14.03.2012 15:33

Ķekavā plāno izveidot aukļu dienestu

Autors  Vineta Bērziņa, «Ķekavas novads»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Izglītības speciālisti, plānojot aukļu dienesta izveidi novadā. Izglītības speciālisti, plānojot aukļu dienesta izveidi novadā. izdevuma «Ķekavas novads» arhīvs

Ķekavas novada pašvaldība ar jauno mācību gadu novadā plāno izveidot kvalificētu aukļu dienestu, kura pakalpojumus galvenokārt varēs izmantot ģimenes, kuru bērniem šobrīd nav iespējams apmeklēt novada bērnudārzus.

Kā stāsta aukļu dienesta idejas autore Aija Āre, pašvaldības Izglītības daļas speciāliste, tad «iecere par aukļu dienesta izveidi galvā virmojusi jau sen, taču šobrīd, pateicoties piešķirtajam pašvaldības finansējumam un iegūtajai citu pašvaldību pieredzei tepat Latvijā un ārvalstīs, ideja pārtop reālos darbos».

«Piedāvājot šādu alternatīvu risinājumu – kvalificētu auklīšu dienestu –, pašvaldība vēlas palīdzēt gan ģimenēm, kuras gaida rindā uz bērnudārzu, gan ģimenēm, kurām mazuļus nepieciešams pieskatīt dažas stundas dienā, vakaros vai brīvdienās,» skaidro A. Āre.

Aukļu dienesta pakalpojumus varēs izmantot ģimenes ar bērniem vecumā no 1,5 gada un kur viens no vecākiem ir deklarējies Ķekavas novadā. Noslēdzot trīspusēju līgumu (pašvaldība, aukle un vecāki), pašvaldība ģimenēm nodrošinās līdzfinansējumu aukles darba apmaksai.

Vecākiem savstarpēji vienojoties, aukle vienlaikus varēs pieskatīt līdz pieciem bērniem vecāku atbalstītā pieskatīšanas vietā, piemēram, pie auklītes vai bērna mājās, vai kādās citās bērnam atbilstošās telpās.

Plānots, ka aukļu dienesta pakalpojumus varēs piedāvāt ar šī gada rudeni, kad aukles būs izgājušas vairāku mēnešu apmācības, apgūstot, piemēram, zināšanas par pedagoģiju, pirmo medicīnisko palīdzību, bērnu higiēnu un psiholoģiju. Mācības notiks Ķekavas novadā.

Lai izzinātu reālo Ķekavas novada iedzīvotāju nepieciešamību pēc bērnu auklīšu pakalpojumiem un apzinātu potenciālās aukles, kā arī informētu abas puses par plānoto aukļu dienesta darbu, Ķekavas novada pašvaldības Izglītības daļa aicina iedzīvotājus uz pirmo tikšanos 29. martā pulksten 18.30 Ķekavas kultūras namā. Tajā varēs ierasties kopā ar saviem mazuļiem, jo tikšanās laikā bērniem notiks dažādas radošās aktivitātes.

Izglītības daļa aicina ģimenes, kurām būtu vajadzība pēc aukļu dienesta pakalpojumiem, un potenciālās aukles, aizpildīt pieteikuma anketu, kas pieejama interneta vietnē www.kekavasnovads.lv, sadaļā «Izglītība» vai pašvaldības klientu apkalpošanas centros Ķekavā, Daugmalē un Baložos.

Pēc pašvaldības speciālistes Veras Kļaviņas sniegtiem datiem, pašlaik Ķekavas novadā rindā uz bērnudārzu gaida aptuveni 700 bērnu, kuriem septembrī būtu jāsāk bērnudārza gaitas. Šī rinda rudenī, pēc bērnu uzņemšanas pirmsskolas izglītības iestādēs, saruks līdz apmēram 500 bērniem, un tie varētu būt aukļu dienesta iespējamie klienti.

Pieredzi par auklīšu dienesta darbu pašvaldības izglītības speciālisti smēlās Liepājā un Bordesholmā, Vācijā, integrējot labākos risinājumus Ķekavas novada auklīšu dienesta izveidē.