24.06.2013 08:31

Kristīgā pasaule piemin Jāni Kristītāju

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Salaspils Dievmātes-Rožukroņa Karalienes Romas katoļu draudzē 24. jūnijā Svētā mise notiks pulksten 18. Salaspils Dievmātes-Rožukroņa Karalienes Romas katoļu draudzē 24. jūnijā Svētā mise notiks pulksten 18. Krišjānis Grantiņš

Kamēr 24. jūnijā daudzi līgotāji atgūstas pēc lēkšanas pāri ugunskuram, papardes zieda meklēšanas un citām aktivitātēm, kristieši šajā dienā dodas uz baznīcu, lai atminētos Jāni Kristītāju un viņa lielo veikumu.

"Jānis Kristītājs ir ļoti nozīmīga persona Bībelē. Viņš kristīja cilvēkus ūdenī un sludināja Jēzus atnākšanu," skaidro Salaspils Romas katoļu baznīcas prāvests Gaitis Dubults.

No Bībeles pantiem mēs uzzinām, ka Jānis Kristītājs gatavojās Mesijas jeb Jēzus atnākšanai, pilnībā upurējot savu dzīvi tam; viņš ir pēdējais no Vecās Derības praviešiem, tās saikne ar Jauno derību. Taču, kad viņš sastop Jēzu, viņš savā pazemībā atsakās Dieva Dēlu kristīt, taču Jēzus Jānim atbild Mateja evaņģēlija 3. nodaļas 15. pantā: "Tam tā jānotiek! Jo tā mums vajag piepildīt visu taisnību." Mums, proti, Jēzum un Jānim Kristītājam. 

Savukārt Jāņa Kristītāja misiju precīzi izsaka šis Mateja Evaņģēlija 3. nodaļas 11. pants, kurā Jānis Kristītājs saka cilvēkiem, kurus baptizē: "Es jūs gan kristīju ar ūdeni uz atgriešanos no grēkiem, bet Tas, kas nāk pēc manis, ir spēcīgāks par mani; Tam es neesmu cienīgs kurpes nest, Viņš jūs kristīs ar Svēto Garu un ar uguni."

"Pēc būtības tas ir tāds pats dievkalpojums kā citi, tikai notiek Jāņu dienā, un tajā sanākušajiem pusgadu pirms Ziemassvētkiem jeb Kristus dzimšanas tiek atgādināts par Jāni Kristītāju un viņa īpašo lomu," tā G. Dubults.