11.09.2015 15:47

Dodot gūtais neatņemams: "Labās mājas" svin trīs gadu jubileju

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dodot gūtais neatņemams: "Labās mājas" svin trīs gadu jubileju Ieva Karlsberga

Asaras Juglas dzīvnieku patversmē "Labās mājas" ir ierasta lieta. Vakar tās nebija ierastās – skumju un līdzjūtības –, bet gan prieka un laimes asaras. Patversmei tika svinēta trīs gadu jubileja, un viesu un atbalstītāju sniegtās dāvanas saraudināja gan patversmes darbiniekus, gan svinību viesus.

Lai gan "Labās mājas" tika uzbūvētas 2012. gada janvārī, to svinīgā atklāšana notika vien tā paša gada septembrī. Šo trīs gadu laikā "Labās mājas" par mājām uz laiku saukuši 1134 kaķi un 1167 suņi.

Kā pastāstīja patversmes vadītāja un biedrības "Juglas dzīvnieku aizsardzības grupa" valdes priekšsēdētāja Astrīda Kārkliņa, ceļš uz "Labajām mājām" bijis garš – astoņus gadus pa santīmam vācot, lūdzot, apelējot, reizumis pat diedelējot naudu, lai sapnis par jaunu, modernu dzīvnieku patversmi Latvijā īstenotos.

A. Kārkliņa uzsvēra, ka šīs nav bijušas tikai labās mājas dzīvniekiem, bet "arī centrs tiem cilvēkiem, kuriem dzīvnieku blakus būšana ir bijusi ļoti nozīmīga, kuri šaubās, lūdz palīdzību, kuri nāk pie mums kā pie draugiem. Šo gadu laikā esam spējuši ieguldīt arī sabiedrības izglītošanā, jo, manuprāt, tieši tas ir pats būtiskākais – lai sabiedrība uz dzīvniekiem skatītos citām acīm, lai šādu patversmju būtu pēc iespējas mazāk, lai šādu dzīvnieku ciešanu būtu daudz mazāk. Jo viena lieta ir šī statistika, cik dzīvnieku pie mums pabijis, bet otra lieta – cik cilvēku ir sadzirdējuši mūsu vārdus, lai dzīvnieku ciešanu būtu mazāk."

Svinību reizē patversmes vadītāja visvairāk vārdu veltīja tieši atbalstītājiem. Īpašu paldies viņa savā un darbinieku vārdā teica Spodrai un Armandam Garkāniem, bez kuru dzīvniekmīlestības, uzticēšanās, uzmundrinājuma un nenovērtējamā atbalsta sapni par "Labajām mājām" nebūtu izdevies sasniegt. Armanda Garkāna vadītais būvniecības uzņēmums SIA "Arčers" bija pirmais, kas atsaucās ziedot līdzekļus un materiālus patversmes jaunās ēkas būvniecībai.

Tieši Garkānu ģimenes lūgumam palīdzēt pabeigt dzīvnieku patversmes būvniecību 2010. gadā atsaucās vairāk nekā 10 Latvijas būvniecības kompāniju, materiālu ražotāju un piegādātāju. Uzņēmumi savu darbu un materiālus ziedoja vai atvēlēja par pašizmaksu. Kopumā objekta būvniecības pabeigšanai nepieciešamās izmaksas tādējādi tika samazinātas par gandrīz 56 tūkstošiem latu.

"Tomēr būtiskākais un izturīgākais šīs ēkas celtniecības materiāls bija un ir cilvēku atsaucība un labā griba. Tādēļ vislielāko paldies ir pelnījuši patversmes darbinieki. Ja mums būs arvien vairāk tādu cilvēku, Latvija nebeigs pastāvēt, " pauda būvuzņēmuma "Arčers" valdes priekšsēdētājs Armands Garkāns, kuru pašu uz šāda atbalsta sniegšanu mudinājusi sieva, katru dienu nemitīgi runājot par palīdzību patversmei.

"Es kā uzņēmējs varu teikt: ja šī zeme, cilvēki un apstākļi ir bijuši man labvēlīgi, lai es varētu nopelnīt naudu, tad mans un arī citu uzņēmēju pienākums ir dalīties ar šo naudu. Man liekas, tam jābūt pašam par sevi saprotamam. Lai gan ziedošanas kultūra Latvijā vēl nav attīstījusies, redzam, ka ir arvien vairāk uzņēmēju, kas saprot, ka viņiem ir jādod atpakaļ, ja sabiedrība ir ļāvusi viņiem nopelnīt," teica A. Garkāns, kuram pašam mājās ir pieci suņi, no kuriem trīs ir no patversmes.

A. Kārkliņa izcēla arī Borisa un Ināras Teterevu fondu.

"Bez jūsu regulārā atbalsta mēs spētu palīdzēt krietni mazākam skaitam dzīvnieku, nereti pat vispār nevarētu neko izdarīt. Tādas ikdienišķas veterinārmedicīnas procedūras kā regulāra attārpošana, atblusošana, vakcinācija, „klasiskās" pamesto dzīvnieku slimības – dažādi vīrusi, jo īpaši kaķu, kucēnu un novārdzinātu suņu vidū, autotraumas, daļas patversmes dzīvnieku un ielu kaķu sterilizācija – bez fonda atbalsta mums būtu neiespējami atveseļot un uz jaunām mājām palaist simtiem veselu, priecīgu dzīvnieku," valdot aizkustinājuma asaras, teica patversmes vadītāja.

Patversmes darbinieki pateicības vārdus veltīja arī veterinārārstam Guntaram Berķim, kurš, nežēlojoties par nakts un papildu darba stundām, veicot smagas operācijas, izglābis dzīvību neskaitāmiem patversmes iemītniekiem.

Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučniece, uzrunājot svinību viesus, izteica pārliecību, ka laikā, kad no Latvijas aizbrauc tik daudz cilvēku, ir vajadzīgas tādas personības kā Astrīda Kārkliņa, kura virza labas lietas un mūsu valsti uz priekšu. Visiem pārējiem labvēļiem, kuri sniedz atbalstu "Labajām mājām", Klučnieces kundze pateicās ar Raiņa, kuram šodien (11. septembrī – red.) atzīmējam 150. jubileju, vārdiem: "Gūt var ņemot, gūt var dodot, dodot gūtais neatņemams!"

Jāatzīmē, ka Vija Klučniece, prasmīgi vadot mākslinieku oriģināldarbu izsoli klātesošajiem viesiem, palīdzēja patversmei iegūt 270 eiro ziedojumu.
"Labo māju" iemītnieki, par godu viņu pagaidu māju jubilejai, saņēma gardu pārsteigumu – par tradīciju kļuvušo īpaši gatavoto suņu un kaķu torti, ko katram patversmes iemītniekam izdalīja viesi. Jubilejas viesus ar akustisko koncertu priecēja mūziķis Kārlis Kazāks. Pasākumu vadīja "Labo māju" draugs Mārtiņš Daugulis.

 


Par patversmi "Labās mājas":

Patversmes ēka ir projektēta un uzbūvēta, ņemot vērā tās specifisko funkciju, un sastāv no vairākiem blokiem, kuros ir mājvietas 50 suņiem un 40 kaķiem, dzīvnieku veterinārās aprūpes telpa, divas dzīvnieku virtuves un telpas barības uzglabāšanai, palīgtelpas darbiniekiem, kā arī neliela zāle apmācību un konferenču norisei.

Atšķirībā no pašvaldību patversmēm, kurās uzņemtajiem dzīvniekiem finansējums ir nodrošināts pirmajām 14 dienām, "Labajās mājas" 70 procenti dzīvnieku jau no uzņemšanas brīža jāuztur par saviem līdzekļiem. Taču "Labajām mājām" nav "savu" līdzekļu, ir tikai sabiedrības atbalsts – ziedojumi, kuri tad paver iespēju palīdzēt.

"Labajām mājām" ir līgumi ar vairāku Pierīgas novadu – Carnikavas, Ādažu, Garkalnes, Siguldas – pašvaldībām par bezsaimnieka suņu un kaķu nogādi uz patversmi.