17.05.2017 13:06

Profesionālajos svētkos – "sausas šļūtenes"!

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Profesionālajos svētkos – "sausas šļūtenes"! Einārs Binders

Šogad Latvijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam aprit 152. gadadiena, un, kā parasti, 17. maijā tiek svinēta Ugunsdzēsēju un glābēju diena.

Daudziem profesionālajiem un brīvprātīgajiem glābējiem gan tā būs parasta darbadiena postenī, jo jau šogad ugunsgrēkos bojā gājuši 34 cilvēki, bet no ūdenstilpēm izcelti 22 noslīkušie. Bez glābēju darba šie skaitļi, visticamāk, būtu lielāki.

Normunds Dārznieks: Dienestā noderētu vēl kādas darbarokas, jo ir brīva glābēja un divu autovadītāju ar “C” kategorijas vadītāja tiesībām vakance. Viņus sagaidītu ar atplestām rokām.Normunds Dārznieks: Dienestā noderētu vēl kādas darbarokas, jo ir brīva glābēja un divu autovadītāju ar “C” kategorijas vadītāja tiesībām vakance. Viņus sagaidītu ar atplestām rokām.


Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Rīgas reģionālās pārvaldes 8. daļas Baldones posteņa priekšnieks Normunds Dārznieks, gaidot Ugunsdzēsēju un glābēju dienu, stāsta, ka jau gadiem šajā dienā depo ir Atvērto durvju diena. Parasti ciemos atnāk skolēni vai kāda bērnudārza audzēkņu grupiņa, un viņiem tiek izrādīta glābēju tehnika.

Šogad ciemiņi varēs iepazīties gan ar jauno trīsasu autocisternu "MAN", kura ir jaudīga un lieliski aprīkota, tādēļ glābēji, dodoties uz ugunsgrēka vietu, līdzi var paņemt septiņas tonnas ūdens, gan, kā parasti, pielaikot glābēju ķiveri, darba tērpu un iekāpt ugunsdzēsēju zābakos. Rudenī depo apmeklējot vairāk skolēnu, jo maijā tomēr sācies eksāmenu laiks un jaunieši ir aizņemti ar mācībām, bet "gan jau kāds ugunsdzēsējus mūsu profesionālajos svētkos atcerēsies", piebilst N. Dārznieks.

Vaicāts, kas pēdējā laikā dzēsts, viņš atklāj, ka Baldones pusē viss ir bijis daudz maz mierīgi. Kūlas dedzināšanas sezona šogad, pateicoties vēlajam pavasarim, pārāk aktīva nav bijusi. No lielākiem ugunsgrēkiem, kas notikuši Baldones pusē, viņš min siena šķūņa degšanu, kuram puikas pielaiduši uguni. Nācies arī braukt uz ceļu satiksmes negadījumiem un vilkt laukā no sasistām mašīnām cietušos.

Rihards Keišs: Darba pietiek arī šogad. Lai gan pavasaris bija pietiekami mitrs, līdz ko uzspīdēja saule, vai ik dienu bija pāris izsaukumu uz kūlas ugunsgrēkiem. Lielākais no septiņiem ugunsgrēkiem bija Vangažos, kur dega desmit hektāri pērnās zāles. Rihards Keišs: Darba pietiek arī šogad. Lai gan pavasaris bija pietiekami mitrs, līdz ko uzspīdēja saule, vai ik dienu bija pāris izsaukumu uz kūlas ugunsgrēkiem. Lielākais no septiņiem ugunsgrēkiem bija Vangažos, kur dega desmit hektāri pērnās zāles.


Ar Inčukalna brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības (BUB) valdes priekšsēdētāju Rihardu Keišu "Rīgas un Apriņķa Avīze" tikusies vairākkārt. Esam runājuši gan par biedrības problēmām, gan redzējuši, kā Rihards kopā ar kolēģiem dzēš meža ugunsgrēku.

Šogad Ugunsdzēsēju un glābēju dienā Rihards ar kolēģiem brauks uz Ainažiem, kur brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība svinēs savu 95. dzimšanas dienu. Runājot par to, kas notiks pašu mājās, Rihards stāsta, ka dažādi ar ugunsdzēsību saistīti pasākumi, kuros tiek iesaistīti gan pieaugušie, bet vairāk tomēr skolēni un pat bērnudārza audzēkņi, notiek visu maiju.

Jau kopš 2013. gada tiek rīkotas ugunsdzēsības stafetes, kurās dalībnieki rāda savu prasmi un izveicību, piemēram, izvērsties līnijā un nodzēst uguni. Tas, kā uzsver Rihards, ir ļoti svarīgi, jo gan bērni, gan pieaugušie iemācās nebaidīties, piemēram, no ugunsdzēšamā aparāta, un iegūst prasmes ar to apieties. Gan palīdzot organizatoriem, gan vienlaikus parādot ugunsdzēsības tehniku, BUB vīri būs klāt arī šosestdien gaidāmajos Inčukalna novada deju svētkos.

Raksturojot Inčukalna BUB ikdienu, R. Keišs teic, ka pērn tika saņemti 43 izsaukumi. No tiem 80 % bija ugunsgrēki, 10 % – viltus izsaukumi, kad cilvēkiem lielāki dūmi šķituši kā ugunsgrēks, bet vēl 10 % gadījumu bijis jāpalīdz dubļos iestigušām ātrās palīdzības un komunālās saimniecības automašīnām.

R. Keišs uzteic labo sadarbību ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Siguldas nodaļas puišiem un novēl viņiem profesionālo svētku dienā "sausas šļūtenes".

Nākotnē Rihards vēlētos, lai valsts padomātu arī par brīvprātīgo ugunsdzēsēju apmācības sistēmu, jo ar pašu uzkrāto pieredzi reizēm ir par maz, īpaši tad, ja iznāk sadarboties ar profesionāļiem.

Pašlaik Inčukalna BUB darbojas apmēram 20 cilvēku, bet aktīvākais kodols ir 12–13 vīri. Uz izsaukumiem vienā reizē dodas 5–9 cilvēki.