30.01.2014 13:33

FOTO: Policisti Pierīgas skolēniem māca pievērsties pozitīvai "atkarībai"

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
FOTO: Policisti Pierīgas skolēniem māca pievērsties pozitīvai "atkarībai" Krišjānis Grantiņš

Lai pusaudžu vidū popularizētu veselīgu un sportisku dzīvesveidu, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Siguldas iecirknis organizē projektu "Roku rokā", kas iecerēts četros posmos kā sacensības.

To moto ir "Veselība. Sports. Drošība". Piedāvājam fotoreportāžu no pirmā posma, kas 29. janvārī notika Inčukalna sporta kompleksā.

"Tuvākais mērķis, ko mēs vēlamies panākt, ir iepazīstināt bērnus ar policiju, lai viņi uztver policistus kā cilvēkus, pie kuriem droši var vērsties pēc palīdzības. Sagatavoties šīm sacensībām katras skolas komandai palīdzēja ne tikai skolotāji, bet arī policijas iecirkņa inspektors, kurš strādā viņu teritorijā," par projekta "Roku rokā" ideju stāsta Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Siguldas iecirkņa priekšnieks Andris Vīgants. "Sacensību laikā policijas inspektori būs kopā ar bērniem un atbalstīs viņus. Tālākais mūsu mērķis ir radīt skolēnos interesi par policista darbu, lai pēc skolas beigšanas tie jaunieši, kurus mūsu profesija saista, kļūtu par mūsu kolēģiem."

Projektā "Roku rokā" piedalās skolēni vecumā no 11 līdz 13 gadiem, un šoreiz savā starpā sacentās Sidgundas, Sējas, Inčukalna un Garlība Merķeļa Lēdurgas pamatskolas, Siguldas 1. pamatskolas un Vangažu vidusskolas komandas.

Pirmais uzdevums komandām bija "Neatliekamā palīdzība". Inčukalna pamatskolas audzēkņiem bija jāparāda, kā sniegt pirmo palīdzību draugam, kurš, skrienot pa trepēm, ir pakritis un stipri sasitis roku. Vangažu komandai bija jāpalīdz skolas biedram, kurš pasākuma laikā zaudējis samaņu un neelpo.

Pabažu komandai savukārt bija jāpalīdz bērnam, kurš skolas gaitenī pakritis bez samaņas, tomēr elpo. Siguldiešiem nācās nodemonstrēt, kā palīdzēt klasesbiedram, kurš aizrijies ar ābolu un nevar to atklepot. Lēdurgas bērniem bija jāpasargā no atdzišanas bērns, kuram mugurā slapjš apģērbs. Savukārt sidgundiešiem bija jāsniedz palīdzība meitenei, kurai acī iekļuvusi skabarga.

Skolēnu zināšanas vērtēja un to, kā katrā situācijā pareizi jārīkojas, parādīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta galvenais speciālists Haralds Lučkovskis. Viņš uzsvēra, ka prasme sniegt pirmo palīdzību ir ļoti svarīga, lai glābtu cilvēka dzīvību, jo statistikas dati par 2013. gadu liecina, ka neatliekamās palīdzības brigāde pēc zvana saņemšanas notikuma vietā ierodas vidēji pēc 19,9 minūtēm.

Sējas pamatskolas 6. klases un Lēdurgas pamatskolas 6. un 7. klases skolēni atzina: "Ļoti foršs pasākums, sevišķi sporta spēles. Kopā ar policistiem sportot ir daudz interesantāk, jo viņi ir pieredzējuši, stipri un stingrāki." Arī Siguldas 1. pamatskolas zēni piekrita, ka pasākums ir azartisks un ar spriedzi: "Policijas inspektorus mēs uztveram kā savējos. Kad skeitparkā jaunieši mētājās ar kastaņiem, mēģinot trāpīt braucējiem, mēs lūdzām policistu palīdzību." Meitenes no Vangažu komandas piebilda: "Bija interesanti un mazliet uztraucoši – kā jau sacensībās."

Arī pedagogiem projekts "Roku rokā" patika. "Ļoti laba iecere," atzina Siguldas 1. pamatskolas sociālā pedagoģe Ilze Ulme. "Bērniem ļoti uzskatāmi tika parādīts, kā pareizi sniegt pirmo medicīnisko palīdzību sadzīves situācijās. Tas noteikti paliks atmiņā. Arī attieksme pret policistiem mainās. Baiļu un neuzticības vietā sākam saprast, ka patiesībā policisti mums ir palīgi un pie viņiem droši varam iet pēc padoma."

"Mēs regulāri sadarbojamies ar reģionālo pašvaldības policiju," pastāstīja Inčukalna pamatskolas direktora vietniece audzināšanas darbā Agnese Kalniņa. "Mūsu skolā ir tradīcija, ka 6. klases skolēni kārto riteņbraukšanas tiesības. Gan gatavojoties tām, gan sociālajās zinībās, gan sporta zālē un peldbaseinā skaidrojam bērniem par drošību un mācām sniegt pirmo palīdzību nepieciešamības gadījumā."

"Ļoti pozitīvi vērtēju šādu pasākumu, jo bērni uzzina to, kas dzīvē var noderēt," atzina Garlība Merķeļa Lēdurgas pamatskolas sporta skolotāja Madara Ansone. "Man pašai reiz nācās glābt slīkstošu cilvēku, un es zinu, kāds stress ir šādā situācijā, kad nav laika pārdomām un jārīkojas momentā."

"Man ir prieks, ka pamazām mainās attieksme pret policistiem, jo mūsu mērķis nav sodīt, bet gan uzturēt kārtību, un šim nolūkam policijai ir nepieciešams arī sabiedrības atbalsts," rezumēja pasākuma organizatore, Siguldas iecirkņa Kārtības policijas priekšniece Nataļja Sedova.

Sacensību "Roku rokā" otrais posms notiks 26. februārī Sējas sporta kompleksā, trešais – 21. martā Siguldas 1. pamatskolas sporta zālē, bet nobeigums, kurā tiks noskaidroti uzvarētāji, – 23. aprīlī Lēdurgas sporta kompleksā.