21.12.2013 11:28

Gardo recepšu fotostāsts: Piparkūkas nav vienīgie Ziemassvētku cepumi

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Gatavo cepumu kārdinošā smarža ātri piepilda jaunatnes iniciatīvu centra telpas. Jauniešiem ir prieks par savu veikumu. Pa cepumam tiek gan pašiem, gan visiem citiem bērniem, kuri tikmēr kuplā skaitā sanākuši centrā pēc mācību stundām skolā. Gatavo cepumu kārdinošā smarža ātri piepilda jaunatnes iniciatīvu centra telpas. Jauniešiem ir prieks par savu veikumu. Pa cepumam tiek gan pašiem, gan visiem citiem bērniem, kuri tikmēr kuplā skaitā sanākuši centrā pēc mācību stundām skolā. Krišjānis Grantiņš

Ķekavas novada jaunatnes iniciatīvu centram šie ir pirmie Ziemassvētki.

Lai svētki būtu, tie jāsarīko, tāpēc radošo darbnīcu tematika decembrī ir pieskaņota adventes laikam – jaunieši gatavo telpu rotājumus, eglīšu mantiņas, noderīgas lietiņas dāvanām. "Rīgas Apriņķa Avīze" viesojās vienā no "Decembra gardumu darbnīcas" nodarbībām un kopā ar jauniešiem mācījās cept Ziemassvētku cepumus.

""Decembra gardumu darbnīcā" es vēlos jauniešiem iemācīt pagatavot veselīgus svētku kārumus," stāsta darbnīcas vadītāja Ieva Eihmane. "Iepriekšējā nodarbībā mēs gatavojām trifeles, bet divās nākamajās cepsim kēksiņus un piparkūkas."

Gardākās receptes

Smilšu cepumi ar dzērvenēm un riekstiem

1. "Smilšu mīklu esmu uzlabojusi, pievienojot tai dzērvenes, pekanriekstus, valriekstus un apelsīna miziņu. No šīs mīklas izveidoju garu veltni.

2. Mīklas veltni liekam uz cepampapīra un pārziežam ar sakultu olu no visām pusē.

3. Lai smilšu cepumiem piešķitu Ziemassvētku noskaņu, apviļāsim tos cukura un piparkūku garšvielu maisījumā, kas pagatavots, samaļot kanēli, krustnagliņas, smaržīgos piparus, anīsu un kardamonu.

4. Parasti smilšu cepumus izspiež ar formiņu, kas prasa daudz laika un rada mīklas atgriezumus. Lai no tā izvairītos, mēs mīklas veltni sagriezīsim centimetru biezās ripiņās, liksim uz plāts un krāsnī iekšā."

Biezpiena cepumi ar brūno cukuru

1. "Biezpiena cepumu mīklu parasti gatavo, samīcot vienādu daudzumu biezpiena, sviesta un miltu. Lai kārumi būtu veselīgāki, es mīklai pieliku vairāk biezpiena nekā sviesta un baltos miltus aizstāju ar rupja maluma pilngraudu kviešu miltiem. Bļodā liku 0,5 kg biezpiena, 350 g sviesta un 400–500 g miltu, ko bēru pakāpeniski, līdz mīkla vairs nelipa pie pirkstiem un kļuva viegli veidojama.

2. Šiem cepumiem nepieciešams arī cukurs. Veikalos ir nopērkami dažādi cukuri. Mēs tūlīt nogaršosim četru veidu cukurus un izvēlēsimies to, kurš patiks vislabāk. Jauniešiem vislabāk garšo brūnais nerafinētais cukurniedru cukurs ar lieliem, saldiem kristāliem.

3. Nu varam ķerties pie cepumu gatavošanas. Ņemsim mīklas piciņu, izveidosim bumbiņu un saplacināsim to, lai iegūtu aplīti.

4. Mīklas aplīša vienu pusi pamērcējam brūnajā cukurā, kas izbērts uz šķīvīša. Pārlokām apli uz pusēm tā, lai cukurs ir vidū. Iegūstam pusaplīti. Tā vienu pusi atkal liekam cukurā, un pārlokām uz pusēm, lai cukurs ir vidū. Iegūtā trijstūrīša virspusi liekam cukurā, un cepums ir gatavs likšanai uz plāts."