01.10.2013 10:39

Labklājības ministrija: Sociālā nodokļa maksātājiem būs lielāks atbalsts bērna kopšanas laikā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Tiem jaunajiem vecākiem, kuri pirms došanās bērna kopšanas atvaļinājumā būs maksājuši valstij sociālo nodokli, būs daudz lielāki pabalsti šajā laikā, iecerējusi Labklājības ministrija.

Ja šogad jaunās māmiņas un tēti, kuri, dodoties mazuļa kopšanas atvaļinājumā, nebija maksājuši sociālo nodokli, līdz mirklim, kad bērnam apritēja gads, saņēma 100 latus un iespējas atgriezties darbā, savukārt maksātāji pirmo gadu saņēma 70 procentus no bruto algas, bet pēc tam – 100 latus un iespēju atgriezties darbā, tādējādi mirklī, kad mazulim apritēja gads, gan sociālā nodokļa maksātāji, gan nemaksātāji bija vienādās pozīcijās.

No nākamā gada situācija mainīsies. Proti, no 1. janvāra vecāki, kuri nebūs maksājuši sociālo nodokli, saņems 120 latu pabalstu līdz bērna pusotra gada vecuma sasniegšanai un iespējas atgriezties darbā. Līdzīgi arī tiem vecākiem, kuri maksājuši sociālo nodokli. Mamma vai tētis ar bērnu varēs sēdēt mājās līdz gadam, saņemt 70 procentus no bruto algas vai 120 latu pabalstu, bet pēc tam – iespējas atgriezties darbā un saņemt 120 latu pabalstu. Paredzēts arī līdzekļu aizvietojums bērniem no nepilnām ģimenēm, kur viens no vecākiem nepilda savas finansiālās saistības pret bērnu jeb Uzturlīdzekļu garantijas fonda nodrošinājums pirmskrīzes apjomā – no 50 līdz 60 latiem.

Savukārt, lai bērni ēstu veselīgāk un saņemtu kvalitatīvāku pārtiku, no jaunā mācību gada 1. septembra brīvpusdienas būs arī trešās klases skolēniem, kā arī dotācijas palielināšana no 80 santīmiem līdz vienam latam. Jaunos vecākus lielākas izmaiņas gaida, sākot ar nākamā gada 1. oktobri, jo atbildīgo valsts institūciju darbinieki izdomājuši, ka demogrāfiju sekmēs tas, ka tiem vecākiem, kuri nebūs maksājuši sociālo nodokli, nekas nemainīsies, proti, 120 lati līdz pat pusotra gada vecumam un iespējas atgriezties darbā.

Savukārt izmaiņas skars tos vecākus, kuri pirms došanās bērna kopšanas atvaļinājumā būs maksājuši sociālo nodokli. Viņiem būs divas iespējas. Ja mamma vai tētis, kurš auklēs mazuli, nestrādās šajā laikā, bērna kopšanas pabalsts būs 120 lati + vecāku pabalsts jeb 45,7 % no bruto algas vai vismaz 120 lati. Kopā kā minimums tas ir 240 lati. Ja vecāki strādā, tad bērna kopšanas pabalsts būs 120 lati + 30 % no vecāku pabalsta apmēra vai vismaz 36 lati. Kopā kā minimums tie būs 156 lati + darba alga, norāda labklājības ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Marta Krivade.

Labklājības ministrijas demogrāfijas sekmēšanas plānu var apskatīt šeit. 

Demogrāfija: ģimene, laulība, dzīvības svētums