13.09.2013 10:19

Cik ilgi tirgosim savu zemi? Aicina pārtraukt zemes pārdošanu ārvalstniekiem

Autors  Spektrs.com
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Cik ilgi tirgosim savu zemi? Aicina pārtraukt zemes pārdošanu ārvalstniekiem Spektrs.com

Latvijas sabiedrības atklātā vēstule LR 11. Saeimai:

"Cienījamā Saeima!

Lauku mājas ir latviešu tautas šūpulis un latviskās dzīvesziņas pamats. Gadsimtu gaitā zemnieks bijis visuzticamākais nacionālo un kultūras vērtību glabātājs un vairotājs. Visos laikos viņš cieši turējies pie savas zemes un, to aizstāvot, bija gatavs ziedot pat dzīvību. Tālab pašsaprotami, ka latvietim uz visiem laikiem jāpatur saimnieka tiesības uz zemi un neviens to nedrīkst iztirgot svešiniekiem.

Diemžēl pēdējā laikā iztirgošana notiek tik intensīvi, ka, ja tā turpināsies, drīz mūsu tauta var palikt bez savas zemes. Latvijā nav reģistra, cik īsti zemes iegādājušies ārvalstnieki, taču ekspertu aptuvenie aprēķini liecina, ka tie varētu būt 20 %, bet Latgalē pat 40 % zemes.

Mums, tēvu zemes mantiniekiem, ir pamats un nepieciešamība prasīt Saeimai sakārtot likumdošanu, lai tiktu pārtraukta zemes izpārdošana citu valstu pilsoņiem.

Nepieciešamība ierobežot īpašuma tiesības, ja to prasa sabiedrības intereses, ietverta LR Satversmes 105. pantā: "Ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu..." 105. panta otrajā un trešajā teikumā jau ir paredzēts konstitucionāls ierobežojums īpašuma tiesību izmantošanā, ko atliek vien sasaistīt ar konkrētu likumu.

Tātad, gādājot par valsts attīstību ilgtermiņā un par latviešu tautas interesēm, Saeima likumdošanas ceļā var pārtraukt zemes izpārdošanu ārvalstniekiem. Tāpēc rosinām 11. Saeimas deputātus steidzamības kārtā pieņemt likumu, kas liedz Latvijas zemi pārdot ārvalstu fiziskām un juridiskām personām."

Iepriekš:
Ordeņu brālība lūdz apturēt pazemojošo uzturēšanās atļauju tirdzniecību

REZULTĀTS:

Uzturēšanās atļaujas cenu noteiks, skatot budžetu

Nacionālajai Apvienībai izdevies panākt, ka Saeimas komisijām nenodeva atļauju piešķiršanu regulējošā imigrācijas likuma grozījumus. Taču nav runa par pilnīgu uzturēšanas atļauju atcelšanu.

5. septembrī Saeima komisijām nodeva grozījumus vairāk nekā simts likumos, kuros, gatavojoties iestājai eirozonā, jāveic vien tehniska latu un tajos izpausto summu konvertācija eiro.

Identiskas manipulācijas būtu notikušas arī imigrācijas likumā, taču Nacionālā apvienība panāca, ka tas nenotika.

Likuma piemērošana laika diktētajām prasībām būs mazliet sarežģītāka, taču neviens neprognozē, ka uzturēšanās atļauju tirdzniecība vispār tiks atcelta.

Nacionālās Apvienības izveidots skaidrojošs videoklips par uzturēšanās atļauju tirgošanas nelabvēlīgo ietekmi: