14.01.2014 09:23

Atvadāmies no latiem: šodien pēdējā diena, kad varam ar tiem norēķināties

Autors  Apriņķis.lv/Delfi.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Atvadāmies no latiem: šodien pēdējā diena, kad varam ar tiem norēķināties www.foto.delfi.lv/F64

Ir pagājušas pirmās divas nedēļas, kopš Latvijā eiro ir oficiālā valūta, un otrdiena ir pēdējā diena, kad paralēli eiro vēl var norēķināties ar tautā tik iemīļoto latu.

Šā gada 1. janvārī Latvija pievienojās eiro zonai, proti, visiem norēķiniem nu jānotiek eiro. Taču pirmās 14 dienas veikalos un citviet cilvēki varēja maksāt arī ar latiem, nepieciešamo atlikumu saņemot eiro. Ar trešdienu, 15. janvāri, turpmāk visai maksāšanai jānotiek vienīgi eiro valūtā.

Tiesa, tie cilvēki, kuriem maciņos vēl palikuši lati, var būt mierīgi, jo tos pret eiro bez maksas varēs apmainīt 302 Latvijas Pasta nodaļās no vēl līdz 31. martam, bet sešus mēnešus, proti, līdz 30. jūnijam – visās bankās, savukārt Latvijas Bankā – bez termiņa ierobežojuma.

Atgādināms, ka oficiālais eiro maiņas kurss ir 0,702804 lati.

Jauno valūtu cilvēki uzņēma ar dažādām emocijām. Eiro ieviesēji gan uzskata, ka pāriešana uz jauno valūtu notikusi veiksmīgi, taču konstatēti arī daži pārkāpumi un neskaidrības. Piemēram, dažos veikalos gan pircēji, gan pārdevēji nevēlējušies pieņemt citu eiro dalībvalstu eiro monētas. Vēl bijušas problēmas ar cenu atspoguļošanu, kā arī satraukumu iedzīvotājos radīja piecu eiro trūkums bankomātos, bet dubultas maksas iekasēšana Rīgas sabiedriskajā transportā radīja īstu sašutuma vilni.

Pirmo eiro banknoti – 10 eiro – 1. janvārī uzreiz pēc pusnakts svinīgi izņēma premjers Valdis Dombrovskis. Latvijas viena un divu eiro monētas rotā tautā iemīļotās Mildas attēls.

Pierīgas pusē pirmajās "eiro dienās", līdzīgi kā citos Latvijas reģionos, tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās bija bažas par eiro monētu pietiekamību kasēs, lai klientiem varētu izsniegt atlikumu, tamdēļ daži komersanti par izdevīgāku uzskatīja nestrādāt dažas stundas pirmajā darba dienā pēc jaunā gada iestāšanās vai pat pāris dienas.

Piemēram, 1. janvārī Carnikavas novada Garciemā ļaudis vēlējās, lai veikalos atlikumu izdod latos. Savukārt pārdevējiem jaunās valūtas ieviešana grūtības, cik noprotams, nesagādāja. Vēl jaunā gada pirmajā dienā SIA "Elvi Latvija" franšīzes partneri stāstīja, ka Siguldā bijusi lielāka aktivitāte nekā, piemēram, Kurzemē, un pircēji mazumtirdzniecības tīkla "Elvi" veikalos pārsvarā norēķinājās ar latiem.

Tikmēr vienā no degvielas uzpildes stacijām Krimuldas novada Raganā apkalpošana kā daudzviet Jaungada naktī tika apturēta vien uz nepilnām pāris stundām, lai pielāgotu norēķinu sistēmu jaunajai valūtai. Savukārt klienti benzīntankā, norēķinoties par pakalpojumiem un preci, dziedājuši atvadu dziesmu latiņam un izteikuši līdzjūtību kasierēm sakarā ar pāreju uz eiro.

Jaunā valūta nav iepatikusies vangažniekiem, vismaz kāda veikala pārstāvjiem, kuri pie tirdzniecības vietas ieejas durvīm bija izlikuši savdabīgu paziņojumu: "Nemainam eiro pret vienu vai diviem pirkumiem. Latus var izmainīt bankā."

Savukārt portāla "Apriņķis.lv" aptaujātās Pierīgas pašvaldības īsi pirms gadu mijas atzina, ka ir gatavas nacionālās valūtas maiņai, tiesa, neizslēdzot, ka gada sākumā dažas neērtības varot būt.