24.06.2013 10:31

Ķirurgs Jānis Zaržeckis: Citu vārdu nekad neesmu gribējis

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Carnikavas novadā dzīvojošais plastikas ķirurgs Jānis Zaržeckis saviem vecākiem saka lielu paldies. Nekad citu vārdu nav gribējies, viņš atzīst. Carnikavas novadā dzīvojošais plastikas ķirurgs Jānis Zaržeckis saviem vecākiem saka lielu paldies. Nekad citu vārdu nav gribējies, viņš atzīst. www.plasticsurgery.lv

Carnikavas novada Garciemā dzīvojošais ķirurgs Jānis Zaržeckis Līgo svētkus pieradis svinēt tradicionāli. Dzerot alu, ēdot sieru, lecot pāri ugunskuram un pa brīdim uzdziedot kādu latviešu Līgo dziesmu.

Sabiedrībā zināmais ķirurgs atzīst, ka ar savu vārdu sadzīvo labi un nekad citu nav gribējis. "Esmu pateicīgs saviem vecākiem, ka viņi man šādu vārdu iedeva. Tas man ļoti atbilst un ar to jūtos labi, nekad neesmu gribējis to mainīt. Arī visi Jāņi, kurus es zinu, ir ļoti labi cilvēki," novērojis ķirurgs. Viņš piebilst, ka tuvinieki un draugi arī ikdienā dod priekšroku īstajam vārdam, nevis iesaukām.


Apliecinot savas simpātijas pret latvisko un stirpo vārdu, viņš to devis arī savam vecākajam dēlam, kurš šobrīd turpina iet tēva pēdās un studē medicīnu. Iepriekšējās paaudzēs gan neviena Jāņa nav bijis, norāda ķirurgs.

Svētkus Jānis ar ģimeni svin turpat Carnikavas novadā. "Mēs parasti nekur tālāk nebraucam," viņš saka. Sekojot tradīcijām un ticējumiem, naktī no Līgām uz Jāņiem visi cenšas palikt nomodā pēc iespējas ilgāk. Viena no pēdējo gadu tradīcijām ir Līgo naktī uzvilkt tautastērpu. "Domāju, ka šogad arī uzvilkšu. Tajā ir gana silti un ērti. Vienīgi, ja līst, tad tas kļūst slapjš, bet nu šogad jau sola Jāņus bez lietus," ķirurgs cerīgi nosaka.

Lai Jāņi izdotos gana priecīgi un lustīgi, galvenais nosacījums ir laba kompānija, no pieredzes saka Jānis. Tad netraucē ne lietus, ne odi. "Svarīgi ir pareizi saģērbties un lai īstie cilvēki apkārt. Tad jau pārējais ir mazsvarīgi."

Svētkos lustējoties, vislabāk Jānim pie dūšas iet "Užavas" alus. Viņš atzīst, ka uz Jāņiem miestiņu labprāt brūvētu pats, taču neprot. Līdzīgi ir arī ar sieru, tāpēc kā katru gadu Zaržecku ģimene paliek uzticīga veikalu plauktos atrodamajam.