14.12.2013 11:11

Māmiņa Kristīne par pārdzīvoto Anglijā: "Biju piektajā mēnesī, bet izturējās kā pret vergu"

Autors  Kasjauns.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Lielbritānijā paverdzinātie viesstrādnieki nebija ieslodzīti un varēja brīvi pārvietoties, taču realitātē – dzīvojuši baiļu un šantāžu ielenkti.

Nepietiekamās angļu valodas dēļ nav spējuši prasīt palīdzību jau savlaicīgi un nevienu Anglijā arī nav pazinuši, ekskluzīvā intervijā LNT raidījumam "Top 10" stāsta trīs no cietušajiem. Viņu vidū bijusi arī Kristīne, kura paverdzināšanas laikā bijusi piektajā grūtniecības mēnesī...

Oktobra vidū Lielbritānijas policija veica apjomīgu operāciju Kembridžšīrā cīņā pret Latvijas un Lietuvas viesstrādnieku paverdzināšanu lauksaimniecībā. Aizdomas par nelicenzētu starpniecību darbā iekārtošanā, par viesstrādnieku šantažēšanu un krāpšanos krīt arī uz diviem Latvijas pilsoņiem.

Lai aizturētu deviņas personas un apturētu divu darbā iekārtošanas aģentūru darbību, operācijā vienlaicīgi trijās pilsētās piedalījās 300 policistu. Reida laikā apzināti 80 viestrādnieku no Austrumeiropas. Vairāki atteikušies liecināt baiļu dēļ, bet daļa atgriezusies mājās ar britu valdības nopirktajām labprātīgās deportācijas vienvirziena biļetēm. Taču atlikušie atzīti par cietušajiem un tagad gaida taisnīgumu. Tiesas spriedumi gaidāmi jau pavasarī, abi tautiešu paverdzināšanā apsūdzētie latvieši joprojām ir apcietinājumā.

Fermām darbaspēku piegādājušas divas oficiālās britu aģentūras

No viesstrādniekiem noprotams, ka lauksaimniecības fermām darbaspēku piegādājušas divas oficiālās britu darbā iekārtošanas aģentūras, bet viņām savukārt latviešu viesstrādniekus piegādājuši divi latvieši, kuri to nedrīkstēja darīt un nu ir apsūdzēti par nelicenzētu starpniecību darbā iekārtošanā.

Strādātgribētājiem ticis solīts, ka angļu valodas zināšanas lauksaimniecības darbos nav vajadzīgas un mājoklis jau ir nodrošināts. Taču tieši šī apsolītā izmitināšana izmantota viesstrādnieku iedzīšanai nebeidzamos parādos.

Mareks: "Ja gribēsi iet prom, pasi tev neredzēt"
"[Parāds] 360 mārciņas visu laiku. Es viņam rādu, esmu visu pierakstījusi blociņā, ka esmu atdevusi tik un tik un ka man ir jāatdod tikai 180. Nē, paskaties to un to, tu brauci tur un tur uz darbu, tev piekrājās un tagad tev atkal ir 360. Nu visu laiku bija 360 – dod vai nedod viņam to naudu, visu laiku bija tie 360," stāsta cietusī Linda.

"Cilvēku novedot tik tālu, ka viņam nav kur iet, viņam ir obligāti pienākums palikt tur, jo nav variantu, jo daudziem cilvēkiem tika atņemtas arī pases. Gribēsi iet projām, pasi tev neredzēt, un līdz ar to uz tām pasēm taisa bankas kontus vaļā un reāli naudu par to dabū," stāsta vēl viens no cietušajiem Mareks.

"Pateica, ja es vērsīšos policijā vai kādam ziņošu kaut ko sliktu par viņu, tad viņš mani atradīšot jebkurā vietā – Anglijā vai Latvijā – un izrēķināšoties ar mani. Kā izrēķināsies, nav ne jausmas, bet draudi tika izteikti," sacīja cita cietusī Kristīne.

Linda: "Man bija bail. Viņš mums visiem draudēja"
"Iekšēji jutos šausmīgi, es neko nevarēju izdarīt. Tā kā es citu darbu nevarēju atrast, jo pasei bija beidzies derīguma termiņš, bet jaunas uztaisīšanais nebija naudas, tad man nācās strādāt vismaz par tām 20 mārciņām nedēļā, lai es varētu paēst. Es negribēju, lai viņš mani iemet mašīnā, aizved uz kādu mežu un nosit. Man bija bailes. Es baidījos no tā. Viņš visiem draudēja," par vienu no pāridarītājiem stāsta Linda, kura strādājusi septiņas dienas nedēļā pa 12 stundām dienā.

Kā stāsta Mareks, strādniekiem algas nav maksātas, viss, kas saņemts, tika atņemts. "Bankas kartes tika atņemtas un izlietotas viņu vajadzībām. Pases ieturēja ilgāku laiku un pēc tam bez mūsu ziņas, bez mūsu piekrišanas no ofisa izņēma algas. Dzīvošana bija drausmīga – nebija ne siltā ūdens, ne apkures, ne tu pēc darba uz lauka varēji nomazgāties. Kad bija lietains laiks, drēbes bija slapjas – kā nokarināja istabā un kā tās notecēja, tā nākamajā dienā vilki atkal tās pašas slapjās un brauci un strādāji," par darba apstākļiem stāsta Mareks.

Atdevu viņiem visu savu algu
Viņa teikto papildina arī Linda: "Teica, lai es atdodot visu algu, atstājot sev tikai 20 mārciņas, es teicu, ka es negribu dot tik daudz. Viņš teica – nu ko tad lai es daru ar tavu parādu? Vienīgais, ko varu ar tevi izdarīt, ir tikai orgānos nodot, bet orgānos jau tevi nevarētu nodot, jo no tevis nekādas jēgas tāpat nav. Tas bija ļoti bēdīgi. Tās bija šausmas, es biju ļoti nobijusies un viņam, protams, atdevu savu algu, kaut arī ļoti negribēju, bet kaut tikai, lai man nedraudētu briesmas."

Arī dzīves apstākļi bijuši neizturami. "Tam es joprojām neesmu tikusi pāri, jo dzīves apstākļi bija šausmīgi. No sākuma dzīvojām mājā, kurā dzīvoja bomži, viss bija netīrs, dzīvojām vienā istabā trīs. Istaba bija ļoti maza, istaba smirdēja. Viss bija netīrs, virtuvē nemaz negribējās taisīt ēst, jo viss bija drausmīgi," stāsta Linda.

"Dzīves apstākļi – tur bija kukaiņi. Kad viņi iekodās, palika rētas uz ilgu laiku. Nemācēšu pateikt, kas tie par kukaiņiem, bet viņi bija visās mājās," atceras Mareks.

Kristīne: "Zem matrača dzīvoja kukaiņi; mums nebija, kur nomazgāties"
"Murgs jau sākās ar tiem kukaiņiem, es ar tiem kukaiņiem nespēju sadzīvot. Es iegāju istabā un man reāli pasaka – tajā istabā ir kukaiņi, tev zem matrača kukaiņi dzīvo. Tas bija ļoti riebīgi. Otrajā mājās, uz kurieni mūs pārveda, nebija ne apkures, istaba bija auksta, nomazgāties tu nevari, jo nebija siltais ūdens, drēbes pēc darba izžāvēt nevarēja. Tu sēdēji savā istabā, jo uz virtuvi tu nevarēji aiziet, jo tur bija narkomāni un dzērāji tajā mājā," sacīja Kristīne.

Kristīnei bijuši lielākie pārdzīvojumi, jo visu pieredzējusi esot grūtniecībā. "Esmu topošā māmiņa, biju piektajā mēnesī, kad biju tur. Un es viņiem turpināju teikt, ka esmu stāvoklī, ka man ir nepieciešams normāli paēst un jautāju, kā var pret mani izturēties tā kā pret vergu, tā nedrīkst darīt, tas nav normāli. Tas viņus neiežēlināja nemaz. Cilvēki bez sirds," uzskata cietusī.

Latviešu viesstrādnieki pēc padoma vēstniecībā nav vērsušies
Ja Kembridžšīrā paverdzinātie latviešu viesstrādnieki būtu vērsušies Latvijas vēstniecībā Londonā, viņiem būtu palīdzēts nekavējoties. Taču līdz šim brīdim arī pat arestētie latvieši nav izteikuši lūgumu pēc vēstniecības juridiskā padoma. Lietas raitākai šķetināšanai vēstniecība savedusi kopā britu policiju ar Latvijas policiju.

Tagad par šiem un citiem Kembridžšīras gadījumā iesaistītajiem viesstrādniekiem rūpes uzņēmušās Anglijas nevalstiskās un labdarības organizācijas. LNT "Top 10" uzrunātie gan īpašu atbalstu neizjūtot, jo turpina dzīvot patversmē bez regulāra siltā ēdiena, pārtiek no sausām sviestmaizēm un ar ūdeni aplejamām putrām. Darba joprojām nav. Pabalstā saņem 60 mārciņas nedēļā. Piemēram, bērniņa gaidībās esošajai Kristīnei joprojām netiekot sniegta visa nepieciešamā palīdzība, un naudas pietiekot, lai tirgū nopirktu vien nocenotus augļus.

Kā norāda "Top 10", kopumā nelaimē nonākuši viesstrādnieki no Latvijas vēstniecībā vēršas ik mēnesi. "Viņi vai nu zvana vai nāk paši un lūdz palīdzību, viņiem nav naudas, par ko nopirkt biļeti mājup, nav viņiem naudas un vietas, kur pārgulēt, tad mēs viņiem atrodam kādu patversmi, kur var pārlaist nakti. Palīdzam viņiem, meklējot naudas līdzekļus caur radiniekiem. Ja nav citu iespēju, varam palīdzēt ar naudu atpakaļbiļetei uz Latviju no fonda, kuru valdība izveidoja šogad. Tā kā varam palīdzēt un to arī darām," skaidro Latvijas vēstnieks Lielbritānijā Andris Teikmanis.