07.11.2014 17:13

Par "Goda salaspilieti" šogad atzīst invalīdu interešu aizstāvi Rūtu Kalnāju

Autors  Apriņķis.lv/Salaspils Vēstis
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Par "Goda salaspilieti" šogad atzīst invalīdu interešu aizstāvi Rūtu Kalnāju putukrejums.lv

Šogad par pašaizliedzīgu darbu invalīdu un viņu vecāku dzīves kvalitātes uzlabošanā titulu "Goda salaspilietis" saņem Bērnu un jauniešu ar invaliditāti biedrības "Zelta atslēdziņa" vadītāja Rūta Kalnāja.

Šo titulu R. Kalnāja izpelnījusies ne vien tāpēc, ka daudzus gadus vada biedrību "Zelta atslēdziņa", palīdzot tiem bērniem un jauniešiem, kuri paši par sevi nevar pastāvēt, bet arī tāpēc, ka bijusi pilsoniski aktīva šīs sabiedrības grupas interešu aizstāve valdībā un ministrijās, raksta "Salaspils Vēstis".

Viens no R. Kalnājas sasniegumiem ir pirms pāris gadiem panāktās izmaiņas Pensiju likumā, kā rezultātā vecākiem, kuri audzina bērnu invalīdu kopš dzimšanas, tika samazināts darba stāžs no 20 uz 25 gadiem, kā arī noteikta ātrāka pensionēšanās. Tāpat ar aktīvu R. Kalnājas darbību un nerimstošu iestāšanos par invalīdu dzīves līmeņa celšanu no šā gada 1. jūlija palielināts pabalsts pirmās un otrās grupas invalīdiem.

R. Kalnāja arī regulāri raksta projektu pieteikumus, rodot iespēju cilvēkiem ar invaliditāti celt savu dzīves kvalitāti, un sniedz priekšlikumus Labklājības ministrijai, organizē sarunas ar tiesībsargu.

R. Kalnāju raksturo arī izcils kontakts ar vecākiem, kuru atvasēm ir dažādi funkcionālie traucējumi, tāpēc bieži šo bērnu vecāki pie viņas rod atbalstu. Viņa arī pērn sakarā ar asistenta pakalpojumu sākšanu Latvijā palīdzējusi Salaspils personām ar funkcionāliem traucējumiem.