15.12.2012 15:33

Petardes tipa skolotāja

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Priedi par kļavu nepārtaisīsim nekad. Varam mēģināt to audzēt maksimāli taisnu, bet tāpat tā zaļos tikai augšpusē. Un tas mums šajā skolā ir jākultivē – pilnveidot to, kas dots," teic E. Pole-Polīte, kuras muzikālajās nodarbībās bērni apgūst visdažādāko instrumentu spēli, tā atraisoties un attīstot koncentrēšanās spējas. "Priedi par kļavu nepārtaisīsim nekad. Varam mēģināt to audzēt maksimāli taisnu, bet tāpat tā zaļos tikai augšpusē. Un tas mums šajā skolā ir jākultivē – pilnveidot to, kas dots," teic E. Pole-Polīte, kuras muzikālajās nodarbībās bērni apgūst visdažādāko instrumentu spēli, tā atraisoties un attīstot koncentrēšanās spējas. Krišjānis Grantiņš

Mūzikas terapijas speciāliste, ritmikas un dziedāšanas skolotāja Elga Pole-Polīte (48) Gaismas speciālajā internātpamatskolā strādā piekto gadu.

Daudzi viņu pazīst kā sirsnīgu bērnu dziesmu autori. E. Poles-Polītes radītās dziesmas skanējušas Latvijas Leļļu teātra izrādēs, savukārt pedagoģes komponētais disks "Tas ir prieks, kam sēžu klēpī" ticis nominēts kā labākais bērnu ieraksts.

1. Izskaidrojiet būtību – ko ārstē un kā iedarbojas mūzikas terapija?

– Terapijā izmantojam dažādus mūzikas instrumentus, arī balsi. Tas bērnu atraisa, trenē uzmanību un koncentrēšanos. Šādi varu noteikt bērna pašsajūtu, emocionālo stāvokli vai pat agresijas līmeni. Terapeits atbalsta un virza bērnu tā, lai ir ārstniecisks efekts.

2. Kādu atceraties pirmo nodarbību, ko pasniedzāt bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem?

– Pirms sāku šeit strādāt, man bija pieredze terapeitiskajās praksēs ar ļoti smagi slimiem bērniem. Pirmais gads visiem ir kā ledlauzim – nav viegls. Pašai bija jāsaprot, ka nāku palīdzēt kā speciālists, nevis uzsūcu un pārdzīvoju bērnu nelaimi.

3. Esat viena no Stopiņu novada himnas autorēm. Vai atbalstāt izskanējušo ierosinājumu mainīt Latvijas valsts himnu?

– Tāpat kā karogs, himna ir tradīcija, ko nevajadzētu mainīt. Tā ir ļoti labi nodziedama. Protams, teksts varbūt ir vēsturisks, un atsevišķus vārdus, piemēram, "diet" bērniem ir jāizskaidro, bet tā ir tā mūsu latviskā izjūta, kas mums ir jānes.

4. Kā speciālā internātpamatskolas skolēnu mācīšana atšķiras no mācībām vispārizglītojošā skolā?

– Pret katru bērnu izturamies ar individuālu pieeju, arī skolēnu skaits ir ievērojami mazāks. Esmu petardes tipa cilvēks – varu strauji mainīt ieplānoto. Tas palīdz, jo, mācot bērnus ar garīgās attīstības traucējumiem vai dauna sindromu, jābūt gatavai, ka kaut kas pēkšņi var izmainīt stundas gaitu.

5. Kāds ir labākais sevis uzmundrināšanas veids, pamostoties tumšā, aukstā ziemas rītā?

– Man par to nav jāsatraucas, jo mana meita ir ļoti apzinīga, – pie viņas skolas man viņa noteikti jāpieved bez desmit astoņos, ne minūti vēlāk. Te rīta kafija un kolēģu smaids man rada prieku.

6. Kādus mūzikas instrumentus spēlējāt bērnībā?

– Tēvs un abi brāļi ir mūziķi un spēlēja orķestrī. Tēvs tolaik bija Mednieku un makšķernieku biedrības priekšnieks. Dzīvojām mājā, kur bija arī telpas orķestra mēģinājumiem, pie mums brauca diriģents Hermanis Eglītis, kurš uzdāvināja man mazu klarnetīti, ko piecu gadu vecumā sāku spēlēt. Sestajā klasē jau biju beigusi mūzikas skolu. Savukārt no 16 gadiem sāku spēlēt kāzās un ballītēs, un tā bija liela prakse improvizēšanai un balss tonalitāšu mainīšanai.

7. Kāda ir veiksmīgas bērnu dziesmas formula?

– Uz bērnu dziesmu rakstīšanu mani pamudināja bijušais vīrs Uģis Polis-Polītis. Viņš rakstīja tekstus, es – mūziku. Sapratām, ka vajag radīt dziesmas bērniem, jo desmitgadīgām meitenēm nav jādzied: "Vai tu atnāksi, kad man vairs nebūs 16." Bērnu dziesmas, nav mūzika, kas atlido. Tā ir vairāk vajadzība.

8. Vai ļausieties ziemas priekiem?

– Parasti dodamies pie ģimenes draugiem uz Strenču pusi – šļūcam ar plēvēm pa kalnu. Vairāk priecāšos par zaļu, nevis baltu ziemu. Jau tagad gaidu pavasari.

9. Vai ministram Robertam Ķīlim jādemisionē?

– Nē. Dzīve nevar būt tikai kā mierīgs dīķis. Viņš to ir sakustinājis, un tas ir pozitīvi. Taču nepiekrītu, ka pilnīgi visi mācību materiāli jānodrošina skolai. Piekrītu, ka grāmatas varētu pirkt skola, bet, piemēram, pildspalvas, darba lapas ir vajadzīgas pašiem. Bērniem ir jāmācās taupīt, bet to iemācāmies, tikai taupot savu mantu, nevis kopīgu tehniku, inventāru, mācību piederumus.

10. Kura no Ziemassvētku dziesmām ir visterapeitiskākā?

– "Klusa nakts svēta nakts". Man tā ir Ziemassvētku himna. Tai ir nomierinošais, aijājošais ritms. Dziesmai var liegi piespēlēt klāt visdažādākos mūzikas instrumentus: zvaniņus, trīsstūrīšus.

11. Vai ļaujaties aizkaitinājumam?

– Varu dusmas krāt ilgi, man var pilināt un pilināt, bet jāuzmanās no pēdējās piles. Neesmu agresīva, bet bērni ir mani iepazinuši un jūt, ja esmu dusmīga. Tomēr mums ir ļoti laba sadarbība. Viņi zina, ka ļoti jārespektē viss, ko es saku, īpaši Ziemassvētku laikā, kad gatavojamies koncertam. Jokojam, taču šie bērni jūt robežu, ko dažkārt nejūt bērni parastās skolās.

12. Kurā bērnu popgrupā savulaik dziedājusi žurnāliste Ilze Jaunalksne?

– "Dzeguzītē"?

UZZIŅAI:
Ģimene - dēls Gunārs (18), meita Lizete Lita (8), dzīvesbiedrs Jānis Gražulis
Labākā atpūta - pavadīt laiku kopā ar draugiem, radiem; patīk rīkot svinības



Atgādinām, ka esam sākuši jaunu rubriku, kurā līdz pat vasaras brīvlaikam uzrunāsim skolotājus visos Pierīgas novados:
Babītes sporta skolotāja – Omīte, kas var