29.04.2016 17:04

"Laiks Ziedonim" nominanti organizācija "Bērzes strazdi": Labiem cilvēkiem ir jāzina citus labus cilvēkus

Autors  Jana Babre-Laime
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Biedrība "Bērzes strazdi" izveidota pirms četriem gadiem. Sākotnējais mērķis bijis pavisam vienkāršs — veidot kopīgus pasākumus Lielbritānijā dzīvojošajiem latviešiem. Šobrīd organizācija ne tikai apvieno Anglijas latviešus, bet arī nodarbojas ar labdarības projektu īstenošanu dažādās Latvijas vietās.

Līdzekļus projektu īstenošanai ziedo Lielbritanijā mītošie latvieši. Šogad "Bērzes strazdi" nominēti apbalvojumam "Laiks Ziedonim" kategorijā "Kedas."

Sākumā gribējām tikai ballēties!

Viens no biedrības dibinātajiem ir Toms Zeltiņš, kurš Lielbritānijā nodzīvojis četrus gadus, bet nu atgriezies dzimtenē uz palikšanu.

Pirms četriem gadiem diplomdarba aizstāvēšanas priekšvakarā atklājies, ka Tomam pietrūst viena kredītpunkta, lai absolvētu augstskolu. Tēva atbalstīts, jaunietis kopā ar labāko draugu devies strādāt uz Angliju, apmetušies Korbijas pilsētiņā. Kā ikviens cilvēks, arī puiši no darba brīvajā laikā vēlējušies atpūsties un izklaidēties, satiekoties ar draugiem un citiem latviešiem.

Radusies doma par apvienības izveidošanu, bet nosaukums "Bērzes strazdi" izvēlēts nejauši. "Zinājām, ka ir biedrība "Daugavas vanagi". Tā kā mūsu organizācija bija vēl pavisam neliela, izvēlējāmies mazāku upi un putnu savam nosaukumam," smejas Toms Zeltiņš.

Pirmie pasākumi bijušas ballītes vietējiem latviešiem, cilvēki tikušies un iepazinušies, veidojuši jaunus kontaktus, ir pat pāri, kas apprecējušies. Ar laiku pasākumi norisinājušies arī citās Anglijas vietās, ne tikai Korbijā. Kopā sanākšanas kļuvušas arvien vērienīgākas, īpaši Jāņu sagaidīšana, aicināti mūziķi un dīdžeji no Latvijas. Jaunieši sākuši prātot — "ja cilvēki var sanākt kopā, lai satiktos, varbūt varam darīt arī kaut ko paliekošu, piemēram, palīdzēt tautiešiem Latvijā?"

Labdarības projekti

"Kādā brīdī atskārtām, ka no parastiem ballīšu organizatoriem esam pārtapuši par apvienību, kas veicina komunikāciju starp latviešiem", stāsta Toms. Organizācijas sekotāju skaits interneta vietnē Facebook pieaudzis līdz vairākiem tūkstošiem cilvēku, arī pasākumi Anglijā bijuši plaši apmeklēti. Jaunieši sapratuši, ka ar šādu atbalstītāju pulku iespējams paveikt nozīmīgas lietas labdarības jomā. Kļuvis skaidrs, ka palīdzības sniegšana jākoncentrē uz Latviju.

Kā norāda Toms Zeltiņš, viens no "Bērzes strazdu" mērķiem ir fokusēšanās uz sociālās nevienlīdzības mazināšanu, par prioritāti izvirzot bērnu un jauniešu vajadzības. Galvenais organizācijas darbības lauks ir palīdzības sniegšana lauku internātskolām. Turklāt būtiska šķitusi arī iespēja atbalstīt Latvijas ekonomik, proti, labdarībai paredzētās lietas vai mantas pirkt Latvijā, lai ar saziedotās naudas palīdzību ne tikai uzlabotu sadzīves apstākļus kādā skolā, bet arī ieguldītu naudu vietējo uzņēmumu attīstībā.

Piemēram, šobrīd labdarības projekta ietvaros tiek šūti 80 gultas veļas komplekti Valmieras vājdzirdīgo bērnu internātvidusskolai — tos izgatavo Latvijas uzņēmums "Mežroze". Anglijā dzīvojošajiem latviešiem ir būtiski, ka daļu nopelnītās naudas šādā viedā iespējams ieguldīt Latvijā un risināt šeit esošās problēmas.

Tāpat "Bērzes strazdiem" un viņu atbalstītajiem šķitis svarīgi realizēt projektus, kuru ietvaros nenotiktu tikai naudas izdalīšana, bet reālas un taustāmas palīdzības sniegšana konkrētiem cilvēkiem vai iestādēm. Turklāt būtiski, lai palīdzība nav īslaicīga, bet darbojas ilgtermiņā. Piemēram, konfektes bērni ātri apēdīs, rotaļlietas pēc brīža nebūs aktuālas, bet uzlabojumi skolas vidē saglabāsies ilgu laiku. "Tas ir patiess gandarījums, ja esi spējis uzlabot kāda bērna dzīves apstākļus ", atklāj Toms.

Pirmais Latvijā realizētais projekts bijis sporta laukuma izveidošana Strazdumuižas vājredzīgo bērnu internātvidusskolā.

Nauda tiek vākta gan latviešu diasporas kopīgajos pasākumos, gan ieskaitīta organizācijas ziedojumu kontā. Toms Zeltiņš norāda, ka cilvēki ir līdzjūtīgi un pretimnākoši, bet ziedošanai ir jābūt vienkāršai, pieejamai un ērtai, lai tas no potenciālā naudas devēja neprasītu milzīgu laika patēriņu.

"Laiks Ziedonim"

Viens no "Bērzes strazdu" projektiem bijis mantu un ziedojumu vākšana Upītes pamatskolai Viļakas novadā. Organizācija skolai piedāvājusi sastādīt sarakstu ar visu nepieciešamo mācību darba nodrošināšanai. Minētajā sarakstā bijis gan sporta inventārs, gan aprīkojums mūzikas stundām, gan skolas zvans! Toms Zeltiņš stāsta—projektā iesaistītajiem cilvēkiem bijis patiess prieks, ka izdevies sagādāt pilnīgi visas prasītās lietas.

Izrādījies, ka šajā skolā strādā Andris Slišāns, kurš līdzdarbojas Imanta Ziedoņa fondā "Viegli". Viņš bijis tas, kurš nominējis "Bērzes strazdus" I. Ziedoņa balvai kategorijā "Kedas", kas tiek piešķirta par novadu, ciemu un pilsētu kultūras tradīciju izpēti vai ieguldījumu kādas vietas attīstībā. Skolas vides uzlabošana ir būtisks ieguldījums Šķilbēnu pagasta Upītes ciema attīstībā. Ne velti ir teiciens — kamēr apdzīvotā vietā ir skola, tikmēr šai vietai ir nākotne.

Apbalvošanas ceremonija "Laiks Ziedonim" notiks 3. maijā.