01.05.2016 12:03

"Laiks Ziedonim" nominants Leo Seļāvo: Svarīgi, lai manam darbam būtu reāls pielietojums

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Laiks Ziedonim" nominants Leo Seļāvo: Svarīgi, lai manam darbam būtu reāls pielietojums foto.lu.lv

Pētnieks, Latvijas Universitātes profesors Leo Seļāvo nominēts balvai "Laiks Ziedonim" zinātnes kategorijā "Taureņu uzbrukums" par projektu "Veselības un sociālie indikatori bērnu ar invaliditāti dalībai fiziskās aktivitātēs". Viens no projekta galvenajiem mērķiem ir ne tikai pētīt sasniegtos rezultātus, bet arī motivēt bērnus ar īpašām vajadzībām vairāk iesaistīties fiziskās aktivitātēs.

Projekta pirmsākumi


Leo Seļāvo ir Elektronikas un datorzinātņu institūta vadošais pētnieks, Latvijas Universitātes profesors un viespētnieks Aiovas Universitātē ASV. Zinātnieku uzrunājusi Latvijas Bērnu un jauniešu invalīdu sporta federācijas prezidente un Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas pētniece Aija Kļaviņa, kuras darbs jau vairākus gadus saistīts ar bērniem ar īpašām vajadzībām. Pētniece secinājusi, ka, ja būtu iespējams novērtēt šādu bērnu kustības ar izmērāmiem parametriem, varētu veidot sistēmu, kas analizētu konkrēto fizisko aktivitāšu pietiekamību, atbilstību katram bērnam un kustību efektivitāti.

Leo piekritis aicinājumam iesaistīties pētniecības procesā. Elektronikas un datorzinātņu institūta uzdevums bijis ne tikai izstrādāt tādas bezvadu sensoru sistēmas un iekārtas, kas novērotu fizisko aktivitāšu rādītājus, bet arī mudinātu bērnus būt aktīvākiem situācijas, kad tas varētu nākt par labu viņu veselībai.

No idejas līdz realizācijai

Leo Seļāvo stāsta, ka Elektronikas un datorzinātņu institūta uzdevums bijis veidot tādas sensoru sistēmas, kas spēj izmērīt to, cik daudz un kā bērni kustas. Pētniekiem bijis skaidrs, ka ar noteiktu ierīču palīdzību to ir iespējams izdarīt, bet tad viņi sastapušies ar pirmo izaicinājumu – kā šos sensorus padarīt tik mazus, lai bērni ar īpašām vajadzībām varētu tos nēsāt un tie netraucētu?

Turklāt bērni ir jāmotivē kustēties. Kā izdarīt tā, lai tas būtu interesanti dažāda vecuma bērniem? Kā norāda profesors Seļāvo, talkā bijusi jāņem gan elektronika, gan psiholoģija. Piemēram, sensoram uzstādīts krāsains ekrāns, kas bērniem patīk, bet tajā pašā laikā jāpēta arī bērnu domāšana, lai viņu uzmanību būtu iespējams piesaistīt un noturēt ilgtermiņā.

Rezultātā radīta mēriekārta, kas bērniem prezentēta kā Supermena vadības pults, proti, visas podziņas un sistēmas izstrādātas tā, lai izskatītos gana interesantas. Projekts jau darbojas, bet joprojām tiek pilnveidots.

Leo Seļāvo norāda, ka šāda projekta īstenošanai nepieciešami gan pētījumi dažādās jomās, gan inženiertehniskas iemaņas, kas pētniecībā iegūtos datus pārveidotu reāli lietojamā sistēmā.

"Taureņu uzbrukums"

Zinātnieks neslēpj, ka nominēšana balvai "Laiks Ziedonim" viņam bijis patīkams pārsteigums. Šādi apbalvojumi ir ne tikai līdzeklis pētnieku darba novērtēšanai, bet arī zinātnes popularizēšanai vispār.

Leo Seļāvo norāda, ka īpaši būtiski ir popularizēt dažādas zinātnes jomas jauniešu vidū, lai nākotnē skolu beidzēji nebaidītos saistīt savu dzīvi ar kādu no tām. "Pētniecībā ir vajadzīgi jauni prāti, bez zinātnes nav iespējama ne tautas, ne valsts attīstība un progress," ir pārliecināts profesors. Tas lieliski sasaucoties arī ar Imanta Ziedoņa izvirzītajām vērtībām, kuras turpina attīstīt dzejnieka fonds "Viegli", – izcilība, patiesa degsme, sūtība, stāja un savpatība, jo tās nepieciešamas jebkuras sfēras attīstīšanai.

L. Seļāvo teic, ka projekts "Veselības un sociālie indikatori bērnu ar invaliditāti dalībai fiziskās aktivitātēs" ir būtisks arī viņam pašam – tas ļauj atrast reālu izgudrojumu, zinātnisku inovāciju pielietojumu dzīvē, šajā gadījumā – palīdzot bērniem.