21.10.2012 14:29

Labākas iesnu zāles skolotājai – pozitīvas domas

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
“Tas ir labākais skolotājs, kurš māca bērnus, un var no bērniem mācīties arī pats,” teic skolotāja Sintija Babrovska. “Tas ir labākais skolotājs, kurš māca bērnus, un var no bērniem mācīties arī pats,” teic skolotāja Sintija Babrovska. Krišjānis Grantiņš

Carnikavas pamatskolas 4.a klases audzinātāja Sintija Babrovska (30) par skolotāju vēlējusies kļūt, kopš sevi atceras.

Paralēli klases audzinātājas pienākumiem skolotāja māca angļu valodu pirmo un otro klašu skolēniem. Atraktīvās skolotājas rokdarbu pulciņš aizrāvis pat skolas puikas.

Jaunā skolotāja novērtēta kā viena no labākajām pedagoģēm novadā – Atzinības raksts jaunajai skolotājai bijis negaidīts, taču patīkams pārsteigums. "Nemelošu, manā plānā bija atzīmēta šī diena, bet pēc gadiem desmit, ne ātrāk," viņa smej. Par savu miera ostu skolotāja sauc ģimeni.

1. Kāda bija jūsu bērnības sapņu profesija?

Kopš pati mācījos sākumskolas pirmajās klasītēs, skaidri zināju, ka būšu skolotāja mazajiem bērniem. Citas domas nekur pat nav nopietni aizķērušās.

2. Ja būtu iespēja uz vienu dienu kļūt par izglītības ministru Robertu Ķīli, ko jūs paveiktu?

Domātu par mācību procesa modernizēšanu, lai tas veicinātu bērnos motivāciju nākt uz skolu un mācīties, lai bērniem būtu radošākas un interesantākas stundas. Dot profesionālas pilnveides iespējas radošākam darbam.

3. Nosauciet piecas īpašības, kas raksturīgas mūsdienu bērniem!

Pašpārliecinātība, drosme, bērni nebaidās izteikties un ļoti vēlas to darīt. Straujums visās lietās un vietās. Mani priecē, ka mazajos bērnos ir tā tikumiskā sirsnība, kas noteikti atšķiras no pamatskolas un vidusskolas klasēm – vecākajās klasēs tā sāk izzust.

4. Cik burtu ir latviešu alfabētā?

33.

5. Kur ir skaistākie Latvijas rudeņi?

Mans dzīves moto ir atrast katrā lietā un vietā skaisto un nemeklēt slikto. Neizcelšu neko atsevišķi. Lai vieglāk dzīvot, cenšos skatīties pozitīvi un daudz vairāk atrast baltās lietas.

6. Vai uzskatāt, ka puikām jāmāca tamborēt?

Jā. Varbūt ne kā obligātu skolas prasību, bet šādu iespēju vajadzētu dot vismaz sākumskolas klasēs – iepazīstināt visus bērnus ar to. Sākumskolā puikām ir izteikti lielāka interese par rokdarbiem, kas tradicionāli pieņemti kā meiteņu nodarbošanās. Zēni šos darbus veic daudz azartiskāk.

7. Kurš cilvēks jums visvairāk iemācījis un jūs iedvesmojis?

Māca visa apkārtējā vide. Katra diena kaut ko iemāca. Cenšos gūt pieredzi no citu darbiem, lai nepieļautu kļūdas savējos. Mācos arī no bērniem klasē.

8. Kā vislabāk pasargāties no rudens iesnām?

Nedomāt par slimošanu, mazgāt rokas, silti ģērbties un sekot sev līdzi. Vajag domāt pozitīvi, nevis visu laiku sevi grauzt: kaut tik es nesaslimtu. Ja tādu domu galvā nebūs, tad arī slimības mūs mazāk skars.

9. Kā vislabāk baudīt Carnikavas nēģus?

Apmeklējot Nēģu svētkus. Šajos populārajos Carnikavas svētkos ir viss par un ap nēģiem, konkursi, atrakcijas. Tā ir diena, kad visi var pagaršot Carnikavas nēģu zupu. Tad arī es izmantoju iespēju un obligāti vismaz vienu reizi gadā šādā veidā nēģus nobaudu.

10. Ko skolēni iemāca skolotājai?

Skatīties uz dzīvi no bērnu redzesloka. Uzskatu, ka tāpēc mana ikdiena ir daudz vienkāršāka. Bērniem iekšā ir tik daudz pozitīvu emociju! Un daļu no tām viņi dod skolotājam, tāpēc esmu pozitīvi uzlādēta un apkārt redzu daudz pozitīvā. Vēl bērni ir daudz spēcīgāki par dažiem skolotājiem jauno tehnoloģiju jomā.

11. Cik ātri varat noadīt vilnas zeķi?

Adīšana nav mana stiprā puse. Obligāti adīju tikai studiju laikos, pēdējo reizi brīvprātīgi – aptuveni pirms trīs gadiem. Cik ilgā laikā vajadzētu, tādā laikā arī noadītu.

12. Groziņā ir trīs āboli. Kā sadalīt ābolus Ivaram, Andrim un Ilzei, lai groziņā paliktu viens ābols? (Pareizā atbilde – vienam bērnam ābols jāiedod ar visu groziņu.)

Vienu sadala puišiem uz pusēm, vienu iedod meitenītei un vienu atstāj groziņā. Pieaugušais jau skatās loģiski. Šis ir tas gadījums. (Smejas.)

UZZIŅAI
Ģimene: vīrs Oskars, meitas Ketija (7) un Katrīna (5)
Hobijs: laiks kopā ar ģimeni "vienalga kur, vienalga kā"

Atgādinām, ka esam sākuši jaunu rubriku, kurā līdz pat vasaras brīvlaikam uzrunāsim skolotājus visos Pierīgas novados:
Misters Džeimss – viens no Ādažu vidusskolēnu mīlētākajiem skolotājiem