24.07.2012 20:32

Rihards Snikus – pirmrindnieks Latvijas sporta vēsturē

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
"Enerģiju trenēties atrodu pats sevī, pats dzenu sevi uz priekšu, jo negribu dienām sēdēt mājās un neko nedarīt," teic optimisma pilnais sportists Rihards Snikus. "Enerģiju trenēties atrodu pats sevī, pats dzenu sevi uz priekšu, jo negribu dienām sēdēt mājās un neko nedarīt," teic optimisma pilnais sportists Rihards Snikus. Krišjānis Grantiņš

"Sajūtas ir dikti foršas, un tas bija ļoti necerēti," atzīst baldonietis Rihards Snikus, kurš pirmais Latvijas sporta vēsturē izcīnījis tiesības startēt Paralimpisko spēļu iejādes sacensībās.

 

"Tas, ka varēšu piedalīties šajā disciplīnā pats pirmais Latvijā, manuprāt, ir liels sasniegums," priecīgs ir Rihards. Lai sasniegtu labākos rezultātus, priekšā vēl nopietni treniņi un jāiegulda liels darbs. 23 gadus vecais sportists gan neslēpj, ka šogad uz pašu augstāko vietu vēl necer, taču būtu ļoti laimīgs iekļūt olimpiskajā sešiniekā un atzīst, ka tā tomēr būšot mazliet arī laimes spēle.

Rihards ir apņēmības pilns parādīt labāko sniegumu un nākotnē iegūt arī olimpisko medaļu. Pēc paralimpisko spēļu organizatoru prasībām, katram jātniekam nepieciešams ierasties ar diviem zirgiem, tāpēc uz Londonu dosies arī zirgi Šardone un Prestižs. Taču ikdienā Rihards trenējas ar zirgu Falko, tāpēc puisis apņēmies rūpīgi trenēties, lai pierastu arī pie jauno zirgu kustībām un gaitas. "Galvenais ir jātnieka un zirga sadarbība."

Reitterapijas speciāliste un trenere Olga Šellere pastāstīja, ka Rihardu trenē jau vairāk nekā 10 gadus. Rūpīgais darbs vainagojies panākumiem vairākos Eiropas čempionātos, taču nu abi dosies pretī olimpiskajam izaicinājumam. Treniņi notiek sešas dienas nedēļā. Tajos tiek gan apgūti soļi, gan jāšanas tehnika, jātrenējas arī trenažieru zālē. "Mums ir ļoti labs jātnieks un zirgs. Jābūt arī mazliet veiksmei, bet zinu, ka Rihards parādīs, ko spēj," Olga Rihardu raksturo kā mērķtiecīgu cilvēku, kas zina, ko grib.

Paralimpiskajās spēlēs konkurence būs liela, jo piedalās sportisti no visas pasaules. "Sportisti ir iedalīti piecās grupās atbilstoši katra dabiskajām spējām. Rihards startēs grupā "1A", kas ir grupa sportistiem ar vissmagāko invaliditāti," pastāstīja Paralimpiskās iejādes nodaļas vadītāja Darja Tikhomirova.

Sacensības notiks 31. augustā, 2. un 4. septembrī. "Viena programma ilgst aptuveni četras minūtes, un tajā iekļauti vidēji 12 līdz 15 vingrinājumi, kuri ir ļoti sarežģīti un jāizpilda noteiktā secībā." Vingrinājumus jāizpilda soļos, taču savu talantu Rihards varēs parādīt arī "freestyle" jeb brīvā stila programmā, kas šogad kopā ar treneriem izveidota soļiem ļoti bagāta.

Tieši gatavojoties paralimpiskajām spēlēm, atklājies, cik mazās Latvijas jātnieku sabiedrība ir atvērta un gatava palīdzēt. "Tas ir ļoti aizkustinoši. Ir sajūta, ka mūs ļoti atbalsta un nevis kā cilvēkus ar invaliditāti, kuriem ir jāpalīdz, bet kā sportistu, kurš ir sasniedzis augstākos sportiskos rezultātus. Un tas ir ļoti būtiski," uzsver D. Tikhomirova.

Otrdien, 24. jūlijā, sporta bāzē "Kleisti" notika Latvijas paralimpiskās jāšanas sportista Riharda Snikus atklātais treniņš. Klāt bija arī Latvijas jātnieku federācijas prezidents Agris Blauss, Latvijas Paralimpiskās komitejas ģenerālsekretārs Andris Ulmanis, bankas "Citadele" pārstāvji. Lai veicinātu paralimpiskā sporta attīstību Latvijā un atbalstītu paralimpiešus arī šā gada Olimpiskajās spēlēs, banka jūnijā sāka atbalsta programmu paraolimpiešiem "Tu esi. Tu vari".