20.06.2013 07:32

Vai un kad beigsies iedzīvotāju skaita sarukšana?

Autors  Silvija Reinholde
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vai un kad beigsies iedzīvotāju skaita sarukšana? www.foto.delfi.lv

Lielākais dabiskais pieaugums Latvijā pērn bijis Mārupes novadā, kur iedzīvotāju skaits tā dēļ palielinājies par 168 iedzīvotājiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Kopumā dzimstība pieaugusi visos reģionos, taču visvairāk Rīgā un Pierīgā. Tomēr dabiskais pieaugums visā Latvijā joprojām ir negatīvs, izņemot 12 novadus, no kuriem lielākā daļa ir Pierīgā: Ādažu, Babītes, Garkalnes, Krimuldas, Ķekavas, Ropažu, Salaspils, Siguldas un Stopiņu.

Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs ("Vienotība") uzskata, ka iedzīvotāju skaita samazināšanās problēma vairs nešķiet tik liela, ja to cenšas risināt: "Un Mārupe cenšas. Dažādi pabalsti, īpašuma nodokļa atlaides, nodrošinātas vietas privātajos bērnudārzos, labas skolas, dažādi sociālie pasākumi bērniem – tas viss rada ģimenēm draudzīgu vidi. Lai arī Pierīga nepieder ne pie attīstības centra, lielajām pilsētām, ne arī pavisam slikti attīstītām tālākām vietām, kuras tiek vairāk finansiāli atbalstītas, tomēr ģimeņu labklājības nozīme no tā nemainās."

Savukārt Mālpils novada mērs Aleksandrs Lielmežs ("Vienoti Mālpilij") uzskata, ka "valstī kopumā ir ļoti slikta demogrāfiskā situācija, un statistikas dati vēl ne par ko labu diemžēl neliecina. Valsts tiecas uz labklājību, taču – jo lielāka labklājība, jo mazāk bērnu. Bērni nedzimst, un par to arī tiek maz domāts, un, manuprāt, nākamajos gados šie rādītāji varētu tikai pasliktināties. Vai tā ir problēma un kāpēc bērnu nav – tas jājautā pašiem cilvēkiem. Šis globālais jautājums patiesībā ir ļoti individuāls."

"Siguldā un tās novadā jau daudzus gadus dzimstības līmenis pārsniedz mirstību, tāpēc mūsu novadā tā nav aktuāla problēma, ko gan nevarētu teikt par pārējo Latviju," spriež Rīgas rajona slimnīcas galvenais ārsts Valdis Siļķe. "Uz migrācijas rēķina ir izveidojusies situācija, ka Siguldas iedzīvotāju vidējais vecums ir mazāks, tāpēc arī dzimstība ir lielāka. Laba infrastruktūra, daudzveidīgas izglītības iestādes, iespējas sportot, izklaidēties un baudīt kultūru piesaista jaunās ģimenes dzīvošanai Siguldā."

Iepriekš:
Mārupe netiek līdzi strauji pieaugošajai dzimstībai, valsts palīgā nesteidzas
Pērn visvairāk bērnu dzimis Ķekavā, vismazāk – Sējā; lēmumu par bērniņu nebaidījušies pieņemt jaunie pāri