15.03.2015 08:43

Allažnieka skats uz Latviju no augšas Luksemburgā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Allažnieka skats uz Latviju no augšas Luksemburgā Einārs Binders un Gunārs Dukšte

Marta sākumā Eiropas Savienības Tiesas ēkā Luksemburgā tika atklāta allažnieka, gaisa kuģotāja Gunāra Dukštes fotogrāfiju izstāde "Lidojumā! Pieskārieni Latvijai."

"Manu 36 fotogrāfiju kolekcija, kurā redzama Latvija četru gadalaiku ritumā, pašlaik ir redzama Eiropas Savienības Tiesas namā Luksemburgā. Tas ir moderns ēku komplekss, kur strādā vairāk nekā tūkstotis cilvēku, tostarp mūsu tautieši," teic G. Dukšte.

Pieredzējušais gaisa balona pilots stāsta, ka interese par viņa fotogrāfijām sabiedrībai radusies, pateicoties pērn iznākušajai grāmatai "Lidojumā! Pieskārieni Latvijai". Tā kā Latvija pašlaik ir prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē, fotogrāfiju izstāde kopā ar teātra izrādēm, kino un citām kultūras aktivitātēm ir daļa no Latvijas kultūras programmas.

"Skatiens no augšas manās fotogrāfijās nav tradicionālā aerofotogrāfija. Parasti fotografēju no 100, varbūt 200 metru augstuma, bet man pašam tuvākas ir fotogrāfijas, kas uzņemtas, kad gaisa balona grozs atrodas nedaudz virs koku galotnēm. Tad bildes ir daudz intīmākas un neparastākas, nekā no liela augstuma aptverot plašas teritorijas. Turklāt manevrējot iespējams atrast interesantus rakursus".

Vēl G. Dukšte uzsver, ka šajā izstādē, piemēram, nav nevienas Turaidas pils fotogrāfijas, lai gan daļā bilžu noteikti ir redzama tieši Siguldas apkaime. "Izvēloties fotogrāfijas izstādei, es domāju, ka tieši tādas pašas ainavas varētu būt arī citās Latvijas vietās – Vidzemē vai Kurzemē. Tie nav nedz populāri tūrisma objekti, nedz ainas no skatu kartēm."

Runājot par īpatnībām, kas saistītas ar fotografēšanu no gaisa balona, G. Dukšte atzīst, ka pirmām kārtām viņš tomēr ir pilots, kurš gādā par pasažieru drošību, un tikai tad, ja laikapstākļi to atļauj, fotogrāfs. Varot pat vilkt paralēles ar šoferi, kurš brauc ar mašīnu pa pilsētu un stūrējot mēģina fotografēt, lai iegūtu skaistas bildes albumam.

"Lai gan fotoaparāts man vienmēr ir līdzi, fotografēt esmu varējis labi ja trešajā daļā visu lidojumu, kad to ir atļāvuši laika apstākļi. Turklāt pirmajos gados lidojot es fotoaparātu nemaz līdzi neņēmu. Bet tad liktenis mani saveda kopā ar Siguldas fotogrāfu Albertu Linartu, un es redzēju, cik interesanti var būt lidojumā iegūti attēli. Tiesa, man fotografēšana pa īstam sākas tikai tad, kad parādījās digitālās kameras."