29.10.2012 13:36

Matemātikas skolotāja: 90 % – darbs

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķekavas vidusskolas matemātikas skolotāja Ginta Zuša, atbildējusi uz 12 jautājumiem, ar smaidu atzīst – vieglāk tomēr būt klases priekšā un jautājumus uzdot citiem. Ķekavas vidusskolas matemātikas skolotāja Ginta Zuša, atbildējusi uz 12 jautājumiem, ar smaidu atzīst – vieglāk tomēr būt klases priekšā un jautājumus uzdot citiem. Krišjānis Grantiņš

Ķekavas vidusskolas matemātikas skolotājas Gintas Zušas (41) mīļākais skaitlis ir "7", tomēr viņa netic numeroloģijai. Skolotāja zina, ka mūsdienu bērni ir pašpārliecināti, bet pārlieku nekaunīga uzvedība viņu spēj izvest no pacietības.

1. Vai gadījies, ka tirgū jūs apšmauc par santīmiem?

Es cenšos rēķināt līdzi. Varbūt ir bijušas situācijas, kad es paļaujos uz pārdevēju un pat nepiefiksēju, ka esmu apšmaukta.

2. Vai ar apņēmību un uzcītību ikviens var kļūt par labu matemātiķi?

Jā, kā parasti saka – 10 % talants, bet 90 % – darbs. Arī matemātikā. Ar lielu darbu var panākt patiešām daudz.

3. Cik bieži bērnu mājasdarbus pilda vecāki?

Manuprāt, reti. Sākumskolā vecāki vairāk seko līdzi. Arī pamatskolā piepalīdz, bet mazāk.

4. Kas ir lielākais izaicinājums matemātiskas skolotāja darbā?

Nepārtraukti piedāvāt skolēnam kaut ko jaunu un interesantu. Protams, ir pamatlietas, kas gadu gaitā nemainās, bet, lai mācību process kļūtu interesantāks, arī man pašai daudz jāmācās.

5. Vai tagad bērni ir gudrāki nekā pirms desmit gadiem?

Kaut kur jā un kaut kur nē. Tagad viņi ir pašpārliecinātāki, labā nozīmē nav tik ļoti ielikti rāmjos, vairāk uzdrošinās un eksperimentē. Manuprāt, tas ir labi. Bet tai pašpārliecinātībai nāk līdzi arī kaut kas slikts.

6. Kurš ir jūsu iemīļotākais skaitlis vai skaitļu kombinācija, un vai ticat numeroloģijai?

Man patīk skaitlis 7, bet bieži dažādās situācijās lietoju skaitli 16. Tas ir mans dzimšanas dienas datums. Bet numeroloģijai neticu.

7. Kā vislabāk iemācīties reizrēķinu?

Labi reizrēķins padodas tiem bērniem, kuri prot ātri skaitīt. Kad kaut kas ir jāreizina, bērni bieži izmanto saskaitīšanu vai atņemšanu. Bet tiem, kam ar to neveicas, reizrēķins vienkārši jāiemācās.

8. Kas jūs var izvest no pacietības?

Vispār mans pacietības mērs ir pietiekami liels, bet principā tā ir nekaunība. Lielākās problēmas ar to ir piekto līdz astoto klašu skolēniem.

9. Kā ar gadiem skolā mainās šķietami tik konservatīvais mācību priekšmets?

Pirmkārt, skolēni vairāk tiek mācīts domāt pašiem. Otrkārt, mācību procesā vairāk tiek iekļauti uzdevumi saistībā ar sadzīvi. Treškārt, ienāk jaunās tehnoloģijas – interaktīvā tāfele, interaktīvi uzdevumi, metodiskie materiāli.

10. Vai matemātiķis matemātiķim ir labākais draugs?

Jā! Man ir ļoti labas attiecības ar kolēģiem, matemātiķiem.

11. Veikalā ienāk pircējs, noskata preci 20 latu vērtībā, un iedod pārdevējam 100 latu naudaszīmi. Tā kā pārdevējam nav, ko izdot, viņš dodas pie cita pārdevēja, iemaina simtnieku sīkākās naudas vienībās. Atgriežas, izsniedz pircējam preci un atlikumu. Pircējs aiziet. Pēkšņi atskrien otrs pārdevējs, nesdams to pašu simtnieku un saka, ka viltojums. Mūsu pārdevējs izsniedz viņam simtu no savas kases. Jautājums – cik daudz latu nelaimīgais pārdevējs šādi zaudēja?

Tur jau droši vien nekas nav jārēķina, vai ne (smejas)? Es nezinu. Sanāk, ka viņš zaudē tikai tos simt latus, ko iemaina pret viltoto? (Pareizā atbilde: zaudēja 80 latus, kā arī preci, ko atdeva negodīgajam pircējam.)

12. Vai ziemā barojat zīlītes?

Kādreiz man pie loga bija putnu būrītis, tad regulāri baroju. Bet būrītis sabruka, un tagad baroju ļoti reti. Ik pa laikam kāds putniņš gan uz palodzes uzlido.

Atgādinām, ka esam sākuši jaunu rubriku, kurā līdz pat vasaras brīvlaikam uzrunāsim skolotājus visos Pierīgas novados:
Labākas iesnu zāles skolotājai – pozitīvas domas