14.01.2014 13:26

Intervija ar vienu no labākajiem Latvijas fotogrāfiem – ķekavieti Ediju Pālenu

Autors  Arnis Balčus, Fotokvartals.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Intervija ar vienu no labākajiem Latvijas fotogrāfiem – ķekavieti Ediju Pālenu no personīgā arhīva

Fotoreportiera Edija Pālena (1982) vārds plašāk izskanēja Zolitūdes traģēdijas sakarā – viņa emocionālais ieraksts "Facebook.com" piedzīvoja viral jeb vīrusa veida efektu – ar to dalījās tūkstošiem vietnes lietotāju, tekstu tulkoja un pārpublicēja vairāki mediji un institūcijas.

Edijs ir dzimis Ogrē, tagad dzīvo Ķekavā. Mācījies viesnīcu un restorānu menedžmentu Rīgas Tūrisma skolā, vēlāk sešus gadus nostrādājis šajā nozarē. Pēdējos desmit gadus viņš nodarbojas ar fotožurnālistiku un pašlaik strādā aģentūrā LETA par vienu no tās četriem fotogrāfiem, kuru attēlus katru dienu redzam dažādos medijos.

Kā tu sāki nodarboties ar fotogrāfiju?

Sākumā es nefotografēju, bet darbojos ar fotošopu. Apmēram pirms desmit gadiem sāku internetā publicēt savas bildes, un pirms septiņiem gadiem mani pamanīja ziņu portāls BNA, aizgāju pie viņiem strādāt. Pirmās aizgāja Godmaņa avārijas bildes. Es pirmais biju klāt, redzēju, kā viņu aizved ātrie. Kad parādījās "Delfi Foto", sāku likt bildes tur, un viņi tās izcēla.

Fotografēju ne tikai BNA, man patika staigāt pa ielām un fotografēt to, ko ieraugu. Un tā arvien vairāk manas bildes sāka klīst pa internetu. Tad man piedāvāja pastrādāt foto aģentūrā F64, bet paliku tur tikai trīs mēnešus. Alga bija laba, taču darbs – diezgan stulbs, man tas viss likās pārāk dzelteni un nenopietni.

Piemēram, kaut kur laukos dēls ar cirvi nositis tēvu, un man nākamajā dienā ir jānobildē māte un šķūnītis, kur tas notika. Man tas kaut kā nelīmējās kopā ar fotožurnālistiku, šķita kaut kā neētiski. Tad es kādu laiku biju bez darba, taču jāfotografē ir visu laiku, jo, līdzko tu izej no aprites, atpakaļ tikt ir grūti. Vietu presē ir tik maz, ka visi pie tām turas.

Kā tu nokļuvi LETA?

Mēdzu tur vienkārši iet ciemos. Kādā brīvdienā ar vienu no LETA fotogrāfēm biju iegājis redakcijā pārsūtīt bildes no viena pasākuma. Sēžam abi pie datoriem, aiz mums – LETA fotoredaktore. Viņa skatās pār plecu, un prasa tai kolēģei, kāpēc viņai neesot tādas bildes.

Un es fotoredaktorei saku – ja tev patīk manas bildes, ņem mani darbā! Viņa teica, ka padomās. Tas bija svētdien. Pirmdien parunājām, un otrdien es sāku strādāt. Tas bija pirms četriem gadiem. Viss iet uz priekšu. Dabūju Latvijas Žurnālistu savienības Cerības balvu, pēc tam balvu par labāko preses foto.

Vīrietis, kura dzīvoklī daudzstāvu mājā Lāčplēša ielā bija izcēlies ugunsgrēks. Foto - Edijs Palēns/LETA. Šī fotogrāfija saņēma Latvijas Žurnālistu savienības balvu kā labākais preses foto.Vīrietis, kura dzīvoklī daudzstāvu mājā Lāčplēša ielā bija izcēlies ugunsgrēks. Foto - Edijs Palēns/LETA. Šī fotogrāfija saņēma Latvijas Žurnālistu savienības balvu kā labākais preses foto.



Visa intervija.