09.04.2012 14:02

Gunārs Dukšte - rīta stundu fans

Autors  Imants Liepa, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Gunārs Dukšte - rīta stundu fans Gunārs Dukšte

Gaisa balonu pilots Gunārs Dukšte trešo daļu mūža viņš pavadījis, ik palaikam paceļoties un nolaižoties dažādās pasaules malās.

Aprīlī lidotājs nosvinēja 60. dzimšanas dienu, un par godu 20 gadu lidojumu pieredzei viņš Turaidas muzejrezervātā iekārtojis fotogrāfiju izstādi, kas tapušas, fotografējot no gaisa Gaujas krastos Siguldas un kaimiņu novados. Jebkura vieta uz zemeslodes esot visskaistākā rīta stundā, turklāt tad ir labāki laika apstākļi lidošanai. "Esmu rīta stundu fans. Ilgi gulošie noguļ tik daudz skaistu stundu!"

Savā 40 gadu jubilejā G. Dukšte veica pirmo lidojumu ar gaisa balonu "Vinnijs" no Doma laukuma. Tā vienā dienā ir gan gaisa balonu lidošanas, gan Gunāra jubileja. Tagad viņš plāno pēc izstādes atklāšanas no Turaidas doties prom gaisa balonā, ja vien to nekavēs laikapstākļi. 20 gadu laikā gaisā G. Dukšte pavadījis 3000 stundu.

Garākais G. Dukštes ceļojums gaisa balonā bijis 220 kilometru pa Baltijas valstīm, gaisā pavadot 7,5 stundas. Salīdzinājumam – izklaides lidojumos gaisā tiek nolidoti vien daži kilometri. D. Dukšte nesapņo par aplidošanu apkārt Zemeslodei, tomēr priecātos, ja "ierastos kāds, kurs teiktu, ka vēlas finansēt šādu miljonos mērāmu projektu", smej pilots.

"Esmu vēju nests no Ziemeļpola līdz Austrālijai, no Japānas līdz Meksikai, pāri Alpu grēdām, valstu robežām un daudziem zemeslodes brīnumiem. Tomēr mans ceļš sākas un vienmēr noslēdzas pasaules skaistākajā vietā – Latvijā," pirms izstādes atklāšanas teic Latvijas gaisa kuģošanas pionieris.

Izstāde Turaidas muižas pārvaldnieka jaunās dzīvojamās mājas izstāžu zālē atvērta līdz 25. aprīlim darba dienās no 10.00 līdz 16.00.

Iepriekš:
Dukšte dubultjubilejā atklāj fotoizstādi Turaidā

Gaisa kuģotāja Gunāra Dukštes “Lauks ziemā”. “Esmu rīta stundu fans. Ilgi gulošie noguļ tik daudz skaistu stundu!” Gaisa kuģotāja Gunāra Dukštes "Lauks ziemā". "Esmu rīta stundu fans. Ilgi gulošie noguļ tik daudz skaistu stundu!"