30.11.2012 16:09

Foto: Teodora Zaļkalna piemiņa salmu skulptūrās

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Apvienojoties grupiņās vai individuāli, dažādus tēlus no salmiem veidojuši skolēnu vecāki. Apvienojoties grupiņās vai individuāli, dažādus tēlus no salmiem veidojuši skolēnu vecāki. Juris Ķilkuts

Godinot Allažu novadnieka tēlnieka Teodora Zaļkalna 136. dzimšanas dienu, pie Allažu pamatskolas izveidots salmu skulptūru dārzs.

Izstāde atklāšana notika tieši izcilā tēlnieka dzimšanas dienā – 30. novembrī. Idejas iniciatore, Allažu pamatskolas ārpusklases darba organizatore Ināra Paegle, stāsta, ka šāda salmu izstāde skolā veidota pirmo reizi.


"Mūsu skolā ir deviņas klases, un bija doma, ka katras klases vecāki izveidos vienu salmu figūru, taču kopīgi izveidotas vairāk skulptūras," par vecāku atsaucību portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja I. Paegle. "Skulptūru dārzā aplūkojama cūka, velns, stārķis, divi gulbji, mušmire, divi kaķi – viens kokā, viens uz celma, kā arī ābols, putns un ziemeļbriedis." I. Paegle piebilst, ka slavenajai T. Zaļkalna akmens skulptūrai "Cūka" šogad arī gaidāma apaļa jubileja – 75 gadi.

Un jau otro gadu Allažu pamatskolā viesosies Latvijas Mākslas akadēmijas tēlniecības studenti. Ikviens interesents varēs apmeklēt lekciju "Portretu māksla. Tās daudzveidība un salīdzināšana", kurā varēs gūt teorētisku ieskatu par tēlniecību. Skolēni piedalīsies arī piecās radošajās darbnīcās. Ar studentu palīdzību tajās tiks veidoti portreti no māla, ko pēcāk atlies ģipsī.

Pērn kopā ar Mākslas akadēmijas studentiem īstenots interaktīvs projekts "Teodora Zaļkalna telpa", kas guvusi lielu atsaucību. I. Paegle piebilst, ka finansiālu atbalstu sniegusi arī Siguldas pašvaldība. "Dome palīdzēja mums iegādāties materiālus." Darbnīcās paredzēts likt lietā vairākus simtus kilogramu māla un ģipša.

Viens no Latvijas pirmajiem profesionālajiem latviešu tēlniekiem Teodors Zaļkalns dzimis 1876. gada 30. novembrī Allažu pagasta "Zaļajā Kalnā".