05.06.2013 15:31

Ikšķilē viesojas augsta ranga Vatikāna amatpersona

Autors  Ogrenet.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dievkalpojuma brīdī – (no kreisās) Z.Stankevičs, K.Kohs, Romas Katoļu Baznīcas kardināls Jānis Pujats, K.Bojārs un Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis Dievkalpojuma brīdī – (no kreisās) Z.Stankevičs, K.Kohs, Romas Katoļu Baznīcas kardināls Jānis Pujats, K.Bojārs un Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis www.ogrenet.lv

Maija nogalē Latvijā viesojās Vatikāna Pontifikālās kristiešu vienotības veicināšanas padomes prezidents kardināls Kurts Kohs.

Kardināls, viesojoties Ikšķilē, apmeklēja arī Baskāju karmelīšu māsu klostera baznīcu Ikšķilē un noturēja dievkalpojumu, kurā piedalījās garīdznieki, kā arī no citiem Latvijas klosteriem atbraukušās māsas. Pēc dievkalpojuma K. Kohs devās uz Sv. Meinarda salu un apmeklēja Svētā Meinarda pieminekli.

Jautāts, cik nozīmīga ir K. Koha vizīte Latvijā, Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps – metropolīts Zbigņevs Stankevičs atzīst, ka šī vizīte ir ļoti nozīmīga, jo kardināls K. Kohs ir pirmā augstā Vatikāna amatpersona, kas Latvijā ieradusies pēdējo 20 gadu laikā kopš pāvesta Jāņa Pāvila II vizītes 1993. gadā. Kurts Kohs ir Pontifikālās Kristiešu vienotības veicināšanas padomes prezidents kopš 2010. gada 1. jūlija. Nozīmīgs Padomes uzdevums ir dialoga un sadarbības veicināšana kristīgo konfesiju starpā. Pērn jūnijā par šīs padomes locekli tika iecelts arī Z. Stankevičs.

"K. Koha vizītes mērķis ir veicināt ekumenisko sadarbību Latvijā, jo mums šeit ir gandrīz vienādā skaitā galveno triju konfesiju pārstāvji. K. Koha vizīte bija ļoti intensīva. Viņš tikās arī ar Latvijas Valsts prezidentu Andri Bērziņu un citām valsts amatpersonām, lai pārrunātu valsts un Baznīcas sadarbības jautājumu. Lielāko Latvijas konfesiju vadītāji piedalījās arī Latvijas Universitātes (LU) Mazajā aulā notikušajā ekumeniskajā konferencē "Identitāte un atvērtība", kurā K. Kohs teica galveno uzrunu. Ceru, ka šai vizītei būs ļoti pozitīvi augļi," sacīja Z. Stankevičs.

Kurts Kohs dievkalpojumu Ikšķiles klostera baznīcā, kur piedalījās garīdznieki no lielākajām Latvijas draudzēm, Garīgā Semināra un gandrīz no visiem Latvijā esošajiem klosteriem atbraukušās māsas, noturēja savā dzimtajā vācu valodā. Ikšķilē viesojās arī katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats, Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis un arhibīskaps Luidži Bonaci (Luigi Bonazzi), kurš kopš 2009. gada 3. jūnijā Latvijā akreditēts kā Svētā Krēsla pārstāvis un ir vienlaikus apustuliskais nuncijs arī Lietuvā un Igaunijā ar rezidenci Viļņā.

Pēc dievkalpojuma augstā Vatikāna amatpersona atzina, ka Latvija ir ļoti skaista valsts, kurā dzīvo labi cilvēki, un viņam šeit patīk. Z. Stankevičs norādīja, ka K. Kohs izrādījis lielu godu, atvēlot laiku dievkalpojuma noturēšanai arī Ikšķiles klostera baznīcā. "Tieši šis klosteris augstā viesa uzmanību piesaistīja, jo tas ir vienīgais klasiskais Karmela klosteris Latvijā un mūsu diecēze pamazām veidojas par tādu kā garīgu centru," atzina Z. Stankevičs.

Gandarījumu par augsto viesu vizīti pauda arī Ogres un Ikšķiles Romas katoļu draudzes prāvests Konstantīns Bojārs. "Laika trūkuma dēļ K. Kohs nevarēja apmeklēt Svētā Meinarda salu, kā sākotnēji bija iecerēts, taču viņš aizbrauca līdz salas piestātnei, kur noklausījās īsu stāstījumu par salas vēsturi. Pēc tam kardināls aplūkoja Svētā Meinarda pieminekli un bija patīkami pārsteigts, neslēpjot atzinību, ka mums ir izdevies izbūvēt tik grandiozu un monumentālu pieminekli Svētajam Meinardam. K. Kohs atzinīgi novērtēja arī ieceri līdzās piemineklim būvēt Ikšķiles katoļu baznīcu. Pēc viesošanās Ikšķilē K. Kohs devās uz lidostu, un viņa vizīte Latvijā bija beigusies."