22.08.2013 14:19

Raidījums: Feminisms grauj tradicionālās vērtības

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Latvijas Kristīgā radio raidījumā "Atver acis" trijās augusta nedēļās tika diskutēts par to, kā feminisms tā rašanās brīdī un arī mūsdienās ir ietekmējis attieksmi pret morālu un amorālu rīcību.

29. jūlija raidījumā tā vadītāja Eva Ālere sarunājās ar kristieti Ingu Skuju par tēmu feminisms – okultisms. Kā uzvēra raidījuma vadītāja, šī negantība ir ienākusi jau kurā gadsimtā. Savukārt viņas studijas viešņa uzsvēra, ka šajā feminisma kontekstā īpaši izceļama ir seksuālā revolūcija. "Ja skatāmies vēsturē, tie ir aptuveni 100 gadi, kas pagājuši kopš redzamām cīņām par sieviešu tiesībām, taču tie aizmetņi jau bija agrāk," zina teikt I. Skuja. Viņš atsaucas uz Bībelē pieminētajām Sodomu un Gomoru, tādēļ to, kas sākās pirms simts gadiem un uzņem tikai apgriezienus, nav nekas jauns.

Lai gan dzimumu līdztiesības sākotnējais uzstādījums bija it kā nevainīgs, proti, sievietēm piedalīties vēlēšanās un arī strādāt, tas viss izvērtās seksuālā revolūcijā, ar saukli, ka "sievietes ķermenis" pieder tikai viņai, un viņa var izlemt, vai paturēt vai tomēr veikt abortu. Tas vairs nebija morāli nosodāms, turklāt tika uzsvērts, ka izlemj sieviete, lai gan bērnu rada gan vīrietis, gan sieviete.

"Feminisms un seksuālā revolūcija sekmē to, ka mūsu vērtību kuģis strauji grimst. Tieši šī cīņa par vienlīdzību mūsdienās ir nonākusi līdz abortu legalizācijai, kontracepcijai un homoseksualitātes propagandēšanai, pirmslaulību sakariem, pornogrāfijai, laulības šķiršanai un arī dzimumu maiņai, "pārliecināta studijas viešņa. Tas viss savukārt ir pretrunā ar tradicionālajām vērtībām, ko aizstāv arī kristīgā sabiedrība.

Savukārt otrajā raidījumā tika diskutēts par to, kā feminisms savus iedīgļus ir dzinis Latvijā un kādas sekas atstājis. Tajā daļa vaina jāuzņemas arī popkultūrai, kuras dēļ bieži vien vīrieši tiek parādīti kā gļēvuļi, kuriem patīk iedzert aliņu un pačīkstēt. Kā piemēru I. Skuja minēja ģimenes tēvu Homēru Simsonu no slavenā animācijas seriāla. Viņasprāt, šis populārās multenes tēls nerada pareizu priekšstatu par to, kādam ir jābūt vīrietim un līdz ar to netiek reprezentēts pareizs ģimenes modelis.

Tāpat raidījuma ciklā par feminisma un okultisma saistību tika pieminēti glancētie žurnāli, kur it kā neviļus parādās šo divu lietu mijiedarbība, piemēram, rakstos, kā ar visādiem it kā nevainīgiem trikiem pieburt kāroto vīrieti, nemaz nerunājot par dažādu zīlnieču un gaišreģu padomiem. Visbiežāk tās ir tieši sievietes.

29. jūlija raidījumu klausīties šeit
5.augusta raidījumu klausīties šeit
12.augusta raidījumu klausīties šeit.