17.05.2012 11:30

Vīrietis, kurš izglāba sievieti Mārupē, nejūtas kā varonis

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Andris Āboliņš ir pagodināts, taču nevēlējās iztirzāt negadījuma detaļas. Andris Āboliņš ir pagodināts, taču nevēlējās iztirzāt negadījuma detaļas. Krišjānis Grantiņš

Apbalvojumu par pašaizliedzību saņēmis uzņēmējs Andris Āboliņš, kurš, 27. martā Mārupes novadā pamanījis ceļu satiksmes negadījumu, izglāba dzīvību kādai sievietei.

Iekšlietu ministrijas (IeM) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) apbalvojumus pasniedza Latvijas ugunsdzēsības 147. gadadienai un Ugunsdzēsēju un glābēju dienai veltītajā svinīgajā pasākumā.


"Kamēr citi brauca garām, Andris Āboliņš nedomājot metās ar ūdeni pilnā grāvī un no automašīnas izvilka cietušo. Pateicoties viņam, sieviete izdzīvoja. Ugunsdzēsēji, glābēji un policija ieradās vēlāk. Iespējams, tieši šīs minūtes būtu pietrūkušas," sacīja VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Inga Vetere.

Savukārt A. Āboliņš, samulstot no lielās mediju uzmanības, bija ļoti atturīgs un plašākam cilvēku lokam nevēlējās paust par tās dienas notikumiem. "Nejūtos kā varonis. Tā būtu rīkojušies arī citi manā vietā." Viņš piebilda, ka notikums ildzis vien nepilnu minūti un iedziļināties sajūtās vairs neesot vērts. A. Āboliņš arī atklāja, ka ar izglābto sievieti vairs nesazinās.

Svinīgajā pasākumā piedalījās Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, IeM valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane un VUGD priekšnieks pulkvežleitnants Oskars Āboliņš. Iekšlietu ministrijas IeM un VUGD apbalvojumus saņēma gan VUGD amatpersonas, gan iedzīvotājiem, kuri glābuši cilvēkus.

Par ieguldījumu ugunsdzēsības un glābšanas dienesta attīstībā un civilās aizsardzības sistēmas pilnveidošanā ar VUGD Zelta zīmi "Par nopelniem" tika apbalvots arī premjers, kurš, sveicot drosmīgos un pašaizliedzīgos svinīgā pasākuma dalībniekus, uzsvēra, ka Latvija beidzot pārvarējusi smago krīzi. "Nākamgad jau varēsim domāt par valsts sabiedriskā sektora, tai skaitā VUGD darbinieku algu pacelšanu."

Ceremonijas dalībniekus ar muzikālu priekšnesumu sveica Jānis Buķelis jeb dziedošais ugunsdzēsējs, kurš nule piedalījies televīzijas realitātes šovā un pēc I. Veteres vārdiem izveidojis "līdz šim lielāko reklāmu ugunsdzēsējiem Latvijā".