17.03.2012 15:35

Dots devējam atdodas – arī prieks par pavasari

Autors  Inguna Almbauere, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dots devējam atdodas – arī prieks par pavasari arhīvs

Tāpat kā dabā, arī cilvēkā atplaukst iekšējais potenciāls.

«Lai gan mūsdienu cilvēki, īpaši pilsētnieki, dzīvo visai attālināti no dabas, mēs tomēr esam tās sastāvdaļa, tādēļ mūsos notiek tās pašas norises un procesi, kas visā dzīvajā dabā,» skaidro psiholoģe, osteorefleksoterapeite Roza Džamaldajeva.

Cikliskums dabā, kas atainojas kā gadalaiki, attiecas arī uz mums – ziema ir periods, kad ir jāiztur sals, jāpārziemo, jātērē mazāk enerģijas, lai tās pietiktu līdz pavasarim, savukārt ziemas beigās organisms ar visu savu būtību jūt, ka dzīvība atgriezīsies, ka enerģija vairs nav tik ļoti jātaupa, ka nupat nupat viss ziedēs un zels, tādēļ arī mēs izjūtam tādu kā iekšēju knosīšanos, emocionālu pacēlumu, vēlmi rosīties.

Visbiežāk šī organisma iekšējā pulksteņa pāreja uz pavasara laiku izpaužas ar pozitīvām emocijām, krāsainību, spilgtiem iespaidiem, patīkamiem cilvēciskiem kontaktiem. Pavasara nākšana, šis potenciāls, rada neparastas izjūtas – tu jūti spēku, bet nezini īsti, kas notiks, kas sekos, tās ir tādas nezināmā gaidas, kas ļauj noticēt – varētu notikt arī brīnums. Kas ir šis brīnums? Mīlestība, draudzība, skaistums visapkārt, dabas spēks, cilvēka paša spējas, kas, iespējams, snauž vēl neatklātas.

 

Psiholoģe R. Džamaldajeva iesaka šai sajūtai ļauties, jo tā ienes mūsos jaunu enerģiju, atjaunotni. «Visbiežāk mēs no citiem saņemsim to, ko vēlamies – smaidu, laipnu attieksmi, komplimentus, ja paši to sniegsim citiem, tādēļ esiet atvērti un baudiet došanas un ņemšanas prieku,» aicina psiholoģe.

Kā pozitīvās emocijas padarīt spilgtākas?

Tāpat kā pozitīvas emocijas sevī var veicināt, veicot fiziskas darbības, piemēram, piespiežot sevi smaidīt, kad to nemaz negribas, arī pavasara spēku var sevī raisīt apzināti. Viss, ko darām, rada atgriezenisko reakciju, tādēļ, ja īstenosim kaut vienu darbību no minētajām, noteikti jutīsimies labāk.

Nopērc kādu pavasara ziedu. Turi to uz galda, sajūti aromātu. Zieds priecēs acis un raisīs patīkamas izjūtas.

Pārskati garderobi. Noliec maliņā tumšos, neizteiksmīgos apģērba gabalus, meklē tādus, kas rada pozitīvas emocijas.

Meklē iespēju būt dabā.Tas var būt jebkur – mežā, pie ezera, ja esi pilsētnieks, pat pastaiga parkā var raisīt tevī spēkus. Ja tev ir kāda sava vieta, kur sajūti enerģijas pieplūdumu, pozitīvu iedarbību, dodies turp biežāk.