12.12.2014 11:31

Ziedonis Ločmelis saņem "Lielo Kristapu" par virsseržanta lomas tēlojumu filmā "Džimlai rūdi rallallā"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ziedonis Ločmelis saņem "Lielo Kristapu" par virsseržanta lomas tēlojumu filmā "Džimlai rūdi rallallā" www.draugiem.lv/dzimlairuudi

Upesciema un Garkalnes jaunsargu instruktors Ziedonis Ločmelis Latvijas nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps" godināts kā labākais aktieris otrā plāna lomā par virsseržanta tēlojumu filmā "Džimlai rūdi rallallā".

"Paldies visiem tiem cilvēkiem, kas mani ievēroja un novērtēja. Lielu paldies es gribu teikt filmas režisoriem Mārim Putniņam un Jānim Cimermanim par risku, uzdrīkstēšanos piedāvāt man šo darbu filmā. Viņi tiešām riskēja, ņemot mani uz šo filmu, jo es neesmu aktieris. Es esmu militārs cilvēks. Lai gan tagad, saņemot balvu, es sāku domāt savādāk," saņemot balvu, sacīja Z. Ločmelis.

Viņš arī pateicās Latvijas aktieru zvaigžņu plejādei – Olgai Dreģei, Ģirtam Jakovļevam, Jānim Paukštello un citiem, kas ne vien spilgti tēloja savus varoņus, bet arī izlīdzēja ar padomu filmēšanas laukumā.

"Lielum lielo paldies gribu teikt tai aktieru plejādei, kas strādāja šajā filmā. Viņiem liels paldies. Es viņiem filmā mācīju militāras lietas, bet viņi man tā pa kluso stāstīja daudz ko no aktiermākslas," smejoties teica Z. Ločmelis.

Z. Ločmelis ir bijušais Nacionālo bruņoto spēku virsseržants un Latvijas armijas misiju dalībnieks, kurš arī pašlaik par spīti aktīvai kinokarjerai nav metis pie malas karavīra būšanu. Viņš jau ilgus gadus iedvesmo jauno paaudzi, vadot Upesciema un Garkalnes novada jaunsargu vienības.

Pašlaik lielu daļu no viņa dzīves aizņem kino. Līdz šim Ziedonis ir paguvis būt dublants, kaskadieris, militārais konsultants un aktieris vairāk nekā 40 latviešu un ārzemju spēlfilmās. Tostarp nofilmējies kopā ar Džeimsa Bonda atveidotāju, britu aktieri Danielu Kreigu filmā "Arhangeļska".

Savukārt šobrīd Dailes teātrī pēc Z. Ločmeļa uzrakstītā kara stāsta motīviem Mihaila Gruzdova režijā top jauniestudējums.

Režisoru Māra Putniņa un Jāņa Cimermaņa filma "Džimlai rūdi rallallā" pirmizrādi piedzīvoja šā gada martā. Filma stāsta par veco ļaužu pansionāta iemītniekiem, kas jau gadiem ilgi jūtas nevienam nevajadzīgi un traucējoši. Bet tad viņiem rodas traka ideja – atteikties no pensijām un brīvprātīgi doties armijā, tā glābjot valsti finanšu krīzes laikā un aizraujoši ar piedzīvojumiem pavadot dzīves pēdējos gadus.

Tāpat jāpiemin, ka valsts svētku nedēļā filma tika demonstrēta LTV, kur to noskatījās 259 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. "Džimlai rūdi rallallā" bija šā gada otrā skatītākā LTV1 pārraide, un to pārspēja vien Soču ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija.