā ķermeņa attīrīšana," turpina "Pirts Skolas" direktors. "Lai dabūtu nost visu lieko, ko cilvēks sakrājis ikdienā, viņš tiek kārtīgi izsildīts paaugstinātā temperatūrā. Katrs tiek sildīts tik reižu, cik tieši viņam nepieciešams, lai veicinātu svīšanu un tā notiktu maksimāli dziļi un maksimāli ilgi.

Šajā laikā cilvēkam ir nosacīti grūti, ir karsts, grūtāk elpot, un viņš spiests arvien vairāk domāt par sevi. Rūpes par ģimeni, kreņķi par darbu, naudu, kas nomāc apziņu, atkāpjas, jo, kad cilvēkam ir grūti, viņš spiests domāt tikai par sevi. Cilvēks atlaiž to, kas viņam lieks, viņš tiek aicināts atbrīvoties no visa, kas viņam traucē. Būtībā strādā gan pirtnieks, gan klients, kurš pie viņa ir atnācis. Tas ir cītīgs abpusējs darbs, kam brīdi pa brīdim seko atpūta.

Uz ķermeņa tiek klāti dažādi skrubji, un notiek ķermeņa attīrīšana fiziskajā līmenī. Izmantotie augi un dažādās pēršanas procedūras, kuras katram cilvēkam tiek izvēlētas individuāli, iedarbojas uz cilvēka auru.

Kad fiziskais un garīgais ķermenis ir attīrīts, cilvēks ir atbrīvojies no tā, kas viņam traucēja, un viņš ir gatavs kam jaunam. Guļot uz lāvas, viņš var kaldināt jaunus plānus un nospraust jaunus mērķus savā apziņā. Katram tie ir savi, bet būtība visiem ir vienāda: kas es esmu vai vēlos būt. Es esmu laimīgs, priecīgs, mierīgs. Es uzticos sev, savam spēkam."

Vajadzīga abpusēja uzticēšanās

"Lai no pirts procedūrām gūtu maksimālu labumu, ir ļoti svarīgi, lai cilvēks pilnībā uzticētos pirtniekam un justos atbrīvots," stāsta pirts meistars Nauris Zutis. "Pirms pirts cilvēkam vienmēr tiek jautāts, ko viņš vēlas no pirts procedūras, jo ikvienam ir konkrētas vēlmes, bet pirtnieka uzdevums ir palīdzēt klientam sasniegt to, ko viņš patiesi vēlas, kam viņš ir gatavs. Pirtniekam nav tiesību uzspiest savu gribu. Viņš var norādīt ceļu, pajautājot, vai cilvēks tiešām vēlas to, ko vēlas, bet katram cilvēkam pašam ir tiesības izvēlēties, vai viņš to pieņem vai nepieņem."

"Visveiksmīgākais pirts rituāls ir tad, ja to veic individuāli vienam cilvēkam, jo pirtī iešana ir gana intīms process," iesaka V. Lejnieks. "Pirtī strādā ne tikai ar slotām un augiem, bet arī ar vārdiem. Cilvēks runā, ir situācijas, kad raud vai smejas, atbrīvojoties no emocijām, kas viņam traucē dzīvot. Tas, kas notiek pirtī, ir ļoti dziļi un patiesi. Un viss, kas notiek pirtī, tur arī paliek."

"Uz pirti reizē var nākt vienas ģimenes locekļi, jo viņi vairāk vai mazāk dzīvo uz vienas frekvences," piebilst Nauris Zutis. "Piemēram, pāris, kurš gadiem nevarēja tikt pie bērniņa, pēc pirts ieņēma mazuli un ir ļoti, ļoti laimīgi."

"Uzlabojas arī laulāto savstarpējās attiecības," turpina V. Lejnieks. "Ļoti bieži ir situācijas, kad sievai līdzi uz pirti atbrauc drūms un īgni purpinošs vīrs, sak, kur tu mani atvedi, ko mēs darīsim. No pirts viņš iznāk pavisam cits cilvēks – laimīgs, smaidošs, priecīgs. Sieva nesaprot, kā tas ir iespējams, jo viņš desmit gadu nav tā smaidījis."

"No negatīvām emocijām – dusmām, naida, aizvainojuma –, kas mums ir visapkārt, mēs nevaram izvairīties, bet ir slikti tajās palikt un nespēt tās atlaist," saka Nauris Zutis. "Cilvēki dažādas negācijas velk sev līdzi pat no bērnības, jo­projām nespēdami piedot vecākiem, draugiem, paziņām, skolotājiem, kaimiņiem. Pirts procedūras palīdz atbrīvoties no tā visa. Vienīgais, ir vajadzīgas zināšanas, kā to pareizi veikt. Pirts procedūru pieredze un tradīcijas mums ir pagaisušas."

"Pirts Skola" – vieta, kur apgūt latviskās pirts zinības

"Lai latviskās pirts zinības varētu izmantot pēc iespējas vairāk cilvēku, mēs pirms četriem gadiem nodibinājām "Pirts Skolu". Latvijā šī ir vienīgā Izglītības ministrijas akreditētā pirts skola," stāsta Vilnis Lejnieks. "Mēs piedāvājam divas akreditētas mācību programmas – pirtnieka un pirts meistara."

Lai kļūtu par pirtnieku, jāmācās vienu gadu, lai kļūtu par pirts meistaru, jāmācās vēl pusotru gadu, tātad kopā divarpus gadu. Informāciju par mācību programmu saturu var atrast mājaslapā www.pirtsskola.lv.

"Cilvēkiem, kuri pirts zināšanas vēlas apgūt savām vajadzībām, mēs piedāvājam īso – pirtsziņa – apmācību programmu. To labprāt apgūst cilvēki, kuriem ir pašiem sava pirtiņa," paskaidro Nauris Zutis. "Lai mēs būtu cilvēkiem pieejamāki, esam izveidojuši "Pirts Skolas" filiāles visā Latvijā – Burtniekos, Balvos, Aglonā, Valdemārpilī, Cēsīs, Jelgavā, Rīgā. Tur mēs veicam pirtnieku apmācības, lai šie cilvēki zināšanas var nodot tālāk tuviniekiem, draugiem, paziņām, kuri ar latviešu pirts rituāliem vēlas uzlabot savu pašsajūtu un dzīves kvalitāti."