03.05.2012 12:32

Dukuru tēvam pasniegs Triju Zvaigžņu ordeni

Autors  Ilze Ratniece
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dukuru tēvam pasniegs Triju Zvaigžņu ordeni Krišjānis Grantiņš

Par nopelniem Latvijas labā Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš 4. maijā pasniegs Triju Zvaigžņu III šķiras ordeni Siguldas Kamaniņu un bobsleja trases direktoram, Latvijas skeletonistu brāļu Dukuru trenerim Dainim Dukuram.

Daiņa Dukura jaunākais dēls Martins Dukurs 2011./2012. gada sezonā uzvarēja visās nozīmīgākajās sacensībās, kļūstot par pasaules un Eiropas čempionu, kā arī Pasaules kausa ieguvēju. Savukārt Tomass Dukurs janvārī Altenbergā, Vācijā, kļuva par Eiropas čempionāta sudraba medaļnieku, februārī pasaules čempionātā Leikplesidas trasē (ASV) viņš bija piektais, bet Pasaules kausa izcīņas kopvērtējumā ieguva trešo vietu.


Dainis Dukurs dzimis 1957. gada 24. janvārī Alūksnē. Izglītību ieguvis Valkas vidusskolā, Murjāņu sporta ģimnāzijā un Rīgas Politehniskajā institūtā. Dainis savulaik pats bijis bobslejists, 1985. gadā kļuvis par Latvijas čempionu kopā ar Jāni Skrastiņu. 1994. gadā Dainis Dukurs sāka strādāt par Siguldas bobsleja un kamaniņu trases direktoru. Kopš 1984. gada izgatavo bobsleja tehniku. Dainis Dukurs ir skeletona aizsācējs Latvijā 2010. gadā viņš tika atzīts par Latvijas labāko treneri.

"Patīkami, ka tiek novērtēts mūsu ilggadīgais darbs. Pēdējo gadu panākumi nav tikai mans nopelns, tos sasniegt palīdzēja visas komandas kopīgs darbs. Paldies visiem, kas to veicināja, tehniskajam personālam, arī Siguldas uzņēmējiem, kas atbalstīja mūs jau kopš pirmās dienas," atzīst Dainis Dukurs.

"Sacensību ritms neļauj ilgi domāt par kādu sasniegumu. Uzvaras prieks ilgst īsu brīdi pēc finiša, tad jau nāk domas par nākamajiem mačiem, nākamajām virsotnēm, kas jāsasniedz. Šobrīd arī jau gatavojamies nākamajai sezonai, domājam par Sočiem... Jā, mēs strādājam jomā, kur sasniegumi tiek novērtēti augstāk nekā, piemēram, lauksaimniekam, kurš izaudzējis labu rudzu ražu. Mums ir paveicies, ka mūsu darbu atzīmē ar karoga pacelšanu un tagad ordeņa piešķiršanu, bet es tomēr to salīdzinu ar zemnieka darbu un vienmēr cenšos savu darbu izdarīt pēc iespējas labāk."

Siguldieši atzinīgi vērtē Triju Zvaigžņu ordeņa piešķiršanu novadniekam Dainim Dukuram. Novadpētnieks Aivars Janelsītis atzīmēja to, ka Dainis savos dēlos ieaudzinājis latvisko patriotismu. Apbrīnojams ir arī visas Dukuru ģimenes lielais darbs, ieguldījumi, lai dēli Martins un Tomass sasniegtu sportiskās virsotnes skeletonā.